Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ugriz poskoka
  • 16.09.2020. 12:00
  • Zadarska, Rovanjska

Milan Knežević: Protiv poskoka, osim molitve, nema pomoći

Šteta od zaštićenih poskoka ove godine je dvostruko više nego lani, a Milan Knežević kaže da za to ima spasonosnu molitvu koju nam je i otkrio. Štetiti ne može, međutim država osigurava i odštetu za stradala grla. Kako do nje?

Foto: mr. sc. Ana Grgas
  • 15.026
  • 1.171
  • 0

Sva vika na vuka, a poskoci uništavaju blago. "Može se i tako reći", kaže mr. sc. Ana Grgas. Kao ovlaštena vještakinja Ministarstva zaštite okoliša za procjenu šteta od zaštićenih predatora na domaćim životinjama ona u svoje računalo bilježi sve više štetnih događaja od poskoka (lat. Vipera ammodytes) te najotrovnije i najopasnije europske zmije iz porodice ljutica.

Posebice otkad se pročulo da je i kod nas zaštićen te da oštećeni stočari imaju pravo na nadoknadu štete isto kao da im je ovcu, kozu, kravu ili neku drugu domaću životinju usmrtio vuk ili medvjed.

Čak 146 štetnih događaja

"U zadarskom zaleđu, Ravnim kotarima i Bukovici od siječnja ove godine do danas zabilježeno je ukupno 146 štetnih događaja”, otkriva Ana. Ako se uzme da u svakom takvom događaju u prosjeku strada 3 do 4 grla blaga to je već zabrinjavajuća brojka. A samo u stadu ovaca Marka Mamića iz Lišana Ostrovički, u spomenutom razdoblju, od predatora je smrtno stradalo čak 50 grla. 

Riječ je o prijavljenim događajima gdje je Grgas osobno obavila očevid. Vukovi i dalje prednjače, ali šteta od poskoka ove godine je dvostruko više nego lani, tvrdi vještakinja. Možemo očekivati da će se taj trend nastaviti, a jedan od razloga je i taj što stočari u posljednje vrijeme bolje štite svoje blago od vukova i vučjih svojti, ne ostavljaju stada i krda sama, bez nazočnosti pastira, mnogi su nabavili i pse, koriste ograde, podižu odgovarajuće zidove oko torova..

"S druge strane zaštite od poskoka nema niti su propisane", kaže.

Protiv poskoka - samo molitvom!

No, kad je ovih dana vještačila štete od vukova na stadu Mande i Dragana Base u Rovanjskoj je upoznala Milana Kneževića (65). Taj  stasiti otac petero djece od dvije supruge trenutno ima stado od oko 100 grla rasplodnih koza, jarčeva i jaradi. Obiteljska kuća je u Rovanjskoj dok je njegovo blago smješteno 4 km prema Velebitu - na Glavici kitnastoj. To je stari zaseok koji je nekad imao desetak ”dimova”, kako kaže Milan. Tu je rođen, odrastao i vratio se dok čeka starosnu mirovinu.

Protiv poskoka nema pomoći. Osim molitve, kaže Milan Knežević 

I on i blago imaju ovdje sve potrebno, smještaj, vodu, ispašu, a napose najbolji mir i zrak na svijetu. Blago je zdravo i u najboljoj kondiciji, ali i Milan ima kondicije na pretek. Kako ne bi imao kad dnevno, barem u ljetno (dvokratno) vrijeme samo u odlasku i povratku kući prijeđe 16 km, plus kretanje za stadom na ispaši.

“Protiv poskoka nema pomoći. Osim molitve!”, odlučno je rekao.

“Bože pomozi” odmah oporavi ovcu ili kozu

Stočari se boje vuka i poskoka, kako zbog blaga tako i zbog sebe, a ne znaju da se jednako tako i vuk boji njih. Što se poskoka tiče, nastavlja Milan, ja se za sebe ne bojim. "A ne bojim se ni za blago, jer uvik sa sobom nosim molitvu “Bože pomozi” i ako se dogodi ugriz odmah je na licu mjesta izmolim. Molitva je toliko moćna da se ovca ili koza trenutno oporavi. A, šta ja to vama govorim pa vi najbolje znate da vas nikad nisam pozvao na vještačenje zbog ugriza poskoka, a nisu ni moji rođaci Manda i Dragan Basa. Jučer im se dogodila šteta od vuka, a od poskoka mi to riješimo molitvom", kaže. 

Slušajući ovo zamolila ga je da joj pročita tu “spasonosnu molitvu”, da je objavimo kako tako možda omogućili i drugim uzgajivačima ovaca, koza i goveda da reagiraju u, ne daj Bože, slučaju ugriza poskoka. Mile, koji naglašava da “jako voli pomoći svima u nevolji”, odmah ju je počeo tražiti po džepovima odjeće koju nosi isključivo kad on i stado kreću na pašnjake.

Bože pomozi /Oj ti zmijo zmijurljava./ Pod glavom ti studen kamen uzglavač, crna zemlja prostirač, sveto nebo ogrtač. /Sveti Pere koji zaustavljaš zmije, paukove, Isus liči, njegova se majka diči/Kako Isus lipo liči da bi moja Zrna (ime životinje op. p.) zdrava ostala kao onda kad je od majke postala./Amen !

Kratka i sažeta molitva, možda i učinkovita, samo mora li se baš navesti ime dotične životinje.

Goran zna imena svih 150 ovaca

“Zar nije dovoljno reći ove ovce, koze, teleta, krave", primijetila je Ana. Jer, koliko joj je poznato, jako malo je stočara, osim uzgajivača goveda, koji su dali imena svojim kozama ili ovcama, poglavito onih uzgajivača koji imaju stada oko stotinu grla. istina, zna jednog, a to je Goran Zrilić iz Popovića kod Benkovca.

Goran (43) posjeduje 150 grla ovaca. Imao je štetu od vuka pri kojoj je od same ovce ostalo vrlo malo, a nestala je i ušna markica. Kako u Zapisniku očevida mora biti naveden broj markice, ne preostaje ništa drugo nego izvršiti kontrolu brojeva svih jedinki u stadu i vidjeti koji broj nedostaje. U ovom slučaju takva kontrola nije bila potrebna jer  Goran je svakoj ovci dodijelio ime i odmah je prepoznao da je usmrćena - Bara, te vrlo lako našao njezin broj u bilježnici u kojoj su sve ovce navedene pod svojim imenom i brojem ušne markice.  

Nastradala koza Marka Čuline

Hm, hm, ostao je pomalo zatečen i Milan. Nije ni njemu jasno kako u takvom slučaju postupiti. Pretpostavljam, kaže Ana, da su u vrijeme nastanka molitve uzgajivači imali mala stada i da im je životna kolotečina bila jednostavnija, a svakako manje stresna i da su stoga brižnije pazili svoje blago i svakom pojedinom dodijelili ime. "Bilo kako bilo, molitva nakanjena stradalom grlu sa vlastitim imenom ili bez imena ne može naštetiti", zaključila je iskusna vještakinja.

Kako otjerati poskoke s pašnjaka?

Početak listopada je vrijeme kada je nužan povećani oprez od ugriza poskoka. Sada se ženke penju po granama niskog raslinja i kote mlade. Svaka na svijet donese od 10 do 20 poskokića. Iako tek okoćeni svaki, tvrde stručnjaci, već ima određenu dozu otrova. A kako se, osim molitvom koja prema vjerovanju Mile Kneževića, “neutralizira zmijski otrov”, zaštititi od možebitnih ugriza poskoka?

Ima nekoliko praktičnih i preventivnih metoda  koje sugerira veterinarka Tanja Krulc:Poskok se boji vode pa ga se može otjerati i tako sa ga se pošprica s vodom. Topot nogu i dodir štapova po tlu će ga otjerati. Također, održavanjem okoliša i uređenjem zapuštenih područja i kuća umanjit će se njihovo obitavanje na tim mjestima”, smatra ona. Koliko je ovo potonje izvedivo na krškim pašnjacima Dinarida, Velebita, Like, na većini jadranskih otoka gdje su prirodna staništa poskoka, ali i u šumama po Hrvatskom zagorju, Ravnoj Gori, Kalniku i Medvednici koje također nastanjuje, nije ni potrebno komentirati.

Sve slabiji uvezeni protuotrov

Ako se dogodi ugriz najbolje je što brže nesretno blago odvesti najbližem veterinaru, ali ni to nije uvijek spasonosno rješenje. Prisjetimo se samo slučaja Marka Čuline iz Pridrage koji ima stado od 150 koza. Vodio ih na ispašu na Debelo brdo iznad Biljana gdje ima poskoka. Nakon štetnog događaja, on je stado s ugrizenom kozom vratio u tor, a potom je već iscrpljenu odvezao veterinaru u Benkovac. Tretirana je protuotrovom, ali je, unatoč pruženoj pomoći, ubrzo uginula. 

Ugriz zaštićenog poskoka usmrtio kozu, ovcu i ovna!

Ugriz poskoka za gubicu bio je smrtonosan i za markantnog ovna iz stada Leonarde Jurkić, unatoč intervenciji veterinara. Možda je problem, što nerijetko ističe i dr. Zoran Tadić, izvanredni profesor Matematičko prirodoslovnog fakuleta u Zagrebu, u kakvoći protuotrova.

Zaštićen, a ubijen od nečije ruke

Naime, naš Imunološki zavod više ne proizvodi anti serum kojeg po bolnicama i veterinarskih postajama ima još jako malo, (ako ga uopće još ima?!) već se sada isti uvozi pa je za ''povratak'' u život ugriženih potrebno i do sedam ampula za razliku od prijašnje jedne do dvije jer se onaj uvozni pravi od riđovki sa zapada i jako je razrijeđen. Takav, znači, nije učinkovit ni za liječenje ljudi pa ni životinja.

Što kad ne pomaže ni bockanje iglama?

Životinjama ne pomažu ni tradicionalne metode koje stočari ponegdje još koriste. Ugrizeno mjesto, posebno ako se radi o gubici, bodu iglama, kako bi otrov “iscurio, ali događa se upravo suprotno - otrov još brže ulazi u krv, zgrušava ga i izaziva šok, a potom nerijetko i smrt.

Tu više ni Milanova molitva ne pomaže i jedino što preostaje je u roku 24 sata pozvati mr. sc. Anu Grgas da obavi očevid i sačini zapisnik kako bi oštećenik ostvario pravo na naknadu. Isplaćuje je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike RH. A za usmrćenu ovcu ili kozu odšteta iznosi 600 kuna, za ovna i jarca 700, govedo 5.000…


Fotoprilog


Tagovi

Poskoci Milan Knežević Molitva Mr. sc. Ana Grgas Očevid Tanja Krulc Odšteta Dr. Zoran Tadić Anti serum


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/