Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aflatoksini
  • 04.06.2017. 09:00

Mikotoksini - opasnost i za ljude i za životinje

Kontaminiraju podjednako žitarice i voluminozna krmiva. Najčešće se nalaze na kukuruzu, suncokretu, soji, sezamu, kikirikiju, sjemenkama bundeva, badema, lješnjaka, sušenog voća, začina, pamuka te mijeka i mliječnih proizvoda i mesa.

Foto: Pixabay/Facebook Freeimages
  • 2.953
  • 194
  • 0

Aflatoksini su mikotoksini koje proizvode mnoge vrste Aspergillus gljiva, od kojih su najznačajnije i najzastupljenije Aspergillus flavus i Aspergillus parasiticus. To su otrovi i spadaju u najkancerogenije tvari. Imaju toksično djelovanje kako na životinje tako i na ljude te na druge korisne mikroorganizme.

Kontaminiraju podjednako žitarice (kukuruz, pšenica ječam) i voluminozna krmiva (sijeno, silaža, sjenaža). Aflatoksini se mogu stvoriti čak dok je biljka još u polju i tijekom skladištenja, a to se najčešće događa kad su godine kišne i vlažne. Nekad zrno biljke može izgledati zdravo, a da sa sobom nosi aflatoksine. Iz tog razloga se sredstva za sakupljanje odnosno adsorpciju mikotoksina uvijek preventivno i svakodnevno dodaju u stočnu hranu.

Mikotoksini koji najčešće izazivaju problem su:

  • Aflatoksin
  • Ohratoksin
  • Zearalenom
  • Trihoteceni
  • T-2
  • DAS

Najčešće se nalaze na kukuruzu, suncokretu, soji, sezamu, kikirikiju, sjemenkama bundeva, badema, lješnjaka, sušenog voća, začina, pamuka te mijeka i mliječnih proizvoda i mesa. Prisustvo aflatoksina u stočnoj hrani je relativno problem novijeg datuma. Intenzivnije se počinje istraživati o toksinima 1960. godine kad je došlo do velikog pomora purica u Velikoj Britaniji. Uzrok pomora je bila hrana u kojoj je bila prisutna plijesan Aspergillus flavus.

Kako se aflatoksini ponašaju u organizmu?

Nakon unosa u tijelo aflatoksini se metaboliziraju u jetri do reaktivnih epoksida koji su toksični i nositelji su kancerogenog djelovanja ili hidroksiliraju, čime se formira aflatoksin. Na djelovanje aflatoksina i njihovu bioaktivaciju utječu brojni faktori: spol, starost, ishrana, prisutnost zaštitnih faktora u organizmu, infekcija hepatitis B virusom. Izazivaju promjene gastrointestinalnog trakta, zatim probleme na jetri pa čak i rak. Aspergilus flavus i Aspergilus parasiticus su i u maloj količini otrovne za najveći broj životinjskih vrsta, kao i za ljude.

Problemi koje mogu izazvati su: smanjuju konzumiranje hrane, povećavaju konverziju, smanjuju prirast i proizvodnju, smanjuju količinu mlijeka, nagli pad nosivosti jaja, narušavaju imunološki sustav te tako povećavaju podložnost bolestima. Unošenjem u probavni sustav životinje akumuliraju se u mlijeku, mesu i jajima te tako postaju opasni u ishrani ljudi.

Kako se boriti sa mikotoksinima?

U borbi sa mikotoksinima preventivno djelovanje je jedino rješenje. Preporuka je svakodnevno dodavati u hranidbi životinja neki od adsorbenasa mikotoksina. Na tržištu je poznat Minazel, to je ekološki proizvod na bazi klinoptilolita, koji ima pozitivan utjecaj na zdravlje i produktivnost životinja na farmama. To je potpuno prirodni ekološki proizvod prerađen tehnološkim postupkom koji sadrži 90% klinoptilolita. Ima osobinu da sve toksične tvari veže za sebe i putem fekalija izbacuje van iz organizma. Veže za sebe samo toksične tvari, a vitamini, minerali ostaju netaknuti u probavnom traktu životinje.

Foto: Pixabay/Facebook Freeimages9


Tagovi

Aflatoksini Mikotoksini Hranidba stoke


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]