Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pustinjsko mlijeko
  • 21.04.2024. 18:00

Mega farma u Saudijskoj Arabiji: Usred pustinje krave daju 800.000 litara mlijeka dnevno

Vanjska temperatura je 55°C. Da bi ohladili krave, koriste ventilatore i prskalice. Za proizvodnju jedne litre mlijeka potrebno im je 100 litara vode

Foto: Depositphotos/mulderphoto (ilustracija)
  • 3.557
  • 299
  • 0

Pustinja Rub al-Khali u Saudijskoj Arabiji jedna je od najvećih pješčanih pustinja na svijetu i prostire se na 780.000 četvornih kilometara. Usred beskrajnog pijeska, oko 100 kilometara od glavnog grada Rijada, nalazi se jedna od najvećih svjetskih mliječnih farmi.

Al-Safi jedna je od četiri takve u ovoj pustinjskoj državi. U kilometarskim štalama, s vanjskom temperaturom od 55°C, obitava 50.000 krava pasmine Holstein. Svaka staja duga je 500 metara i u njoj se nalazi 1500 krava.

Za jednu litru mlijeka 100 litara vode

Koriste ventilatore i prskalice kako bi smanjili toplinski stres kod životinja. Ondje sustavi za hlađenje osiguravaju stalnu temperaturu od 27 stupnjeva. Kada postane toplije, sustav prskalica se automatski pokreće. Za proizvodnju jedne litre pustinjskog mlijeka sustav koristi 100 litara vode.

"Hlađenje je vrlo važno. Ako je kravama prevruće, njihova proizvodnja znatno opada. Ali ako održavamo temperaturu od 25 do 30 stupnjeva, daju puno mlijeka", objasnio je menadžer Abdul Rahman za RTL.

Svaka krava četiri puta dnevno ide u potpuno automatiziranu muznu stanicu i proizvede ukupno oko 40 litara mlijeka, ukupno daju do 800.000 litara, a muzna stanica radi gotovo 24 sata dnevno.

Ondje se dnevno oteli oko 65 teladi. Aktivnost svake krave se prati pomoću čipa, a podaci pokazuju koliko jedu, kolika je njihova proizvodnja mlijeka, je li krava steona ili je primila lijekove. 

Hranu uglavnom uvoze 

Dio hrane za krave je iz uvoza, a dolazi iz cijelog svijeta. Ondje je uzgoj krmnog bilja ograničen zbog potrošnje vode. U budućnosti planiraju stočnu hranu nabavljati iz Sudana. Životinje dnevno pojedu najmanje 1.300 tona hrane

Još veća je farma Almarai u Al-Kharju koja ima čak 180.000 krava i jedna je od najvećih svjetskih proizvođača mlijeka. Tvrtka je 2014. kupila oko 40 četvornih kilometara poljoprivrednog zemljišta u američkoj saveznoj državi Arizoni, gdje uzgajaju lucernu. 

Uz farmu se nalazi tvornica mlijeka, a udio od 50,1 posto kupila je francuska tvrtka Danone 2001. godine. Ondje proizvode mliječne napitke, jogurte i sir pod brendom Al Safi Danone, ukupno preko 80 mliječnih proizvoda. Njima opskrbljuju Saudijsku Arabiju i izvoze ih u 12 zemalja Bliskog istoka.

Subvencije za poljoprivredu

Farma Al-Safi postoji više od 40 godina, od 1981. Izgradila ju je saudijska kraljevska obitelj. Al Safi je ubrzo postala najveća mljekara u zemlji, a onda i u svijetu. Krajem 1990-ih bila je najveća farma muznih krava na svijetu s 24.000 grla.

Saudijska Arabija je nekada bila jako ovisna o uvozu hrane. Kao odgovor na arapski naftni embargo zapadnim zemljama iz 1973., tamošnja je vlada željela postati neovisna te je pokrenula program subvencija poljoprivredi. Osim toga, farmama je bilo dopušteno koristiti zalihe podzemne vode. Pojavili su se ogromni projekti, uključujući farmu Al Safi.

U 1980-ima ta je zemlja od uvoznice hrane postala izvoznica, a povremeno je bila šesta najveća izvoznica pšenice u svijetu. I danas izvozi žitarice, kao i povrće, voće i mliječne proizvode.

Pada razina podzemnih voda 

Međutim, upitno je koliko dugo. Količina vode koju trebaju farme poput Al Safija dolazi iz dubine zemlje od dva kilometra, a s obzirom da joj je temperatura 70°C, potrebno ju je i hladiti. 

Ova zemlja inače ima ogromne rezerve podzemne vode. Zbog intenzivne poljoprivrede i rastuće populacije, a prema podacima UN-a, razina podzemnih voda je pala – od 80-ih do šest metara godišnje. 

Budući da ima malo kiše, rezerve se jedva obnavljaju i podzemne su vode sada na kritičnoj razini. Znanstvenici vjeruju da je zemlja skoro dosegla prijelomnu točku, a što bi moglo ugroziti i proizvodnju hrane.


Tagovi

Farma u pustinji Saudijska Arabija Holstein krave Pustinjsko mlijeko Rub al-Khali Proizvodnja mlijeka


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Njemački radnici rade sve manje. U Europi su Nijemci gotovo pri dnu statistike radnog vremena. Od 27 zemalja EU samo Danci i Nizozemci rade nešto manje. A Nijemci su često bolesni. Nedostaje im puno kvalificiranih radnika, zbog čega su sve... Više [+]