Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rasplodna jaja
  • 27.01.2019. 16:30
  • Požeško-slavonska, Pleternica

Koji su kriteriji za proizvodnju peradi i jaja za rasplod?

Milan Varešak iz Pleternice proizvodi perad i jaja za rasplod, no, poput brojnih drugih grana poljoprivrede, uzgoju peradi i jaja za rasplod, ulazak u Europsku uniju je otežao. S kojim se još problemima susreće Milan, saznajte u nastavku.

Foto: Youtube/screenshot
  • 1.099
  • 68
  • 0

Milan Varešak iz Pleternice vlasnik je jedinog obrta za proizvodnju peradi i jaja za rasplod u Požeško-slavonskoj županiji i to preko 20 godina. Njegov peradarnik rasplodnih nesilica nalazi se u Požeškoj Koprivnici, a dobitnik je brojnih priznanja zbog urednog podmirivanja obaveza.    

"Ne radi se o konzumnim jajima, radi se o rasplodnim jajima. Mnogi ljudi to miješaju, ovdje su jaja koja idu u inkubatore iz kojih se vale jednodnevni pilići, tovni brojleri. Kada je riječ o uvjetima, mora se dobiti veterinarska suglasnost i objekt mora udovoljavati sve potrebne mjere. Primjerice, rasplodne nesilice se drže podno i nema kaveznog uzgoja", objašnjava nam za početak Milan.   

Zbog biosigurnosnih mjera, u objekt, koji je pod konstantnim videonadzorom, ne smije ulaziti nitko osim djelatnika u opremi koja se koristi samo na farmi. Peradarnik u Požeškoj Koprivnici je usklađen i sa Zakonom o zaštiti životinja prema kojem uzgajivači životinja u svrhu proizvodnje moraju zadovoljiti brojne uvjete.

Šest i pol kokoši po četvornom metru

"Imamo šest i pol kokoši po četvornom metru, što je i više nego dobro. Imamo podeste, uzvišenosti od pola metra na kojima su kokoši, budući da se vole penjati. Tu je još jedna linija za hranjenje i sustav za pojenje. U pozadini su gnijezda koja su također usklađena s Pravilnikom o dobrobiti životinja", pojašnjava Varešak.    

U pretprostoru nalaze se linije za prehranu peradi. 

"Točnije, koševi za hranu. Imamo stol za automatska gnijezda. Kada se počne s proizvodnjom jaja, djelatnik svakih sat vremena pušta traku i jaja su čista, jer nisu u kontaktu s kokošima. Dolaze i slažu se u podloške za jaja", pokazuje Varešak.    

Osim nabrojanih uvjeta, temperatura u objektu morala bi biti između 18 i 20 Celzijevih stupnjeva. 

Perad svaki dan dobiva svježu hranu

Sva hrana za životinje proizvodi se u objektu pokraj peradarnika. 

"Imamo usipni koš u koji dolazi kukuruz koji je najzastupljeniji u hrani, a zatim je tu sojina sačma. Imamo miješalicu u koju se po recepturi, za tu kategoriju životinja, sirovine ubacuju i miješaju. Perad svaki dan dobiva svježu hranu. Povremeno se vrši samokontrola i hrana se šalje u Centar za peradarstvo. Sve je pod kontrolom", ističe Varešak. 

Državna inspekcija je obavezna jednom godišnje, a veterinarski inspektori dolaze svaka dva tjedna: "Znači svakih 14 dana i uzimaju se uzorci koji se šalju u Centar za peradarstvo na Veterinarskom fakultetu da se ispita situacija u objektu", otkriva Milan. 

Višak uvoznih rasplodnih jaja

Kapacitet peradarnika je sedam tisuća rasplodnih nesilica u turnusu, nešto manje no prije par godina. Bio je tu i još jedan objekt u najmu, ali...

"To je ugašeno, upravo zbog toga što se pojavljuje višak uvoznih rasplodnih jaja. Naše resorno ministarstvo tvrdi da je peradarska proizvodnja dostatna za našu državu. Slažem se s tim, ali velik je problem uvoz pilećeg mesa, kao i jaja jednodnevnih pilića", rekao je Varešak. 

Stoga, poput brojnih drugih grana poljoprivrede, uzgoju peradi i jaja za rasplod, ulazak u Europsku uniju je otežao.    

"2011. godine su ukinuti poticaji za držatelje rasplodnih nesilica i ulaskom u EU otvorene su granice. Dosta rasplodnih jaja dobivamo iz okruženja iz primjerice Mađarske i Slovenije. Oni svoje viškove rješavaju na naše tržište. To je pogodovalo da se dosta farmi s rasplodnim nesilicama i zatvori. Imali smo farmu u Valpovu, to je bilo 30-ak tisuća rasplodnih nesilica, imali smo u Đakovu, to je 15 tisuća rasplodnih nesilica, požeška Veterinarska stanica je imala pet tisuća rasplodnih nesilica. To su sve farme koje su ugašene", rekao je za kraj Milan.


Tagovi

Milan Varešak Perad Kokoši Jaja Uvoz


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P