Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Revalorizacija zakupnine
  • 04.09.2019. 15:00

Klasnić: Plaćat ćemo 1.354 kune za hektar! Ministarstvo: Nije točno!

Početna zakupnina oranice na budućim natječajima u Brodsko-posavskoj županiji iznositi od 227 kn/ha do 351 kn/ha ovisno o katastarskoj općini (ponuđena zakupnina ne smije biti veća od dvostruke), pojašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede.

Foto: Pixabay/atimedia
  • 2.882
  • 246
  • 0

Udruga mljekara Brodsko-posavske županije jučer se oglasila priopćenjem u kojem tvrde kako će mljekari biti pogođeni novim Pravilnikom o načinu revalorizacije zakupnine odnosno naknade za korištenje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH, s cjenovnikom za sve županije i gradom Zagrebom. "Istini za volju, svi smo mi željno isčekivali kada će konačno doći do izjednačenja zakupa cijene državnog zemljišta s koncesionarima, dugogodišnjim zakupcima i mnogim poljoprivrednicima koji su imali ugovore na 5-10 godina", stoji u uvodu ovoga priopćenja kojega potpisuje predsjednik udruge, Ivan Klasnić koji dalje pojašnjava kako po staroj cijeni koncesija za jedan hektar iznosi 450 kn, a dugogodišnjeg zakupa 1092 kn za hektar čime je država (lokalna samouprava, županija i država) prihodovala 24,2 milijuna kuna

Veliki problem za mljekare? 

"Po novom izračunu prosjek po hektaru za koncesionare i dugogodišnje zakupce iznosi 677 kn hektar, što znači da će država sada prihodovati 51 milijun kuna. Za preostalih 181.119,26 hektara koji idu u zakup nitko niti što piše, niti reagira iz mjerodavnih institucija. Tu sada nastaje veliki problem, osobito za nas mljekare koje nas je poharalo preventivno cijepljenje protiv bolesti kvrgave kože gdje smo izgubili neprocjenjiv dio matičnog stada, a sada će nas poharati konverzacija državnog poljoprivrednog zemljišta. 

Naime, mi koji smo u zakupu i koji smo produžili ugovore, pošto su nam većinom istekli, ako želimo zadržati barem ono što smo imali, za nas neće biti prosječna cijena od 677 kuna za hektar, nego 1.354 kune iz razloga što u Zakonu o državnom poljoprivrednom zemljištu čl. 36. pravo prvenstva ima onaj koji ponudi ili prihvati najvišu cijenu koja ne smije biti veća od dvostruke početne cijene koju je raspisala lokalna samouprava", piše u priopćenju Ivan Klasnić. 

Ministarstvo: Navodi nisu točni!

Odgovore smo potražili u Ministarstvu poljoprivrede, a prenosimo ih u cijelosti: 

"Navodi iz priopćenja Udruge mljekara Brodsko-posavske županije nisu točni.

Naime, zakupnina na budućim natječajima određivat će se na temelju Uredbe o načinu izračuna početne zakupnine poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske te naknade za korištenje voda radi obavljanja djelatnosti akvakulture (Narodne novine, broj 89/2018), a ne na temelju Pravilnika o načinu revalorizacije zakupnine odnosno naknade za korištenje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske. 

U konkretnom slučaju to znači da će početna zakupnina oranice na budućim natječajima u Brodsko-posavskoj županiji iznositi od 227 kn/ha do 351 kn/ha ovisno o katastarskoj općini (ponuđena zakupnina ne smije biti veća od dvostruke). Iz ovog primjera je posve jasno da prosječna cijena zakupa na budućim natječajima neće biti 1.354 kune, kako navodi Udruga, već će ostati gotovo ista za OPG-e kolika je i po postojećim ugovorima.

Podsjećamo, revalorizacija je uvedena upravo na traženje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i provest će se za sve ugovore koji su sklopljeni do stupanja na snagu Zakona o poljoprivrednom zemljištu iz 2018. godine, ako je ugovorena zakupnina odnosno naknada niža ili viša u odnosu na jediničnu revaloriziranu zakupninu odnosno naknadu.

Svi ugovori po svim oblicima raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države sadržavaju odredbu o provođenju revalorizacije. Kroz povijest revalorizacija nije provođena, a uvedena je kako bi se sačuvala vrijednost zakupnine s obzirom da se ugovori zaključuju na period i do 50 godina. Primjenom Pravilnika o revalorizaciji naknade za koncesiju će se povećati, a za one dugogodišnji zakup smanjiti ili ostati približno iste."


Tagovi

Mljekarski sektor Revalorizacija zakupnine Cijena hektara Ivan Klasnić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]