Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj peradi
  • 10.03.2022. 18:00

Kako uzgajati jednodnevne piliće?

Osigurajte im uvjete, posebno toplinu i svjetlost, ali i spriječite pojavu bolesti

Foto: Depositphoto/YAYImages
  • 3.930
  • 206
  • 0

Uzgoj pilića i kokoši za proizvodnju jaja je postalo zanimljiv u vrijeme trenutne krize, bilo da se želite time baviti amaterski ili profesionalno. To nije lako i potrebno se pripremiti kako bi bili uspješni u tom poslu.

Najbolje je mlade, jednodnevne piliće kupovati u periodu od kraja ožujka do kraja svibnja. Termin kupovine je potrebno prilagoditi vremenskim prilikama i uvjetima uzgoja. Jedan dio uzgajivača uzgaja piliće u turnusima. Tako osiguravaju duži period opskrbe svježim pilećim meso, a sebi olakšavaju posao oko klanja i zamrzavanja mesa za zalihe. Jedinke različitog uzrasta treba držati odvojeno.

Uvjeti uzgoja

Prilikom obavljanja kupovine jednodnevnih pilića potrebno je obratiti pažnju na njihov izgled i stolicu. Pilići moraju biti ujednačene veličine, a paperje čisto i suho. Zdrave životinje su aktivne, živahne, radoznale i reagiraju na zvuk.

Prije nego što ih kupite, osigurajte adekvatan prostor koji treba biti čist, suh i osvjetljen. Mlade jedinke su osjetljive na hladnoću i potrebno ih je držati u toplom. Za piliće do pet dana starosti potrebno je osigurati temperaturu prostora od 32ºC, a od šestog do devetog dana ona se postepeno smanjuje na 28ºC. Ona se i nadalje smanjuje tako da do 20 dana starosti treba biti 25ºC, a poslije se održava na vrijednosti od 20 do 24ºC.

Moraju biti na toplom (Foto: Depositphotos/Voren1)

Dogrijavanje se može obavljati montiranjem namjenskih lampi koje se nazivaju "umjetne kvočke".

Spriječite pojavu bolesti

Vrlo je važno održavanje higijene, a pod ili prostirka se moraju čistiti svaki dan. Tako se sprječava pojava bolesti. Prostor ne treba pretrpavati, jer je važno da mlade jedinke mogu neometano hodati, trčati kako bi razvili motoričke funkcije. Ovo će omogućiti pravilno formiranje kostiju.

Od drugog mjeseca starosti treba ih puštati napolje. Boravak na svježem zraku i dodatak zelene hrane doprinijet će njihovom zdravlju. Pilićima je za dobar rast i razvoj neophodna svjetlost. Od 18h dnevnog osvjetljenja postepeno smanjujemo na 10h kada dostignu četiri mjeseca starosti.

Elvis Dado Horvatinović zdravlje peradi jača češnjakom, octom i pepelom - kao naši stari

Voda i hrana im moraju uvijek biti dostupni. Pojilice moraju biti takve da ne dozvoljavaju prolijevanje vode i kvašenje pilića. Ukoliko ostanu mokri, vrlo brzo će se razboljeti. Hranidbu započinjemo čim se osuše i počnu hodati. Kada ih donesete kući, na raspolaganju moraju imati hranu i vodu.

Danas postoje brojni koncentrati starteri za hranidbu jednodnevnih pilića. Osim toga mogu se hraniti mljevenim kukuruzom, ječmom, pšenicom ili zobi te prosom. Hrana se daje u malim količinama i često, najbolje svaka 2 sata. Žitarice ne treba miješati, jer su pilići probirljivi i pojest će samo ono što im se sviđa. U vodu je potrebno dodavati vitaminsko mineralne dodatke.


Tagovi

Uzgajanje pilića Pilići Jednodnevni pilići Pile Držanje pilića


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]