Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Salers goveda
  • 27.07.2019. 12:00
  • Bjelovarsko-bilogorska, Šandrovac

Jedan od najpoznatijih hrvatskih bankara danas u mirovini uzgaja goveda u sustavu krava-tele

Prva su se grla praktično bez ikakvih nastambi sama telila i tako odgojile prvi naraštaj. To je bilo katastrofalno za gledati. Kada su izdržale u vodi, u snijegu, u vlagi, onda su stvarno odlične krave, rekao je Petar Radaković koji se odlučio za uzgoj Salers goveda kojima je izgradio zavidnu nastambu.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 6.301
  • 586
  • 1

Od Bjelovara kada krenete prema Šandrovcu zastaje dah od pogleda na predivan krajolik, bujnu vegetaciju. Uskim cestama krećete se između vikendica, šumaraka, malih njiva, poneke klijeti. Iznad Šandrovca je i najveći vrh Bilogore, Vis, visok 312 m. S Visa se za lijepa vremena može vidjeti dio Podravine, a i susjedna Mađarska. Ovaj kraj sastoji se od niza humaka i brežuljaka, te kratkih niskih bila zaobljenih grbina i glavica. Cijela je površina pokrivena biljnim plaštom. Niži su pristranci pod vinogradima, voćnjacima, i kukuruzištima, a iznad njih je šuma, pretežno bjelogorična. Po sastavu spada u nizinske hrastove šume. 

No, vozeći se cestama oko Šandrovca zaključit ćete da bi tu lijepu sliku trebale upotpuniti kravice na paši. I onda nailazimo na cilj našeg puta. Imanje, odnosno stado goveda na paši Petra Radakovića. Čim im priđete, govedima pasmine Salers, oni polako, pitomo, kreću prema vama. Kravica i tele uz nju. Petar Radaković široj javnosti je poznat i kao najdugovječniji direktor jedne hrvatske banke. Po nekima je bio i mogući kandidat za guvernera Hrvatske narodne banke. Godinama na čelu Bjelovarske banke, a nakon toga i Erste banke, zasigurno mu u mirovini ne bi trebalo da se bavi kravama. Uložio je u turizam i hotele, a krave su, kako kaže ljubav.

Trenutno ima 70, plan je imati 100 grla 

"Par godina sam putovao po Europi. Gledao i razmišljao što bi valjalo za ove naše krajeve gdje je dosta pašnjaka, neobrađenih parcela", priča nam Petar Radaković obilazeći s nama svoje stado i pokazujući nove objekte napravljene za njih.

Danas ima 70 grla, ali plan je širiti stado 

"Osnovna motivacija mi je bila da to bude neka otporna pasmina, da se sama teli i da ne trebamo veterinara. I kada sam sve proanalizirao, vidio, bio dva puta u Francuskoj, zaključio sam da je Salers za mene idealna pasmina. Da je samostalna, otporna i što je za mene broj jedan, je da se sama teli. I za opsluživanje ne treba mnogo ljudi, treba ih samo pustiti na miru i da pasu", priča Radaković, koji trenutno na ovim proplancima drži 70 grla, a upravo je sagradio i novu štalu za njih. Ona je, kako kaže, i predobra za njih, ali kako imaju mogućnosti, odlučili su je napraviti baš takvom.

Obzirom na pašnjake, i površine koje ima, planira širiti stado do 100 grla. Prva grla stigla su u proljeće 2016. godine. Bile su sve steone i već u siječnju su se počeli teliti. No, kako je to kod nas, građevinarci su kasnili s izgradnjom štale.

"Prva grla su se praktično bez ikakvih nastambi sama telila i tako odgojile prvi naraštaj. To je bilo katastrofalno za gledati. No, kada su izdržale u vodi, u snijegu, u vlagi, rekao sam da su stvarno odlične. Imali smo problem i kada su bile velike kiše pa su telci znali zaglaviti u vodi te su ih radnici morali izvlačiti. No, sada imaju odlične uvjete. Imamo pola sata do sat vremena posla, da se silaža i sjenaža postavi i gotovo. Na samoj farmi i nema u biti posla. Ratarstvo je problem. Nemamo primjerice traktorista za te radove, a to su priprema silaže. Ovo je ekološka proizvodnja i na žalost tržište još ne vrednuje takvu proizvodnju, a nemamo dovoljno količine za strana tržište. Ima upita, ali trebali bi uvijek imati barem 40 grla za isporuku. Računica? A na sto grla računamo da bi bruto dobit bila oko 50 tisuća eura", kaže nam.

Najisplativija mesna pasmina goveda 

Najvažnije je istaknuti Salers krave kao odlične majke. Same se porode i brinu o teletu. Stado je vani, a noću se sami sklanjaju u nastambe. Ovoj pasmini nisu potrebne štale. Veći dio godine i noć i dan provode na pašnjaku, a zimi na samom pašnjaku je dovoljno da imaju sklonište i izvor pitke vode. Najčešće je to termo pojilica. Od hrane zimi treba dodati balu sjena po svakom grlu. Visoki potencijal rasta uz maksimalnu jednostavnost i najniže troškove uzgoja, Salers predstavlja najisplativiju mesnu pasminu goveda u sustavu krava–tele.

Ponosni vlasnik stada 

Inače, u prvoj polovici svibnja 2016. iz francuskih uzgojnih centara stiglo je ugovorenih 500 rasplodnih junica s vrlo dobrim i odličnim pedigreom za potrebe članova udruge Salers Croatia, vrijednosti oko 750.000 eura. Tada su u Šandrovac stigle i grla Pere Radakovića.

Ministarstvo poljoprivrede 2007. godine donijelo je operativni program razvoja govedarske proizvodnje i time su stvoreni osnovni preduvjeti za početak uzgoja u tzv. sustavu krava-tele ili što se često još naziva, mesno, tovno ili pašno govedarstvo. Sustav krava-tele omogućuje maksimalno iskorištenje onih površina koje su zapuštene i nisu iskoristive za njive i oranice, a pasmina Salers je za eksploataciju takvih površina upravo nenadmašna kao što i vidimo na našim fotografijama s imanja na Bilogori.


Fotoprilog


Tagovi

Petar Radaković Banka Bilogora Salers


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer