Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Propadanje mljekarskog sektora
  • 12.04.2018. 07:30

Izgubili smo previše proizvođača mlijeka, skupo će nas koštati uvoz

Mljekarski sektor jedan je od najugroženijih u Hrvatskoj. Niska otkupna cijena te velik uvoz jeftinih inozemnih proizvoda samo su neki od razloga što se u Lijepoj našoj zatvara sve više mljekarskih farmi. 

Foto: Youtube/screenshot
  • 1.979
  • 272
  • 0

Mljekarski sektor jedan je od najugroženijih u Hrvatskoj. Niska otkupna cijena te velik uvoz jeftinih inozemnih proizvoda samo su neki od razloga što se u Lijepoj našoj zatvara sve više mljekarskih farmi. 

Prema riječima Zorana Grgića, dekana Agronomskog fakulteta u Zagrebu, hrvatsko mljekarstvo je na prijelomnici.

"Mi smo danas ne na prekretnici već na prijelomnici. Ili nam propada mljekarski sektor ili ćemo ga sačuvati. Ostalo nam je manje od sedam tisuća proizvođača mlijeka koji predaju svoje mlijeko mljekarskoj industriji i tu imamo oko 450 milijuna litara. To je neki srednji minimum koji nas zadovoljava. 20% naših potreba možemo uvoziti. To je s ekonomskog stajališta podnošljivo", rekao je prof. dr. sc. Zoran Grgić.

Ali, prema riječima našeg sugovornika, to nije podnošljivo sa socijalnog stajališta. "Uvoz će nas koštati dva tri puta više kroz neko vrijeme. Izgubili smo proizvođače, nismo našli posao za ljude koji su ostali na selu i to će biti problem ne jednog, nego barem tri ministarstva. Koštat će nas puno više ovo što sada jeftino uvozimo", dodaje Grgić. 

Niz mjera za revitalizaciju sektora

Vladimir Tomaić vlasnik je mini mljekare iz Otočca. Dvadeset i šest godina bavi se proizvodnjom kravljih, ovčjih i kozjih sireva, a godišnje se kroz siranu preradi oko 800 tisuća litara mlijeka.  

"Kontinuitet se nastavlja. Situacija u našem sektoru nikada nije bila ružičasta, ali pokušavamo se  održati. Niske cijene, visoki nameti, nekonkurentnost tržišta, visok PDV na hranu, sve to otežava naš opstanak. Uložili smo puno, 26 godina je bilo ulaganja, nije se lako predati, a dio kolega je zatvorio pogone. Mi se pokušavamo održati, ali sve je teže", rekao je Tomaić. 

Ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barač ističe da je Ministarstvo poljoprivrede u suradnji sa spomenutom institucijom uključilo niz mjera kojima će nastojati revitalizirati mliječni sektor.  

"U tijeku je priprema za jednu poticajnu mjeru za kupovinu, nabavku i uzgoj rasplodnih junica. U novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu stočari imaju prioritet po pitanju sređivanja svojih problema. Osim toga svjedoci smo vrlo intenzivne promotivne kampanje domaće poljoprivredne proizvodnje u kojoj sudjeluje Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska poljoprivredna agencija, a unutar koje je mliječni sektor itekako zastupljen", rekao je doc. dr. sc. Zdravko Barač, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije.

Ne koristimo mogućnosti kao neke druge zemlje članice EU

Dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu Zoran Grgić ističe da Hrvatska u mljekarskom sektoru ne koristi mogućnosti koje primijenjuju neke druge članice Europske unije.   

"Tu postoje "skrivene potpore". To su potpore koje se legalno provode, a mi nažalost zbog krutosti naših mehanizama i jednog činovničkog odnosa prema poljoprivredi to ne koristimo. Ako neke zemlje to mogu napraviti, to znači da njihovi mehanizmi puno bolje rade. To su vam potpore investicijama. Primjerice, investicijsko obnavljanje mliječnih farmi i 600 eura po kravi koje mi danas ne koristimo", rekao je Grgić. 

Godišnja skupština Hrvatske mljekarske udruge

S ciljem prenošenja znanja proizvođačima, mnoštvo stručnjaka iz svijeta poljoprivrede okupilo se na godišnjoj skupštini Hrvatske mljekarske udruge održanoj u Oprisavcima. 

U mliječnom sektoru prisutni su i svijetli primjeri, čemu u prilog govori podatak da su za tradicionalnu dodjelu plaketa najuzornijim proizvođačima mlijeka po prvi put odabrana dva gospodarstva. To su gospodarstva Josipa Zdunića iz Divoševaca i Davorina Arića iz Gornjih Crnogovaca.  

"Put nas je doveo u Brodsko-posavsku županiju. Ovdje ima toliko uzornih proizvođača da se nismo mogli odlučiti za jednog pa smo se odlučili za dva. Jedan je u simentalskoj pasmini, a drugi u hollstein pasmini goveda. Oni su vrlo uzorni u svakom pogledu. Nisu samo uspješni nego su i zadovoljni proizvođači mlijeka", rekla je Vera Volarić, predsjednica Hrvatske mljekarske udruge.

27 članova obitelji Zdunić živi od mliječne farme na kojoj imaju oko 320 grla goveda.    

"Proizvodimo oko tri i pol tisuće litara mlijeka dnevno. Teško je, ali morate se boriti, a naravno mora biti i ljubavi prema poslu s kojim se bavite", rekao je Krunoslav Zdunić iz Divoševaca.    


Tagovi

Mljekarstvo Mljekarski sektor Uvoz mlijeka Niska otkupna cijena Zoran Grgić Godišnja skupština Hrvatska mljekarska udruga


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!