Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka
  • 14.08.2018. 13:30

Ivan Klasnić: Onom kome jednom krave odu iz štale, više se u nju neće vratiti

Naša djeca uskoro neće više imati priliku u slavonskim selima uživo vidjeti kravu. Morat će odlaziti na velike farme kod velikih proizvođača kako bi je vidjela, rekao je jučer predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Brodsko-posavske županije Ivan Klasnić.

Foto: Pixabay/1447441
  • 2.009
  • 218
  • 1

Pali smo na oko 400 milijuna litara mlijeka godišnje, a nekada smo proizvodili 700, upozorio je jučer na konferenciji za medije predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Brodsko-posavske županije kao i član Izvršnog odbora Udruge OPG-ova Hrvatske Život, Ivan Klasnić.

"Udruga proizvođača mlijeka Brodsko-posavske županije pobunila se 2016. godine protiv preventivnog cijepljenja goveda zbog bolesti kvrgave kože. Ministarstvo poljoprivrede na naše je molbe ostalo gluho i kasnije su tvrdili kako zbog cijepljenja nije bilo nikakve štete ili nuspojava za mljekare. Međutim, uskoro su sami sebe demantirali isplatom 19 milijuna kuna mljekarima. Ovih dana raspisan je i Javni poziv za sufinanciranje kupovine junica do 30 tisuća kuna zbog velikih posljedica cijepljenja protiv bolesti kvrgave kože", rekao je Klasnić navodeći da će državu naknada šteta stajati 284 milijuna kuna.

No, teško da će to ikoga spasiti. "Onom komu jednom krave odu iz štale, više se u nju neće vratiti", poručio je Klasnić navodeći da se štete zbog cijepljenja na matičnim stadima osjete i danas - junice teško ostaju steone, tek nakon više pokušaja - što stvara gubitke u samom startu, pobačaji su česti, a proizvodnja mlijeka kod cijepljenih primjeraka je također uvelike smanjena.

Povećanje cijena goriva i niske otkupne cijene mlijeka koje su nestalne i variranjem uništavaju poljoprivrednike, također su problemi s kojima se nose i mljekari.

"Naša djeca uskoro neće više imati priliku u slavonskim selima uživo vidjeti kravu. Morat će odlaziti na velike farme kod velikih proizvođača kako bi je vidjela. U Slavonskom Kobašu ostala smo nas dvojica koji još prodajemo mlijeko, a prije je svaka kuća, a to je bilo oko 450 domaćinstava, imala barem dvije-tri krave. Sada ja imam 22 krave, a susjed njih 15 i kada ja odustanem od mljekarstva, više Dukatu neće biti isplativo dolaziti u selo pa će i on morati odustati", kazao je Klasnić koji i sam razmišlja o prelasku na sustav uzgoja krava-tele koji je trenutno najisplativiji u govedarstvu.

Dotaknuo se i nepoštivanja Pravilnika o parametrima i kvalitetnim klasama pšenice u otkupu pšenice roda 2018. godine. "Otkupljivači su nas od prošle godine tjerali da više ulažemo u sjeme kako bismo dobili kvalitetniju pšenicu s više proteina prema kojima su obećali mjeriti cijenu, a sada cijena ponovno ovisi o hektolitru. Tako smo izgubili puno. Umjesto cijene od barem 1.15 kuna, dobili smo cijenu od 95 lipa. Na sedam i pol vagona koje smo sin i ja predali izgubili smo barem 17 tisuća kuna. Otkupljivači su tu zgrnuli velike novce", kazao je Klasnić prema kojemu je funkcionira ni Zakon o zabrani nepoštene trgovačke prakse. Parametri prema kojima se određuje cijena, kaže, dogovaraju se "u hodu" i uvijek na štetu proizvođača pa su tako i u ovom "dealu" deblji kraj izvukli, prenosi sbplus.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Ivan Klasnić Mlijeko Bolest kvrgave kože Pšenica


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).