Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 26.02.2009.

IPK Kandit izlazi iz vlasništva Holsteina

PONOVNO VLASNIČKO PRESLAGIVANJE UNUTAR BIVŠIH IPK-OVIH TVRTKI

  • 1.638
  • 79
  • 0

IPK Kandit prodaje vlasnički udjel od 20.000 kuna koji ima u farmi muznih krava Holstein (bivša farma Orlovnjak) radnicima te tvrtke. Razlog prodaje tih udjela, kako ističe Josip Pavić, predsjednik Uprave IPK Kandita, isključivo je taj što proizvodnja mlijeka nije njihova osnovna djelatnost, uz napomenu da su u njezinom vlasništvu sudjelovali samo zbog procesa restrukturiranja i privatizacije dijelova bivšeg IPK Osijek d.d.

Podsjetimo, farmu Holstein osnovao je 2004. godine (do tada je bila farma Orlovnjak) IPK Kandit, jer je tada bila jedina neblokirana tvrtka iz sustava IPK Osijek d.d., a kako se tada isticalo, i da zaštiti svoja “zarobljena” sredstva koja je investirao u farmu. Tada je s 20.000 kuna osnovao novi pravni subjekt - Farmu mliječnih krava IPK Holstein, a IPK Orlovnjak odlazi u stečaj. Novi menadžment je nabavio 1.500 visokosteonih junica u vrijednosti 15 milijuna kuna, devastirano izmuzište obnovio i u modernizaciju farme uložio novih 30 milijuna kuna, te se, kako tvrde mnogi, farma koja je bila na koljenima, uz pomoć Kandita ponovno uzdigla i ima natprosječnu proizvodnju i kvalitetu mlijeka, a njezinih 60-ak zaposlenika natprosječne plaće. Međutim, farma Holstein danas ima, kako kaže dr. Ivan Bačić, predsjednik Uprave farme IPK Holstein, svega 550 muznih krava i radi tek s trećinom kapaciteta.

Jedno je vrijeme stav Uprave bio da farma, koja je tijekom privatizacijskih procesa ostala bez ijednog hektara poljoprivrednog zemljišta i hranu kupuje od drugih poljoprivrednih tvrtki, ili ju čak i uvozi, a što znatno otežava njezino poslovanje, mora na prodaju. Međutim, sada se stav Uprave promijenio, kaže dr. Bačić, farma nije na prodaju, a kako bi prebrodili financijsku krizu, u dogovoru sa sindikatom PPDIV-om radnicima će smanjiti plaću za osam posto, koju će iduće godine u cjelosti vratiti. Istodobno sa smanjenjem kapaciteta, odnosno pada broja krava, farmu Holstein dočekao je i pad otkupne cijene mlijeka i najava ukidanja poticaja po muznoj kravi. No, uz sve te teškoće, dr. Bačić optimističan je glede budućosti farme, te naglašava da joj ne treba nikakav strateški partner, jer ga već ima, a to je kako kaže: dobri radnici, znanje i menadžment.

Na jučerašnjem skupu radnika održanom na farmi Holstein, Uprava i predstavnci sindikata PPDIV-a postigli su dogovor o smanjenu plaće zbog teške financijske situacije. Kako kaže Šimo Orešković, regionalni povjerenik PPDIV -a, na farmi neće biti otkaza, plaće će biti niže za 8,2 posto, a rukovoditeljima čak 30 posto. - Sporazum u kojem stoji da je uprava obvezna nakon godinu dana vratiti i koeficijent i ukupan iznos za koji je plaća umanjena, potpisat ćemo u utorak, rekao je Orešković.

Z.Rupčić

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zafrigana juha, jelo iz djetinjstva ❤️