Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena energija
  • 07.08.2020. 16:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

HPK traži poništenje natječaja za zelenu energiju - pogoduje se uvoznom lobiju

Traže i prednost pri dobivanju kvota iz sunčanih elektrana za proizvođače koji imaju postojeće objekte u vlasništvu te one koji mogu dokazati veći udio snage iz vlastite poljoprivredne proizvodnje, kažu u Komori.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
  • 634
  • 102
  • 0

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) zatražila je poništenje natječaja za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora (OIE) koji je raspisao Hrvatski operator tržišta energije (HROTE), upozorivši na nejasne kriterije vrednovanja za poljoprivredu, rečeno je u Zagrebu na konferenciji za novinare Odbora za govedarstvo Komore.

Potpredsjednik HPK Zvonimir Širjan i predsjednik Odbora za govedarstvo, kazao je da se natječajem raspisanim u srpnju, prvom nakon šest godina i dvije godine njegove pripreme, pogoduje stranim uvoznim lobijima koji, kako tvrdi, uvoze sumnjivi komunalni otpad iz zemalja u našem okruženju i prerađuju ga u električnu energiju, a koji potom završava na domaćim poljima.

Ostali bez dodane vrijednosti na farmama   

Kako se čulo, stoga od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i HROTE-a traže da među kriterijima za odabir bude i to da između 40 do 70 posto biomase bude osigurano iz vlastite proizvodnje, uz dokaze o tome. Traže i prednost za dobivanje kvota iz sunčanih elektrana za proizvođače koji imaju postojeće objekte u vlasništvu te koji mogu dokazati veći udio snage iz vlastite poljoprivredne proizvodnje.

Na taj način bi se, kako ističu, dao pozitivan pomak konkurentnosti domaće proizvodnje, smanjio uvoz, smanjio rizik kroz diverzifikaciju prihoda, postigla cijena, privukao veći broj mladih ljudi i otvorila nova radna mjesta na selu, kao i postizanje ciljeva koji su propisani nacionalnim i europskim propisima.

Igor Rešetar i Toni Rajič, poljoprivredni proizvođači, upozorili su da s obzirom da novi prijedlog nacionalne Strategije poljoprivrede ima za cilj povećati udio proizvodnje iz obnovljivih izvora energije za 15 posto te proizvodnju u stočarskom sektoru do 35 posto, u Komori su mišljenja kako se tim natječajem šalje kriva poruka: ne koristi se prilika za razvoj ruralnih područja i stvaranje novih radnih mjesta te blokira poljoprivrednike u korištenju mjera ublažavanja i prilagodbi klimatskim promjenama.

Kilovate povezati s uvjetnim grlima

Mirko Ervačić, predsjednik Uprave Osatina grupe, kazao je da su hrvatski poljoprivrednici oštećeni što se tiče količina koje su trebali dobiti sukladno Zelenom planu EU-a. Osim toga, ponuđene cijene za isporučenu struju iz zelene energije se kreće od 60 lipa do 1,30 kn po kilovatu dok je to, primjerice u Italiji, dvije kune.

Odgovarajući na upite, Rajič je kazao da je fotonaponski sustav u Francuskoj povezan isključivo s uvjetnim grlima na farmama, te se tako potiče konkurentnost poljoprivrede, koji stvaraju dodanu vrijednost na farmama. Rešetar je dodao da trošak električne energije u proizvodnji mlijeka sudjeluje s 10 posto, a hrvatskim farmerima je i vrlo skupa moderna zelena tehnologija, koja ih čini nekonkuretnim na otvorenom tržištu. 


Fotoprilog


Tagovi

HPK Natječaj Biomasa Električna energija


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Višnja u cvatu, 19. rujna :O