Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Edukacija sudaca
  • 13.10.2016. 18:00

Holstein je prava hodajuća tvornica mlijeka

Mora se znati da je značaj ove pasmine prvenstveno u proizvodnji mlijeka, dok se muška telad koristi za tov.

  • 5.679
  • 239
  • 0

Edukacija koja se održava svake dvije godine u drugoj državi, prvi put je održana u Hrvatskoj i uključila je 30-tak sudaca iz 12 europskih država. No, radi se o sucima koji ocjenjuju krave.

Ovoga puta radi se o onim mliječnim kravama koje nazivamo tvornicama mlijeka, a kod nas je to pasmina koja je prisutna na svim velikim farmama i većih uzgajivača. Crno bijele, ili kako ga kratko zovemo Holsteinom. Većina sudaca se nalaze na međunarodnoj listi sudaca koju kreira Europsko udruženje uzgajivača Holstein goveda (EHRC), a koji sude na najvećim europskim i svjetskim izložbama goveda.

Učili su kako ocjenjivati krave

Edukaciju su proveli Savez udruga hrvatskih uzgajivača Holstein goveda i Hrvatska poljoprivredna agencija na farmi Mitrovac u Baranji. Kroz ovu svojevrsnu radionicu vodio nas je Zdenko Ivkić, načelnik Odjela za govedarstvo Hrvatske poljoprivredne agencije. A kao što nas je i izvjestio Davor Pašalić, Načelnik Odjela za podršku razvoja uzgojnih udruženja HPA, cilj je prije svega razmjena iskustava i najnovijih informacija europske filozofije suđenja, s velikim naglaskom na praktični rad. Cilj organizatora je otvoriti raspravu o svim aspektima suđenja između sudaca i uzgajivača goveda koje srećemo na našim regionalnim ocjenjivanjima i onome tradicionalnom na sajmu u Bjelovaru.

Holstein mliječne krave

Učili su se na 30 krava i junica s farme Mitrovac. A među njima je bilo sudaca iz Poljske, Češke, Estonije, Slovačke, Nizozemske, Španjolske, Turske, Slovenije, Mađarske, Rumunjske i Srbije. No, zanimljivo je bilo gledati i naše stručnjake koji ovom edukacijom postaju naši najbolji suci, a time i stručnjaci za ovu, u Hrvatskoj, iznimno popularnu pasminu goveda.

Holstein drugi po brojnosti

Evo što kažu u HPA. Holstein pasmina je druga po brojnosti u Hrvatskoj (25%). Njen udio je rastao od 2003. do 2009. godine što se podudaralo s povoljnim uvjetima u mliječnom sektoru, nakon čega dolazi do djelomičnog smanjenja. Skoro sve velike mliječne farme, a tu mislimo na ove s više od 100 krava, uzgajaju Holstein pasminu, dok se na srednjim i malim farmama ove krave najčešće drže u mješovitim stadima sa simentalskom i smeđom pasminom, a tada je prema podacima ove Agencije prosječna veličina stada probližno 20 krava.

Kako ocijeniti kravu?

Značaj u proizvodnji mlijeka

Mora se znati da je značaj ove pasmine prvenstveno u proizvodnji mlijeka, dok se muška telad koriste za tov. Genetska izgradnja ove pasmine se odvija od druge polovice 20. stoljeća, a sadašnji uzgojni postupci su objedinjeni u nacionalni Uzgojni program iz 2007. U njegovoj provedbi se primjenjuju najnovije uzgojne metode i znanstvene spoznaje. To su kontrola proizvodnosti prema ICAR-u, genomska selekcija, genetsko vrednovanje sukladno INTERBUL-u itd.

A zasigurno i ovakve edukacije sudaca pridonose svemu tome. Uzgojni program je otvorenog karaktera te u velikoj mjeri povezan s drugim uzgojima a prije svega onima kao što su Njemačka, Nizozemska, SAD, Kanada, te skandinavske zemlje. S primjenom genomske selekcije se započelo početkom 2013. godine, a ona uključuje sustavno genotipiziranje i izračun genomske uzgojne vrijednosti odabrane muške teladi u njemačkom vrijednosnom sustavu, stoji u uzgojnom programu za Holstein pasminu u Hrvatskoj. Sama edukacija je bila i prilika, da prije svega u razgovoru s našim stručnjacima, ali i gledajući sam tijek baranjske, da kažemo škole Holsteina dočaramo i što je uzgojni cilj.

Kakva treba biti naša krava?

Tako naše Holstein krave treba da budu teške od 650 do 750 kilograma, a visoke od 145 do 156 cm. Tu mislimo na mjerenje u visini grebena. Dob kod prve oplodnje trebala bi biti u starosti 14 do 15 mjeseci, a prvog telenja 23 i pol do 24 i pol mjeseca. Očekujemo od tih holstein krava 4,5 laktacije te interval teljenja približno 390 dana. Određuje se NRR 90 na 65%, lakoća teljenja(3-5) približno 2%, ali i postotak od 3% kod uginuća teladi u prenatalnom razdoblju.

Laktacijska proizvodnja svakako treba biti 305 dana treba dati bar 8.500 kilograma mlijeka, odnosno da se u tom razdoblju proizvede 323 kilograma mliječne masti, ali i 290 kg bjelančevine. Radi se o mlijeku prosječne mliječne masti od 3,8%. Holstein krava kakvu želimo u Hrvatskj treba imati mlijeko s bar 3,4% mliječnih bjelančevina, a treba imati index vimena 49-50, a protok mlijeka da je 2,2 do 2,4 kilograma u minuti.


Fotoprilog


Tagovi

Holstein Krava HPA SHUHU Mlijeko Greben Laktacija Pašalić Ivkić


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]