Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest Aujeszkog
  • 27.09.2013. 13:02

Hoćemo li dočekati slobodan izvoz živih svinja?

Uvjeti za izvoz iz pojedinih stada i u preostale zemlje članice EU mogli bi biti ostvareni u razdoblju od godine dana

Foto: www.eofdreams.com
  • 877
  • 100
  • 0

Informacija iz Ministarstva poljoprivrede da je Hrvatskoj i nakon 1. srpnja, kada smo ušli u EU, još uvijek zabranjen izvoz živih svinja u većinu zemalja EU, šokirala je poljoprivrednike kojima je primarna djelatnost svinjogojstvo. Razlog je tome, bolest Aujeszkog, odnosno stav stručnog tijela Europske komisije koja je Hrvatskoj zabranila izvoz živih svinja zbog neprovođenja sustavnog monitoringa bolesti Aujeszkog u domaćoj populaciji svinja, prije ulaska u EU. Domaćim uzgajivačima svinja, koji su i ovako u nezavidnoj situaciji, ta odluka teško je pala, ali pitanje je jesmo li tu zabranu mogli izbjeći, i kako?

Bolest Aujeszkog poznata je i pod nazivom lažna bjesnoća, i akutna je virusna zarazna bolest domaćih i divljih životinja, ali se masovno javlja samo kod svinja. Ono što je bitno za istaknuti je da, kada svinje prebole akutni tijek bolesti, mogu ostati trajni izlučivači virusa i kao takvi mogu izazivati širenje infekcije.

Većina zemalja EU iskorijenila je bolest, ali nažalost, Hrvatska je zasad u položaju da žive svinje može izvoziti samo na područja Portugala, Rumunjske, Malte, Litve, Latvije, Grčke, Estonije, Bugarske, Italije (osim regije Bolzano), dio Francuske (Korzika) te svinja za klanje u Španjolsku, Mađarsku i Poljsku.

Zašto je Hrvatska opet zemlja bez statusa?

Prije ulaska u EU, nadležno Ministarstvo nije provelo sustavni monitoring bolesti Aujeszkog u domaćoj populaciji svinja. Zašto? 2011. godine, nacionalnim programom kojega je sufinancirala i država, pokušala se utvrditi rasprostranjenost bolesti u Hrvatskoj. Program je obuhvatio svega 300njak farmi, ali uglavnom većeg kapaciteta. Najviše uzoraka krvi te godine obradio je zagrebački Veterinarski institut. Pronađene su serološki pozitivne životinje, na nekim farmama je utvrđeno akutno izbijanje bolesti, a bolest je potvrđena i u pasa koji su od bolesti uginuli. Najčešće se radilo o lovačkim psima koji su bili u kontaktu s divljim svinjama. Dakle, virus je u Hrvatskoj proširen, iako u nešto manjim razmjerima.

Program monitoringa i iskorijenjivanja Aujeszkog trebao se nastaviti i 2012., međutim kako Ministarstvo poljoprivrede iz proračuna više nije moglo izdvajati sredstva za tu namjenu, i to baš pred ulazak u EU, državni program nadziranja Aujeszkog jednostavno je prekinut. Umjesto toga, odlučeno je da će od 2012. godine, program biti na dobrovoljnoj osnovi, dakle proizvođači svinja koji su htjeli sami certificirati svoja stada u smislu da budu slobodna od bolesti, mogli su se uključiti. Sve bi to bilo u redu da im je netko tu informaciju pravodobno i jasno predstavio. Kako tvrde svinjogojci, o tome ništa nisu znali.

Kako je onda moguće za očekivati da se Hrvatska predstavi kao europska zemlja sa vlastitim uzgojnim i izvoznim potencijalom živih svinja, kada dijalog između državnih službi i glavnog faktora u cijeloj priči - uzgajivača, nije uopće postignut? I dok EU s jedne strane ulaže i daje novac za opremanje svinjogojskih farmi putem projekata, s druge strane ne želi imati posla sa zemljom u kojoj određene životinjske bolesti nisu pod potpunim nadzorom. A ima i pravo.

Dakle, tijekom zadnje tri godine pred ulazak u EU, uzgajivači svinja s razlogom nisu prepoznali nacionalni program monitoringa bolesti u Hrvatskoj, a još nevjerojatniji je podatak da u tom vremenu, programu nije pristupio niti jedan jedini domaći uzgajivač svinja, što govori o njihovoj potpunoj neinformiranosti.

Novi nacionalni program kontrole bolesti Aujeszkoga za 2013. godinu, uz pomoć kojeg će biti moguće dodijeliti potreban zdravstveni status pojedinim stadima svinja, izrađen je i dostavljen na mišljenje stručnom tijelu Europske komisije. Nakon odobravanja programa, uvjeti za izvoz iz pojedinih stada i u preostale zemlje članice EU mogli bi biti ostvareni do ljeta 2014. godine.

Zainteresirani posjednici koji u što kraćem razdoblju žele ostvariti pravo stavljanja živih svinja u promet EU, mogu podnijeti zahtjev za kontrolu na bolest Aujeszkog kako bi se stada mogla proglasiti slobodnima i slobodno izvoziti. Obrazac zahtjeva se nalazi u prilogu ispod teksta. Međutim, nakon provedenog uzorkovanja i testiranja životinja, pod uvjetom da su rezultati negativni, slijedi i pozitivan odgovor od Europske komisije. Žalosni su uzgajivači svinja, i zbog pada svinjogojske proizvodnje,i zbog činjenice da svakim danom farme zatvara sve više uzgajivača, ali i što bi monitoring na bolest Aujeszkog mogao potrajati još barem - godinu dana.

Foto: www.eofdreams.com


Dokumenti


Tagovi

Izvoz Svinje Bolest Aujeszkog Monitoring


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo