Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj svinja
  • 29.08.2021. 09:00

Goran Jančo: Ovoga trena naši proizvođači ostvaraju gubitak po tovljeniku od 300 kuna

Mi u Osječko-baranjskoj županiji najveći smo po proizvodnji svinja u Hrvatskoj, a imamo samo jednu klaonicu. Dolazi sezona kolinja i jednostavno mala i srednja gospodarstva ne mogu legalno zaklati, napominje.

Foto: Lucija Bencarić
  • 905
  • 408
  • 0

Iako je nekada bilo perjanica našeg agrara, unatrag desetak godina stanje u svinjogojstvu nije dobro, a prošle je sve kulminiralo pojavom afričke svinjske kuge i korona krizom. Zatvaranje tržišta velikih potrošača ovoga mesa poput Dalekog istoka donio je probleme i u Hrvatskoj.

"U Njemačkoj i u nekim zemljama koje su hrvatske uvoznice su se zatvorila tržišta Dalekog istoka i ta svinjetina je mogla ići u najslabiju kariku Europske unije što se tiče ove proizvodnje, a to je Hrvatska. Tu je u dva vala došlo do pada cijena“, pojasnio je za Slavonskobrodsku televiziju Goran Jančo, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske jedan od razloga koji su ovu proizvodnju „bacili“ na koljena.

Cijene svinjskog mesa padaju

Tovljačima na ruku nisu išle ni elementarne nepogode u Slavoniji, a jačanje stočarskog sektora zemalja poput Kine za posljedicu su imali skok cijena žitarica i stočne hrane.

"Cijena svinjetine je zadnja dva mjeseca kontinuirano u padu. Daleko je ispod rentabilnosti proizvodnje, a ovog trena naši proizvođači ostvaraju gubitak po tovljeniku od nekih 300 kuna“, naglašava sugovornik.

Mnogi se, pa i potrošači plaše da bi moglo doći do rasta cijene mesa. No, kada je ovaj sektor u pitanju, trenutna situacija je drugačija.

"Danas je izašla ponovno burza i topla svinjska polutka je pala za sedam centi, a mi znamo da cijena kukuruza već nekoliko mjeseci raste. Znači nije došlo do onog očekivanog rasta mesa“, kaže predsjednik Saveza.

Što će biti u budućnosti, Jančo dodaje, teško je prognozirati. Kada se pogleda statistika, broj svinja prema Jedinstvenom registru domaćih životinja unatrag pet godina pao je za 145.000 grla. Smanjuje se od 2017. godine i broj rasplodnih krmača.

U OBŽ samo jedna klaonica

Strah je, ističe sugovornik, da će mnogi svoje farme zatvarati.

"Mi u Osječko-baranjskoj županiji najveći smo po proizvodnji svinja u Hrvatskoj, a imamo samo jednu klaonicu. Dolazi sezona kolinja i jednostavno mala i srednja gospodarstva ne mogu legalno zaklati“, napominje.

Druga stvar je, dodaje, raspolaganje poljoprivrednim zemljištem. Stočari bi, smatra, manje bili podložni stresom izazvanim oscilacijom cijena kada bi imali svoje zemljište na kojem bi proizvodili svoju hranu.

Jančo se osvrnuo i na pomoć resornog Ministarstva za vrijeme pandemije, na raspisan Natječaj za ulaganja u reprocentre vrijedan 250 milijuna kuna kao i ostale mjere koje je pozdravio, no naglašava kako sve dolazi kasno.

"Mi smo svjedoci da su se u Slavoniji već postojeće klaonice zatvorile. Što je uzrok tome, zašto, tko ima uhodan posao zatvara, zbog čega se svinje iz Hrvatske šalju u Mađarsku da bi se trupovi uvozili nazad“, pita se sugovornik.

Sustav, zaključuje, treba urediti, a sve kako bi na kraju krajeva i mi kao potrošači konzumirali domaće, a ne uvezeno meso koje je nerijetko upitne kvalitete.

Što je sve predsjednik Saveza rekao Slavonskobrodskoj televiziji možete pogledati i u videu:


Tagovi

Uzgoj svinja Goran Jančo Cijene svinjetine Stočna hrana Klaonica


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/