Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć mljekarima
  • 22.09.2014. 14:30

EU uvjetuje sufinanciranje troškova mljekarima

Europska komisija na nekoliko je načina odlučila pomoći proizvođačima mliječnih proizvoda koji su pogođeni ruskom zabranom uvoza.

Foto: depositphotos.com
  • 616
  • 88
  • 0

Statistika kaže da je ukupna proizvodnja mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u 2013. smanjena za 9,8 % u odnosu na prethodnu godinu, a za čak 18,2 % smanjene su količine mlijeka koja su ta gospodarstva dala u otkup, no istovremeno, porasle su količine koje se koriste za kućnu potrošnju. Obiteljska su gospodarstva u prošloj godini upotrijebila 48,8 tisuća tona mlijeka za preradu na gospodarstvima, što je u odnosu na godinu prije rast za 8 %. Statistika ostvarenih proizvoda dobivenih preradom mlijeka na gospodarstvu pokazuju da je porasla količina proizvedenog vrhnja, svježeg sira i drugih proizvoda, a smanjena je proizvodnja maslaca i ostalih sireva.

Količina isporučenog mlijeka raste, a broj mljekara opada

Prema podacima Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA) isporučena količina kravljeg mlijeka u mljekare za kolovoz 2014. godine iznosi 43.046.219 kg, što je u odnosu na isti mjesec 2013. godine više za 2.654,479 litara ili za 6,57 %.

U prvih osam mjeseci 2014. godine isporučeno je 360.894.824 kg mlijeka, što je za 17.920.013 kg ili za 5,08 % mlijeka više u odnosu na prvih osam mjeseci 2013. Broj isporučitelja kravljeg mlijeka za srpanj iznosio je 10.093, što je manje za 101 isporučitelja u odnosu na lipanj iste godine. Broj isporučitelja kravljeg mlijeka u odnosu na srpanj 2013. godine manji je za 736 isporučitelja.

EK pomaže pri skladištenju mliječnih proizvoda

Nakon mjera pomoći odlučenih u kolovozu, ispostavilo se da 87 % sankcijama pogođenih proizvođača dolazi iz Poljske. Teško su se mogli razlikovati oni koji su ruskim sankcijama stvarno oštećeni, a koji to samo tvrde. Većina zahtjeva je došlo iz voćarskog i mliječnog sektora. Zaključak EK je ipak da kriza zahtijeva solidarnost između sektora, a donesene su i nove mjere koje bi trebale ublažiti specifične posljedice sankcija.

Cjenovni pak pokazatelji na europskom tržištu mliječnih proizvoda govore da ruska zabrana počinje pogađati ovaj sektor. Stoga je u okviru pomoći mliječnom sektoru, Europska komisija pristala da u periodu od tri do sedam mjeseci, plati skladištenje maslaca, mlijeka u prahu i nekih vrsta sireva, čime će proizvođači dobiti dodatno vrijeme za pronalaženje novih tržišta.

Primjerice, u srpnju 2014., prosječna cijena tovljenika iznosila je 1,62 E/kg (12,31 kn), a sirovog mlijeka 0,39 E/kg (2,96 kn). U Hrvatskoj je pak prosječna cijena tovljenika u srpnju iznosila 11,04 kn/kg, dok je cijena sirovog mlijeka u lipnju iznosila 2,70 kn/kg.

Privatno skladištenje i produljenje javne intervencije - koji su uvjeti?

Povodom zabrane uvoza određenih proizvoda iz Europske unije u Rusiju, a koja uključuje i mliječne proizvode od kojih najviše sir, Europska Komisija je intervenirala kako bi pomogla proizvođačima mliječnih proizvoda na sljedeće načine:

  • Otvaranjem privremenih izvanrednih programa potpore za privatno skladištenje određenih sireva i utvrđivanjem iznosa potpore unaprijed
  • Produljenjem razdoblja javne intervencije u 2014. do 31. prosinca 2014. za maslac i obrano mlijeko u prahu
  • Otvaranjem privatnog skladištenja maslaca i utvrđivanju iznosa potpore unaprijed
  • Otvaranjem privatnog skladištenja obranog mlijeka u prahu i utvrđivanju iznosa potpore unaprijed

Privatno skladištenje je mjera kojom EU želi izbjeći ili ublažiti poremećaje na tržištu sufinanciranjem troškova skladištenja određenog proizvoda. Potpora se isplaćuje temeljem zahtjeva kojeg podnositelj dostavi Agenciji za plaćanja unutar tri mjeseca nakon završetka ugovorenog razdoblja skladištenja. Javna intervencija je pak mjera uređenja unutarnjeg tržišta EU koja se provodi na način da nadležna državna tijela zemalja članica EU, otkupljuju proizvode i skladište ih do prodaje.

Zahtjevi se podnose do 31. prosinca 2014. godine na adresu Agencije za plaćanja u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju, a prema uvjetima propisanim Uredbama.

Mjere su specifične i služe za usklađivanje tržišta

Da bi ispunio uvjete za potporu za privatno skladištenje, sir mora biti dobre i zadovoljavajuće tržišne kvalitete, biti porijeklom iz EU-a i, na dan početka ugovornog skladištenja, biti star najmanje onoliko koliko iznosi razdoblje dozrijevanja koje pridonosi povećanju vrijednosti sira.

Svaka serija sireva mora imati masu od najmanje 0,5 tone, na neizbrisiv način moraju biti navedeni oznaka objekta u kojem je proizveden (može i u obliku šifre) i datum proizvodnje. Mora biti naveden datum uskladištenja i sir ne smije biti predmet nekog prethodnog ugovora o skladištenju.

Potpora za sir iznosi 15,57 eura po uskladištenoj toni za fiksne troškove skladištenja i 0,40 eura po toni po danu ugovornog skladištenja. Potpore za maslac iznose 18,93 eura po uskladištenoj toni za fiksne troškove skladištenja i 0,28 eura po toni po danu ugovornog skladištenja. Potpora za maslac može se dodijeliti samo ako ugovorno razdoblje skladištenja traje od 90 do 210 dana.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Zabrana uvoza Sir Mliječni proizvodi Program potpore Privatno skladištenje maslaca Sufinanciranje troškova skladištenja Otkup APPRRR Javne intervencije Proizvođači mliječnih proizvoda Mjere pomoći


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo