Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održiva poljoprivreda
  • 25.12.2017. 12:00

Dobrobit životinja za sigurnu hranu

Da bi hrana životinjskog podrijetla bila sigurna, neophodno je da budu ispunjeni svi uvjeti, kada je riječ o dobrobiti životinja.

Foto: Joyelli / Pixabay, Orca / Facebook
  • 585
  • 36
  • 0

Prema definiciji, dobrobit životinje pokazuje kako životinja reagira na uvjete u kojima živi. Trebala bi biti zdrava, uhranjena, sigurna, da joj je udobno i da ne osjeća bol, strah i stres.

To zahtjeva prevenciju bolesti i odgovarajuće veterinarsko liječenje, sklonište, upravljanje, hranidbu, humano postupanje i humani pristup prilikom usmrćivanja.

Dakle, dobrobit životinja se zasniva na pet sloboda:

  • Sloboda od gladi i žeđi (uvijek dostupna svježa voda i hrana);
  • sloboda od neudobnosti (adekvatan prostor i okruženja);
  • sloboda od bola, povreda i bolesti (prevencija i liječenje);
  • sloboda od straha i stresa (uslovi koji sprečavaju mentalnu patnju);
  • sloboda prirodnog ponašanja (prostor za kretanje, kontakt s drugim životinjama).
Dimitrijević: Nije sve u profitu!

"Zbog profita, većina farmskih životinja uzgaja se u intenzivnim sustavima, koji ozbiljno narušavaju njihovu dobrobit. To su uglavnom skučeni prostori, bez prirodnog svjetla, gdje se životinje ne mogu prirodno ponašati i trpe stres, a potom i oboljevaju", rekao je prof. dr Vladimir Dimitrijević.

Dodao je da su autohtone pasminetpornije, jer je u pitanju ekstenzivan način uzgoja, a u stanju su pokazati prirodno ponašanje, čemu je posvetio posebno predavanje.

Dobrobit životinje = sigurna hrana

Da bi hrana životinjskog podrijetla bila sigurna, neophodno je da budu ispunjeni svi uvjeti, kada je riječ o dobrobiti životinja.

Sugurnost hrane je znanstvena disciplina, koja podrazumijeva rukovanje, skladištenje i pripremu hrane u cilju sprečavanja infekcija hranom kao i u očuvanju nutritivnog sastava hrane.

"Pristup dovoljnim količinama sigurne i kvalitetne hrane ključan je za održavanje života i unaprjeđenje zdravlja. Nesigurna hrana, koja sadrži štetne bakterije, viruse, parazite ili kemijske supstance, uzrokuje više od 200 bolesti - od dijareje do karcinoma. Svake godine kao posljedica konzumiranja nesigurne hrane umre 450.000 ljudi, a od toga je 40% djece mlađe od pet godina", rekao je Dimitrijević.

Antibiotici nisu prevencija

Kaoi kod ljudi, i kod životinja antibiotici mogu izazvati antimikrobnu rezistentnost. Zbog toga ih ne treba davati životinjama, onda kada im to nije potrebno, odnosno preventivno, poručio je profesor Dimitrijević. Preporuka je i da se oni potpuno izostave iz upotrebe, kada je riječ o životinjama, kako bi se sačuvala njihova efikasnost u liječenju ljudi.

Rezistentnost kroz lanac prehrane

Foto: Joyelli / Pixabay, Orca / Facebook


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobro jutro, kako nikad nisam vidjela niti sijala sjemenke poriluka, rado bih pokušala nešto novo naučiti. Na ovom sam portalu našla općenito o sadnji poriluka, no sad imam konkretnu nedoumicu pa lijepo molim savjete :) Na slici se vide mal... Više [+]