Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 21.11.2008.

Broj zaraženih svinja u porastu

Brojka od 75 tisuća svinja, koliko se u sezoni svinjokolje bez nadzora zakolje u obiteljskim dvorištima, najbolje ilustrira kolika je naša svijest

  • 921
  • 45
  • 0

S dolaskom studenog i hladnijih dana u Slavoniji započinje tradicionalna svinjokolja. Vrijeme je to kada bi se, osim kako na tradicionalni način spraviti čvarke, kobasice i kulen, trebalo razmišljati i o zaštiti zdravlja ljudi zbog još uvijek nazočne opasne zarazne bolesti trihineloze. Unatoč preventivnim mjerama koje provodi Veterinarska inspekcija u suradnji sa županijom, broj zaraženih svinja u laganom je porastu.

Prihvatljiva mjera

- Prošle godine zabilježili smo 11 slučajeva zaraze u šest obiteljskih dvorišta. Zarazu smo sveli na prihvatljivu mjeru, ali zabrinjava činjenica da se povećava broj dvorišta u kojima se pojavljuju zaražene svinje. I ove smo godine registrirali zarazu kod divljih životinja koje dolaze u doticaj sa svinjama tako da nije isključena pojava zaraze - rekao je Damir Agičić, viši županijski veterinarski inspektor.

U proteklih sedam godina županija je subvencionirala pregled mesa 14.779 svinja, koliko je zaklano u registriranim klaonicama, za što je iz županijske blagajne isplaćeno 650 tisuća kuna. Samo je lani ovom mjerom bilo obuhvaćeno 2300 svinja. No, unatoč tim mjerama i pilot projektu kojeg u Hrvatskoj provodi samo ova županija, u županijskom Upravnom odjelu za poljoprivredu nisu zadovoljni odazivom onih koji svinje kolju za vlastite potrebe.

Brojka od 75 tisuća svinja, koliko se u sezoni svinjokolje bez nadzora zakolje u obiteljskim dvorištima, najbolje ilustrira kolika je svijest pojedinaca o tome da se na organiziran način obavi klanje.

Čini se da još mnogima 50 kuna subvencije po svinji, koliko plaća županija nije primamljivo, te da ne shvaćaju kako je to u njihovom interesu, prvenstveno zbog osobnog zdravlja kao i zdravlja onih kojima će ponuditi svoje specijalitete.

Zagađivanje okoliša

S druge strane, pored brige za zdravlje organiziranim klanjem svinja u klaonicama moguće je spriječiti zagađivanje okoliša, jer su klaonice koje obavljaju uslužno klanje sporazumom obvezne zbrinuti animalni otpad koji će završiti u kafileriji.


Izvori

Jutarnji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo ljepote za tmuran dan. Za više zavirite u galeriju našeg Hrvoja Škergata https://www.agroklub.com/agrogalerija/polja-makova-16943/