Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Telad
  • 05.12.2021. 15:00

Bolesti dišnih organa teladi i kako ih prevenirati

Simptomi koje primjećujemo su pad apetita, kašalj, povišena tjelesna temperatura, patološki iscjedak iz nosa, a u kasnijem stadiju bolesti i abdominalno disanje te gnojni iscjedak iz nosa i očiju.

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.735
  • 141
  • 2

Bolesti dišnih organa predstavljaju drugi najučestaliji zdravstveni problem kod teladi koja su najosjetljivija tijekom prvih šest mjeseci života.

Svaki stres kojim njihov rani život obiluje je okidač nastanka ovog otklona u zdravstvenom stanju životinje, a pod time podrazumijevamo svaku promjenu hrane i nastambe, transport, manjkavost higijene, te negativne vremenske uvjete okoliša. 

Imunološki odgovor znatno ovisi o vremenu i količini konzumacije kolostruma te o njegovoj kvaliteti. Tele koje ne primi dovoljno kolostruma u prvih dvanaest sati nakon rođenja teško će to kasnije nadoknaditi. Najbolje je djelovanje kada prvi obrok u količini od minimalno dvije litre kolostruma tele popije što prije nakon rođenja, a drugi isti takav obrok unutar dvanaest sati. 

Prepoznajte simptome na vrijeme

Najpoznatiji mikroorganizmi specifični za nastanak poremećaja dišnih organa teladi su bakterije Pasteurella multocida, Mannheimia (ranije Pasteurella) hemolitica, Haemophilus somnus i Micoplasma te virusi parainfluenze, IBR, BVDV i respiratorni sincicijski virus goveda. 

Simptomi koje primjećujemo su pad apetita, kašalj, povišena tjelesna temperatura, patološki iscjedak iz nosa, a u kasnijem stadiju bolesti i abdominalno disanje te gnojni iscjedak iz nosa i očiju.

Na dobroj farmi ove simptome možemo vidjeti na najviše dva posto životinja, ali ako postoje ranije spomenuti pogodovni faktori smrtnost od respiratornih poremećaja često prelazi broj od 15 posto životinja. 

Terapija se bazira na liječenju antibioticima, protuupalnim lijekovima, vitaminima i mineralima kao i potpornom terapijom, a u težim slučajevima i nadoknadom elektrolita na usta ili putem infuzija. 

Za preventivu postoje razne vrste cjepiva koje veterinar preporučuje, ovisno o patogenim mikroorganizmima koje je našao ili očekuje u sluznici respiratornih organa.

Patogene bakterije

Osim cjepiva vlasnik mora svesti na minimum sve negativne faktore koji mogu utjecati na povećanje incidencije respiratornih bolesti teladi.

U najnovije doba na tržištu su sve prisutniji dodaci hranidbi koji se temelje na inhibiciji Quorum Sensinga patogenih bakterija te stimulaciji fizioloških bakterija u svrhu održavanja i dovođenja mikrobiota u ravnotežu. Upotrebom tih proizvoda u preventivi i kao potpore tijekom već vidljivih znakova bolesti uvelike možemo smanjiti pojavnost i fatalne ishode kako dišnih tako i probavnih poremećaja. 

Ovdje se radi o istraživanjima koja su po prvi put rađena u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, ali ih je znanstveni establišment vrlo brzo zaboravio. Unazad desetak godina istraživanja o fenomenu Quorum Sensinga bivaju ponovo pokrenuta. Ovog puta se stvara kritična masa znanstvenika koji dolaze do nekih vrlo zanimljivih zaključaka. Kao prvo bakterije koje su smatrane obligatno jednostaničnim organizmima jer mogu egzistirati kao takve, u društvu drugih počinju zaprimati signalne molekule susjednih bakterija.

Tako može doći do komunikacije unutar bakterija iste vrste, ali i onih različite vrste. Pojednostavljeno, bakterija može detektirati jesu li oko nje članovi njene vrste ili neke druge. Temeljem te informacije počinje i različito vladanje svake od jedinki. 

Prirodno održavanje balansa zdravlja

Najpoznatiji primjer je bakterija Vibrio fischerei kod koje se kao rezultat komunikacije među bakterijama javlja bioluminiscencija (počinje svijetliti), ali tek nakon postizanja dovoljnog broja bakterija

To je posebno bitno zato što mikroorganizmi koji se nalaze u i na tijelu moraju biti u fiziološkim omjerima i količinama. Upravo najnovijom generacijom dodataka hrani pokušavamo s jedne strane inhibirati komunikaciju patogenih bakterija, a s druge strane stimulirati rast i razvoj fiziološke mikroflore. 

Sve biomolekule unutar takvih aditiva potječu iz prirodnih, najčešće biljnih vrsta koje već odavno imaju dokazan učinak u borbi s infekcijama, a proizvođač samo preuzima aktivne dijelove iz biljke i stavlja ih u idealan omjer s drugim biomolekulama tog tipa.  

Praktičnom primjenom ovih revolucionarnih istraživanjima dolazimo korak bliže ka prirodnom održavanju balansa zdravlja domaćih životinja. 


Tagovi

Telad Bolesti Dišni putevi Simptomi Dodaci hranidbi Patogene bakterije


Autor

Vinko Medvid

Više [+]

Veterinar s iskustvom u radu u praksi i vođenju tvrtke. Poslije završetka veterinarskog fakulteta usmjerio se prema higijeni namirnica životinjskog podrijetla s naglaskom na mlijeko. Na tom polju je i obranio disertaciju. Trenutno radi kao specijalist zdravlja životinja za nizozemsku biotehnološku tvrtku AHV International, a odgovoran je za edukacije i stručnu podršku timovima u osam država Adria regije.


Partner

AHV Adria

Strojarska cesta 20, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 8880 445, e-mail: hrvatska@ahvint.com web: https://ahvint.com/hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]