Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Schaumann Agri d.o.o.
  • 24.07.2014. 11:40

Bez svježih žitarica u hranidbi životinja

Sa Schaumasil Supra NK ne trebate čekati sa primjenom svježih žitarica, već smjesu možete izmješati odmah po tretiranju!

  • 1.277
  • 39
  • 0

U hranidbi svinja žitarice zauzimaju glavno mjesto, ali se ne mogu primijeniti odmah nakon žetve, zbog zdravstvenih poremećaja, već nakon što su odležale u skladištima. Žitarice su glavne komponente u smjesama za krmače, prasad i tovne svinje. Najviši su njihovi postotni udjeli u smjesama.

Upotreba pšenice, ječma i drugih žitarica, kao važnih dijelova smjesa za svinje, leži u glavnoj pretpostavci, a to je njihovo usitnjavanje odnosno u strukturnim promjenama zrna žitarica (npr. srednje fino mljevenje). Ono pak ovisi o različitosti obrade tj. tretiranjima, štetočinama na polju i u skladištu, na različitim područjima i u različitim fazama zriobe, zbog čega mogu nastati zdravstveni poremećaji ili smanjeni rezultati proizvodnje u svinjogojstvu.

U očekivanju "procesa znojenja"

Sa žetvom žitarica još uvijek nisu svi procesi u zrnu završeni. Tijekom prvih dana i tjedana po žetvi, žitarice naknadno dozrijevaju, naročito na bazi različitog nivoa postignute zrelosti, protiču više ili manje intenzivni procesi odlaganja hranjiva u zrna, vođeni enzimima. Naknadna zrioba u osnovi znači da se oslobađa voda uslijed veće finoće čestica i da se zrno "znoji". Zrno izlučuje ugljični dioksid i vodu. Istovremeno dolazi do preobrazbe hranjiva i rezervnih tvari.

Već više od dva desetljeća eksperti za hranidbu zabilježili su da, u takozvanom "procesu znojenja", leži smanjeni hranidbeni potencijal žitarica. Takvom hranidbom možemo računati s probavnim poremećajima, iz čega slijedi pad proizvodnosti. Prema "svježim" žitaricama su naročito osjetljive svinje i konji. Istraživanja u praksi potvrdila su npr. zdravstvene poremećaje hranidbom svježe požnjetom raži. Znanstvenici iz Dumersdorfera su proveli istraživanje na prasadi u odgoju, koja je hranjena svježom raži i onom odležanom nakon žetve.

Sa hranidbom krenuti kada je 85 % suhe

tvari u nemljevenom i odležanom zrnu.

Rezultat: kod hranidbe sa svježom raži ustanovljena je između ostalog značajno povećana mikrobiološka aktivnost u želucu i tankom crijevu prasadi. Posebno kod mlađih kategorija, ali i kod starijih svinja, pojačavaju se poremećaji u probavi i resorpciji, u slučaju da se preopterete enzimskim procesima u naknadnom sazrijevanju žitarica sa internim procesima pretvorbe hranjiva (u tijelu životinja) - naslojavanje procesa. Ovo su potvrdila i iskustva iz trećeg kvartala proteklih godina. U tom periodu su veterinari u praksi sa nekih područja izvijestili o neočekivanom povećanju abortusa kod krmača. Tada su prepoznali jasnu poveznicu sa hranidbom svježim žitaricama majčinskih životinja. U zdravim stadima kod 100 suprasnosti događa se jedan abortus. Kod povećanja stope abortusa preporučena je posebna pažnja i posebni postupci. U jednom priručniku austrijskih veterinara navedeno je iduće: "Iskustva su pokazala da 70 % svih abortusa ili fetalnih ranih gubitaka ne spadaju u kategoriju infektivnih poremećaja plodnosti ili u sezonom uvjetovanih poremećaja plodnosti.". Trošak jednog abortusa procjenjen je na 500 eura. Preporučene analize za razjašnjenje mogućih uzroka koji nisu infektivne naravi za prekide bremenitosti kod krmača trebaju obuhvatiti i kontrolu kvalitete krmiva. Pažnju treba obratiti naročito pretragom smjesa na mikotoksine za krmače u čekalištu.

Gornji udjeli različitih žitarica u hranidbi svinja

Redom su u tablici navedene vrste žitarica (gore prema dolje: ječam, pšenica, raž, tritikale, zob, kukuruz-zrno) i njihovi maksimalni udjeli (u %) s slijeva na desno: krmače (suprasne/dojne), prasad i tovne svinje.

Sa Schaumasil Supra NK, ljudima i strojevima prijateljskom propionskom kiselinom, ne trebate čekati sa primjenom svježih žitarica. Smjesu možete izmješati odmah po tretiranju, bez ograničenja 30 % (Tablica). U žitaricama se prekidaju enzimski procesi i nema "znojenja". Dokazano u praksi.

Vaš Schaumann!

Izvor: Bauernzeitung, lipanj 2014.


Tagovi

Schaumann Agri Svježe žitarice Smjesa za svinje Probavne smetnje Proces znojenja zrna Suprasnost Bremenitost Poremećaj plodnosti Schaumasil Supra NK


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]