Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 13.09.2022. 09:05

Afrička svinjska kuga ponovno u susjedstvu, Srbija prijavila novih 40 slučajeva

Podsjećamo da su u Hrvatskoj i dalje na snazi pojačane preventivne mjere. Glavni cilj je održavanje statusa zemlje slobodne od ASK, napominje Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: Martina Popić (ilustracija)
  • 271
  • 87
  • 0

Iz susjedstva nam ponovno prijeti afrička svinjska kuga.

Naime, početkom rujna Srbija je putem ADIS sustava prijave bolesti Europske unije prijavila 40 izbijanja ASK u domaćih i divljih svinja.

Kako navodi naše Ministarstvo poljoprivrede, od tih 40, 28 se odnosi na izbijanja bolesti u uzgojima domaćih svinja na području distrikata Borski ( Majdanpek), Braničevski (Malo Crniće), Jablanički (Crna Trava), Južno-Banatski (Kovin), Nišavski (Ražanj), Pčinjski (Bosilegrad), Podunavski (Smederevska Palanka) i Pomoravski (Despotovac) te 12 u divljih svinja na području distrikata Južno-Banatski (Kovin i Bela Crkva), Nišavski (Gadžin Han), Pčinjski (Surdulica i Bosilegrad) te Zaječarski (Zaječar).

"Podsjećamo da su u Hrvatskoj i dalje na snazi pojačane preventivne mjere. Glavni cilj je održavanje statusa zemlje slobodne od ASK i rano otkrivanje unosa virusa kako bi se pravovremeno i žurno u slučaju pojave bolesti provele mjere radi sprječavanja daljnjeg širenja", napominju iz resornog ministarstva. 

Ujedno pozivaju sve posjednike svinja da se pridržavaju svih propisanih mjera te da svaku pojavu bolesti i uginuće odmah i bez odlaganja prijave svojim veterinarima.

Strogo je, podsjećaju, zabranjeno unošenje proizvoda životinjskog podrijetla na farme svinja, prijevoz svinja u prijevoznim sredstvima koja nisu očišćena, oprana i dezinficirana, premještanje iz jednog uzgoja u drugi bez propisane popratne dokumentacije (svjedodžba o zdravstvenom stanju i dokumentacija o premještanju), kao i držanje svinja na neregistriranim gospodarstvima na otvorenom bez odobrenja veterinarske inspekcije Državnog inspektorata te zakapanje lešina i nusproizvoda životinjskog podrijetla.

Uginule životinje i nusproizvodi životinjskog podrijetla zbrinjavaju se isključivo putem registriranih prijevoznika nusproizvoda u odobrenim objektima za zbrinjavanje nusproizvoda (kafilerija), a posjednici su dužni voditi ažurnu evidenciju Registar svinja na farmi.

"Posjednici svinja koji se neće pridržavati propisanih mjera neće moći ostvariti pravo na nadoknadu štete za usmrćene životinje u slučaju pojave ASK", upozoravaju. 

Također, lovoovlaštenici su dužni pridržavati se biosigurnosnih mjera prije, tijekom i nakon lova te aktivno tražiti i prijaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji svaku pronađenu uginulu divlju svinju (uključujući i stradale u prometu i odstrijeljene bolesne) u svrhu pretraživanja na ovu zarazu. 


Tagovi

Afrička svinjska kuga Zaraza Svinje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).