Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Datulja

Sinonim: Datula | Engleski naziv: Date | Latinski naziv: Phoenix dactylifera

Datulja

Datulja je dugoživuća kultura iz porodice palmi (Arecacea, prije Palmae). Potječe iz područja Irana. Ovisno o uporabi, plodovi se beru mekani, polusuhi i suhi, što djeluje na udio šećera koji sadržavaju. Smatra se da su se palme datulja uzgajale već prije osam tisuća godina. Zbog svog dekorativnog izgleda česte su u vrtovima Mediterana.

Morfološke osobine datulje

Stablo datulje je uspravno i može doseći visinu od 30 do 35 m. Deblo je od baze prema vrhu prekriveno drvenastim bazama listova koje je prethodno izraslo i otpalo. Lišće je perastog oblika, zeleno, dugo do 6 m, tanko i izduženo. Cvjetovi su sitni, ugodnog mirisa. Ženski su cvjetovi bijeli, a muški svjetlo smeđe boje. Cvjetovi se nalaze smješteni u cvatove, a jedan cvat može obuhvatiti 6.000 do 10.000 cvjetova. Plod datulje je duguljast, dug 2.5 do 7.5 cm, smeđe boje. Unutar ploda nalazi se izdužena tvrda sjemenka.

Agroekološki uvjeti uzgoja datulje

Temperatura

Uzgoj palmi datulja moguć je samo na područjima u kojima vlada topla klima. Ima velike zahtjeve prema temperaturi te je pogodna za uzgoj na područjima na kojima se temperature ne spuštaju ispod -6 °C i to samo ako se nalazi u stanju mirovanja. Temperatura zraka u fazi cvjetanja i donošenja plodova trebala bi biti viša od 17 °C. Komercijalan je uzgoj moguć samo u područjima koja datulji omogućavaju dugu i vruću sezonu rasta s maksimalnim dnevnim temperaturama od oko 33 °C.

Voda

Za dobar urod datulja u fazi zrenja optimalno bi bilo suho vrijeme, bez imalo padalina. Palme datulje podnose duga razdoblja suše. Bolji se rezultati u uzgoju postižu ukoliko biljka koristi vodu iz tla nego vodu dobivenu kišom. Ipak, iako se radi o prilikom sadnje mladih biljaka, osobito radi pravilog razvoja korijena, trebalo bi osigurati dovoljnu količinu vode u tlu.

Tlo

Palmama datulje pogoduju pjeskovita tla, ilovače te glinasta i ostala teška tla. Važno je da tlo bude dobro drenirano i ima dobar vodozračni kapacitet. Dobro podnose lužnata, kao i umjereno slana tla. Ipak, prevelika količina soli negativno će utjecati na kvalitetu ploda.

Razmnožavanje datulje

Datulje se razmnožavaju direktno iz sjemena, koje je važno održavati navlaženim kako bi se potaknuli procesi klijanja. Nakon sadnje obično je potrebno 6 do 10 godina da urodi plodom. Ipak, preporuka je palmu datulje razmnožavati uporabom ogranaka koji se odvajaju od matičnog drveta. Upotrebljavaju se ogranci starosti od 3 do 5 godina i težine od 18 do 34 kilograma. Ogranci se mogu držati u privremenim uzgajalištima dok im se ne razvije korijen, ali to nije obvezno budući da se mogu i direktno posaditi na teren predviđen za uzgoj, ukoliko ih se ostavi 10 do 15 dana da „odleže“ na tlu u cilju gubitka 12 do 15% vlage. Stablo datulje nosi ženske ili muške cvjetove te je na tu činjenicu potrebno obratiti pozornost prilikom oprašivanja. Jedno stablo s muškim cvjetovima može oploditi do 50 stabala sa ženskim cvjetovima.

Sadnja datulje

Preporuke oko optimalne gustoće prilikom sadnje variraju, no trenutni standard sadnje nalaže 120 palmi po hektaru površine, iako je manje uzgojne oblike moguće saditi i na manjem razmaku. Sadnja se obavlja u jame širine i dubine 0,9 m. Ukoliko je tlo isušeno u cilju uzgoja, jame je potrebno prije sadnje natopiti vodom u cilju osiguravanja pravilog razvoja korijenovog sustava. Prilikom sadnje razmak bi među palmama trebao iznositi od 9 do 10 m. Iako se sadnja može obaviti u bilo koje doba godine, preporuka je to obaviti u jesen ili proljeće.

Ukoliko tlo kontinuirano sadržava dovoljnu količinu vlage, očekuje se razvitak korijena za 2 mjeseca, iako se taj proces može i odužiti. Prijašnji su kriteriji uzgoja nalagali mlade biljke omotati starim lišćem ili papirom kako bi se zaštitile od oštećenja utjecajem niskih, odnosno visokih temperatura te vjetra. U zadnje se vrijeme takav pristup napušta, budući da se smatra da će primjena omotača negativno utjecati na razvoj lišća.

Očekuje se da će mlade biljke cvjetati tri godine nakon sadnje, a četvrte donijeti plod. Znatniji urod ne bi trebalo očekivati prije pete ili šeste godine, a u razdoblje pune plodonosti palme ulaze u osmoj do desetoj godini. Plodnost datuljama opada nakon 60, odnosno 80 godina. Palme datulje rastu 30 – 45 cm godišnje.

Berba i prinos datulje

Prvi se veći prinos očekuje u petoj do osmoj godini starosti u količini od 8 do 10 kg po palmi, dok se već u trinaestoj godini očekivani prinos od 60 do 80 kg, ovisno o sorti. Budući da ne dozrijevaju svi plodovi istovremeno, na jednoj je palmi moguće imati i šest do osam berbi godišnje. Berba se najčešće određuje prema boji plodova (ukazuje na sadržaj šećera), ovisno o njihovoj namjeni.

Uporaba datulje

U prehrani se datulje konzumiraju svježe i sušene. Česta je njihova uporaba u proizvodnji slastica te sokova, sirupa, octa i sl. Ukoliko se sjemenke omekšaju u vodi, služe kao stočna hrana. Lišće palme zbog svojih karakteristika ima primjenu u proizvodnji tepiha, košara i ostalih dekorativnih predmeta.  

Izvor:

Datulja - Sorte

ukupno: 6, aktivno: 0, neaktivno: 6

Dayri

Deglet Noor

Khadrawy

Medjool

Thoory

Zahdi