Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Gorušica bijela

Sinonim: Slačica, gorčica | Engleski naziv: White mustard | Latinski naziv: Sinapis alba L. = Brassica alba L.

Gorušica bijela

Gorušica bijela je jednogodišnja biljka, visoka do 120 cm, sa žutim cvjetovima. Ima snažan korijenov sustav s brojnim korijenovim dlačicama koje doprinose otpornosti na sušu. Kod preuranjene sjetve, biljka brzo ulazi u fazu cvjetanja. Vrlo je slična grbici i one često rastu zajedno. Uzgaja se zbog mladih listova oštra mirisa, koji se sirovi upotrebljavaju u salatama. To je zimska biljka koja se na visokim temperaturama vrlo brzo osjemenjuje; ako se uzgaja u područjima koja obiliju kišom, listovi joj postaju grubi. Samoniklo raste na poljima, ali se i uzgaja. Cvate od svibnja do lipnja žutim cvjetovima od četiri latice, koji se javljaju u malim skupinama. Sjemenke su bijele, smeđe ili crne, ovisno o vrsti, a ispuštaju miris tek kada se samelju i pomiješaju s tekućinom. Primjerena je prvenstveno za zelenu gnojidbu. Smanjuje zaraženost tla nematodama. Primjerena je za proizvođače šećerne repe i sve one koji žele sačuvati trajnu rodnost, mikrobiološku aktivnost i visoki sadržaj humusa u tlu.

Agroekološki uvjeti za uzgoj bijele gorušice

Biljka je vrlo otporna na niske temperature, pa se preporučuje za proizvodnju i u područjima visoke nadmorske visine. Voli sunčan položaj, a ljeti blagi hlad te bogato i propusno tlo. Na zimu je otpornija ako se pravodobno posije, a gnojidba provede ispravno.

Agrotehnika za proizvodnju bijele gorušice

Pretkulture joj mogu biti različite kulture, ali moraju biti ranije uklonjene s tla kako bi ostalo dovoljno vremena za obradu tla i sjetvu. Nakon najranijih pretkultura treba obaviti pliće oranje, a 15-ak dana pred sjetvu obavlja se glavno oranje na 30 cm dubine. Tlo se zatim potanjura da se ne bi izgubila voda i tlo previše osušilo. Oranje se izvodi ranije da bi se tlo sleglo i popunilo zračne šupljine. Prorjeđuje se ako se uzgaja zbog sjemena.

Gnojidba se može obaviti stajskim i mineralnim gnojem. Stajski gnoj zaorava se u osnovnoj obradi. Ako se ne gnoji stajnjakom, za visoke prirode potrebno je aplicirati oko 100 – 120 kg/ha dušika, oko 80 – 100 kg/ha fosfora i 100 – 130 kg/ha kalija. Ostatak mineralnih gnojiva daje se u pripremi tla za sjetvu.

Sjetva bijele gorušice

Sije se u proljeće za sjeme ili svaka tri tjedna radi lišća. Može se uzgajati u zatvorenom. U umjerenom pojasu gorušica najbolje uspijeva ako se u proljeće i jesen posije izravno u zemlju. Gorušica je, kao i grbica, vrlo korisna biljka ako se od jeseni do proljeća uzgaja pod pokrovom.

Može se uzgajati i bez zemlje, na vlažnom papirnatom kuhinjskom ubrusu položenom na tanjur i smještenom na prozorsku dasku, ili u klijalištu; po želji, može se posijati i u sjevetnu posudu s kompostom za lončanice. Ove metode se mogu primjenjivati cijele godine.

Gorušica klija brže od grbice, pa ako ih se želi uzgajati zajedno, gorušicu treba posijat 2 ili 3 dana nakon grbice. Ako se želi stalna zaliha, sjeme se sije svakih 7 do 10 dana.

Žetva bijele gorušice

Željena količina gorušice se odreže kada biljčice dosegnu visinu od 3,5 - 5 cm. Budući da se prilično brzo počne osjemenivati, može se rezati samo 2 ili 3 puta.

Gorušica crna

Sinonim: - | Engleski naziv: Black mustard | Latinski naziv: Brassica nigra L. = Sinapis nigra L.

Gorušica crna

Gorušica crna je jednogodišnja biljka viša od 1 m, a raste samonikla uz riječne obale, po šljunčarama, zapuštenim vrtovima i poljima. Listovi su s peteljkom, do 12 cm dugi, gusto nazubljeni, zelene boje s bijelim šiljastim dlačicama po površini. Sitni zlatnožuti cvjetovi sa 4 latice razvijaju se u grozdastim cvatovima na vrhu stabljike i njezinih ogranaka. Plod je do 2 cm duga komuška koja u sebi nosi 4 - 10 okruglih, tamnosmeđih sjemenki vrlo ljuta okusa.

Sjeme samoniklih biljaka se ne koristi, a gorušica se danas uzgaja po cijelom svijetu. Njezine sjemenke imaju najjaču aromu, kao začinske i ljekovite biljke. Sjeme gorušice smatra se jednim od najzdravijih začina koji je osobito poznat kao osnova okusa začinskog namaza senfa, ali i kao prokušani narodni pripravak za obloge kod reumatskih tegoba i bolova. Komuške sa sjemenkama skupljaju se u kasno ljeto, prije no što potpuno dozore i otvore se. Sjemenke se najprije suše u komuški, a zatim se izljušte i osuše do kraja.

Gorušica bijela - Sorte

ukupno: 4, aktivno: 1, neaktivno: 3

MIRLY

SERVAL

ZLATA