Raštika

Sinonim: rašćika | Engleski naziv: collard, kale | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. palmifolia DC.

Raštika

Raštika dobro podnosi sušu i u tom razdoblju zaustavlja rast, a listovi joj postaju tvrdi i kožasti, ali nakon kiše razvije novo, kalitetno lišće. Za vegetativni rast optimalne su temperature 15 – 20 ºC. Dobro podnosi visoke ljetne temperature i niske zimske do -10 ºC, a kroz kraće vrijeme i do -15 ºC. Odgovaraju joj duboka, strukturna tla uz pH 6 – 7,2. Iako je otporna na bolesti i štetnike, ipak je bolje da se ne uzgaja na istoj površini najmanje 3 godine.

U proizvodnji za tržište obično se sadi nakon kulture koja je gnojena organskim gnojivima. Za prinos od oko 20 t/ha preporučuje se 120 kg/ha dušika, 80 kg/ha fosfora i 180 kg/ha kalija. Dio dušika daje se u prihrani, naročito nakon obilnijih kiša.

Raštika se uzgaja iz presadnica uzgojenih na gredici ali ne na izravnom suncu. Sije se krajem veljače ili početkom ožujka, a sadi u travnju. Drugi je uobičajeni rok sjetve u srpnju, a rok sadnje krajem kolovoza nakon prvih jačih kiša. Razmak sadnje iznosi 50x50 ili 60x60 cm, a za proljetne sadnje još i veći, zbog boljeg korištenja zaliha vlage ljeti.

Listovi se obiru postupno, dok su još mladi i nježni. Kada nastupe više temperature, koriste se za stočnu hranu ili se ostavi nekoliko listova s vršnom rozetom da preko ljeta miruju, a na jesen, poslije obilnijih kiša obiru se mladi listovi sve do zime. Ako se biljke ostave do proljeća, još se obiru i postrani izboji prije formiranja cvata. Raštika iz jesenskog uzgoja počinje se obire se od studenog, pa do proljeća.

Izvor:

  • R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.

Raštika @ KLUB

U našoj bašči ima što za ubrati cijele zime, posebno ovako blage... rikola, raštika, pokoji list blitve, a sad je iznikao i bijeli luk koji je na istom mjestu već petu godinu. No, ovih dana najviše berem samoniklo bilje - mišjakinju, krenuo je i štavelj, maslačak, kopriva... obožavam proljeće!

+4

Mogla bih i ja na Raštikijadu ;-) I to u kategoriji - "jelo s raštikom za po uredu" ;-)

Vinsku čašu je preuzeo cvijet raštike. Raste i mali hrastić. Kavezni uzgoj paradajza i paprike nadgledaju mačke. #samoživo

+4

#raštika #rašćika #keepcalm :) Foto: Raštikijada 2019.

Samo za hrabre i apsolutne zelenoljupce. Čips od kelja i raštike :)

+2

Nije reprezentativno, ali je slatko i fino, kad u siječnju možeš pojesti nešto iz bašče. Još da mi susjeda nije uvalila neku kupusnjaču tvrdeći da je raštika... :-)

+3

Mi nas vrt obožavamo, iako nam je 1,5km od stana, i nemamo vode na njemu(pa punimo svaki dan 40,50 boca) trudimo se pomoć didu i babi, čak smo i Uskrs proveli u ovo vrijeme corone na njemu :), i plastenik bi nam bas dobro došao, trenutno imamo salatu, blitvu, bob, rotkvice, jagode, luk, raštiku, špi...

+14

Prerast će mi uredska rasada paradajza, ajvaruše i raštike zbog ovog ludog vremena! :/

+2

Raštika, pršut, žilavka ... što je bilo dobro!

+3

#mojepovrce #ekoforija Moje povrće ili kako sam u mjesec dana izolacije konačno pokrenula svoju Ekoforiju i preselila na selo. Netom prije apokalipse došla sam raditi svoj posao na vixu, Ionako sam freelancer pa zašto ne iskoristiti malo odmaka za dušu i piksu. Ubrzo uslijedilo je opsadno stanje, lo...

+45

Prerastao me. Ni ne znam koja je sorta jer se sam osjemenio. U njegovom podnožju raste raštika. #balkonskiparadajz #raštika Danas #unb sutra #PRRRH

+3