Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Crni korijen

Sinonim: - | Engleski naziv: Black salsify | Latinski naziv: Scorzonera hispanica L.

Crni korijen

Crni korijen je slabo poznato povrće koje zbog svoje hranidbene i zdravstvene vrijednosti zaslužuje više pažnje u promicanju raznolike i zdrave prehrane. Višegodišnja je biljka, ali se uzgaja kao jednogodišnja.

Korijen može biti dugačak 30 cm, promjera do 4 cm, valjkastog oblika s tupim vrhom. Rozeta se sastoji od lancetastog lišća, a stabljika visine 60 – 120 cm nosi cvatove s žutim cvijetovima. Plod je jednosjemeni ahenij štapičastog oblika. U 1 g može biti 70 do 100 sjemenki koje brzo gube klijavost.

Agroekološki uvjeti za uzgoj crnog korijena

Temperatura

Optimalna temperatura za klijanje i nicanje je 20 – 25 ºC, a na oko 10 ºC nicanje je vrlo sporo i traje do 3 tjedna. Za vegetativni rast najpovoljnije su blage temperature 15 – 22 ºC, a biljka može dobro podnijeti niske temperature, pa u kontinentalnim područjima može prezimiti bez posebne zaštite.

Voda

Umjerena vlaga tla bitna je za razvoj dobrog korijena, ali ne podnosi stagnirajuću vodu. Za vrijeme duže suše može odbaciti lišće i ući u mirovanje. Tijekom ljetnih mjeseci navodnjavanje je preduvijet dobrog prinosa.

Tlo

Za uzgoj crnog korijena potrebna su duboka, strukturna tla bez skeleta, dobrog kapaciteta za vodu i zrak, neutralne ili blago alkalične reakcije.

Agrotehničke mjere u uzgoju crnog korijena

Plodored

Crni korijen zauzima površinu gotovo cijele godine. Najmanje 3 – 4 godine ne smije se sijati na istu površinu. Najbolje predkulture su žitarice ili krumpir.

Obrada tla

Tlo se duboko obrađuje uz primjenu podrivača u zimu, a predsjetvena se obrada obavlja u proljeće.

Njega nasada

U fazi početnog sporog rasta nije preporučiva međuredna obrada jer su u to vrijeme biljke vrlo osjetljive. Kada se biljke bolje razviju, potrebne su još dvije kultivacije uz prihranu.

Gnojidba

U predsjetvenoj pripremi ili još pri jesenskoj obradi gnoji se kalijevim i fosfornim gnojivima, a dušik se dodaje u dvije prihrane, prvi put kada počne intezivniji rast, a drugi put početkom kolovoza. Za prinos korijena od 20 t/ha gnoji se s 110 kg/ha dušika, 45 kg/ha fosfora i 150 kg/ha kalija.

Sjetva sadnja crnog korijena

U kontinentalnom području sije se početkom travnja. U obiteljskim vrtovima, gdje će se korijen ručno vaditi, može se sijati na razmak redova od 25 cm, a gdje je predviđena mehanizirana obrada na 35 – 45 cm. Uz dobru klijavost sjemena (oko 80 %) sije se 12 – 14 kg/ha, planirajući 50 – 60 biljaka/m2. Optimalna dubina sjetve iznosi 3 – 4 cm.

Berba i skladištenje crnog korijena

Crni korijen vadi se kasno u jesen ili rano u proljeće, a može i zimi ako zemlja nije smrznuta. Iako postoje kombajni za vađenje crnog korijena, manji proizvođači vade ga različitim adaptiranim strojevima. Lišće se može prethodno pokositi, ili se reže nakon vađenja 2 do 3 cm iznad glave korijena. U dobrim uvjetima može se postići prinos od 20 – 25 t/ha.

Za prodaju na tržištu crni korijen pakira se u manje letvarice ili kutije po 5 – 12 kg. Može se dobro skladištiti u podrumima pokriven pjeskom ili u trapovima, a u hladnjači na temperaturi od 0 – 1 ºC i relativnoj vlazi zraka 95 – 97 % do 6 mjeseci.

Izvor:

  • R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.

Crni korijen - Sorte

ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1

EINJÄHRIGE RIESEN