Neven

Sinonim: Žutelj, zimorod, ognjac | Engleski naziv: Common marygold | Latinski naziv: Calendula officinalis L.

Neven

Neven je ukrasna biljka, a suhi cvijet sve se više upotrebljava kao sastojak masti za liječenje upale sluznica i obnavljanje epitelnih stanica te kao antiseptik.

Morfološke karakteristike nevena

Jednogodišnja je biljka. U jesen iznikle biljke bez oštećenja mogu prezimiti i rano u proljeće početi rasti. Korijen raste duboko u tlo i vretenast je, a iz njega rastu zeljaste lako lomljive stabljike visine 50-80 cm. U gornjoj polovici su razgranate, svijetlozelene, kao i sjedeći, duguljasti listovi. Cvjetna glavica promjera 5-10 cm oblikuje se na vrhu svake stabljike. U središtu cvjetne stabljike nalaze se cjevasti plodni cvjetovi, a u 2-3 reda su raspoređeni uz rub jezičasti, neplodni, žuti do narančasti cvjetovi tzv. latice. Plod je srpasto savijen, nazubljenog vanjskog ruba, svijetlosmeđ do tamnosmeđ. Sjemenka je roška, dužine 0,5-2 cm. Masa 1.000 sjemenki iznosi 4-10 g. Sjeme je klijavo 5-6 godina, a nakon 4-5 dana niče. Neven vrlo brzo raste, pa prvi cvjetovi procvatu 40 dana nakon nicanja i cvatu sve do jačih mrazova u jesen. Ukoliko su u srpnju visoke temperature naglo procvjeta i daje sjeme, ali s prvom kišom biljka se obnavlja. Biljke se pomlađuju i produžuje im se vijek vegetacije redovitom berbom.

Agroekološki uvjeti uzgoja nevena

Neven nije osjetljiv na sušu, voli toplu klimu. Na rastresitim tlima bogatim humusom, černozemi, smeđa tla i crnice, daje prave prinose.

Tehnologija uzgoja nevena

Plodored

Neven se dobro uklapa u plodored, jer je jednogodišnja biljka, a na isto tlo sije se nakon dvije godine. Zimskim dubokim oranjem postižu se bolji prinosi.

Priprema tla

Nakon obaveznog zimskog oranja, tlo se poravna i usitni u proljeće, da se radi sigurnog i jednoličnog nicanja osigura zbijena posteljica.

Ishrana biljke

Na prinos cvijeta nevena negativno utječe dodavanje dušika, a fosfor i kalij poboljšavaju prinos i kakvoću cvijeta. Tlima srednje opskrbljenima gnojivom nije potrebna prihrana, već samo jesenska osnovna gnojidba, kojom po hektaru valja osigurati 40-50 kg/ha dušika, 60-80 kg/ha fosfora i 80-100 kg/ha kalija. Prihrana dušikom provodi se samo iznimno, ako to zahtijeva stanje usjeva.

Njega usjeva

Zajedno sa sjetvom obavlja se zaštita od korova. Kada se pojavi 3-5 pravih listova gust usjev se prorjeđuje na razmak 6-8 cm. Ovisno o karakteristikama tla i zakorovljenosti širokolisnim korovima, treba obaviti dvije do tri kultivacije.

Sjetva nevena

Mlade biljke nisu osjetljive na proljetne mrazeve, pa je sjetvu moguće obaviti što ranije u ožujku, da bi što prije mogla početi berba cvijeta. Na taj način se dobiva veći prinos po jedinici površine. Sije se strojevima za sjetvu pšenice izravno, na međuredni razmak 50 cm, u neprekidnom nizu, na dubinu 3-4 cm. Za 1 ha dovoljno je 5-6 kg sjemena. Moguć je i uzgoj nevena iz rasada, ali je gospodarski opravdan samo ako se uzgaja kao ukrasna biljka.

Berba cvijeta nevena

U svibnju kada procvjeta dovoljan broj cvjetnih glavica, počinje berba cvjetova. Obavlja se ručno, najbolje dva puta tjedno. Ubrani cvjetovi odmah se otpremaju na sušenje. Sušenje samo latica je brže i ekonomičnije. Osušena droga je vrlo higroskopna i odmah nakon sušenja se pohranjuje u natron-vreće i uskladišti u suhoj prostoriji. Postižu se prinosi 0,8-1 t osušenih glavica, odnosno 0,4-0,5 t/ha latica.

Neven - Sorte

ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1

Neven

Neven @ KLUB

U južnoj i istočnoj Africi raste neobično drvo Pterocarpus angolensis, ili krvavo stablo, kiaat, mukva ili muniga. Kada se preseče deblo, grana ili kada se ošteti stablo, iz njega počinje da curi gust tamnocrveni sok, koji neverovatno podseća na krv, a čija je funkcija da oporavi drvo i zaceli ranu....

Neverovatno koliko je ove godine bilo puževa... Ovi sa kućicom još su i podnošljivi, ali protiv puževa golaća je nemoguće izboriti se, na stazi se nekad pojavi i po desetak... Kako ih "oterati"?

NOVO RUHO ŠKRLETA Na stručnom skupu „Novo ruho Škrleta“ u Maloj Ludini na seoskom imanju „Moslavačka priča“ najprije je govorila doc. dr. sc. Zvjezdana Marković . „Škrlet je prva sorta koja je ušla u klonsku selekciju i ima registrirana tri klona a radi se i na marketingu sorte kako bi postala prepo...

+4

✅Box Palete - sanduci za voće i povrće✅ ‼BOX PALETE‼ ‼DRVENE PALETE‼ ‼DRVENI ELEMENTI‼ ☎️+38115/680-165 ☎️+38162/812-4044 www.boxpalete.com https://youtu.be/MYQZ6ObBkDs facebook.com/boxpalete boxpaletefb@gmail.com ⚠️RADIMO ZA VAS⚠️ Po Vašoj želji i meri Izrada Box i Drvenih paleta svih dimenzija kao...

+41

Procvjetao Neven!!!

Ovo je Cvetna nedelja. Po starom verovanju ne seje se povrće ove nedelje, samo cveće. #mojepovrce, znala sam da će prvo kupus da nikne. Salata i šargarepa još nisu. Zato jesu njihove dobre komšije neven i bosiljak. Luk i grašak upravo okopan.

+5

U Loznici trenutno potop. Neverovatna kolicina kise se srucila

Skakavac! Slikan kroz staklo, ali se ne sećam da sam ovakvog viđala... Nije od onih svetlo zelenih i dugonogih, tamniji je i "deblji" i za neverovati, ali ima lep ujed kad se uhvati...

Puzavice Danas u kućama možete da nađete puzavice koje prekrivaju i pola zida. Iako je ovakva flora lepa za oko, sa njom nema napretka u kući. Zlatni brk je jedna od tih biljaka. Sve ove biljke puzavice pripadaju "zlim" biljkama koje uništavaju harmoniju u kući. Veruje se da ove takozvane "agresivne...

Tajlanđani se privikavaju na život bez plastičnih vrećica u samoposlugama :D (f: Neverovali ILI DA)

#mojepovrće Pozdrav svima!! Selfi iz vrta za plastenik pomislila bih ništa lakše da se radi o fotografiji koja je slikana u srcu sezone, kada uživamo i očima ali i nepcem ali ne potrebno je sada, na početku, kada sve počinje kada se čarolija stvara U ovom malo povrtnjaku radim sama ali imam pomoć be...

+4