Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Stoklasa bezosata

Sinonim: mak.: bezosesta klasica; slo.: gola stoklasa; srp.: bezosni vlasen, bezosac | Engleski naziv: Awunless Brome, Smooth Brome, Hungarian Brome | Latinski naziv: Bromus inermis Leyss.

Stoklasa bezosata

Stoklasa bezosata rasprostranjena je u Europi, sjevernoj Americi i Aziji. Sije se u čistoj kulturi, u smjesama s višegodišnjim mahunarkama (lucerna, esparzeta) i u smjesama s drugim travama. Koristi se za ishranu stoke u zelenom stanju (košnja), za proizvodnju sijena, silaže i sjenaže. Ponovni porast nakon košnje je dobar, osobito ako se ranije kosi. Sije se na suhim, lakim i ocjeditim tlima jer dobro podnosi sušu. Treba je kositi prije početka metličanja, za zelenu krmu, sijeno ili konzerviranje.

Morfološka svojstva

Korijen je dobro razvijen i u povoljnim uvjetima doseže dubinu i od 200 cm. Buseni su gusti i čvrsto povezani s podzemnim vriježama. Stabljika naraste do 130 cm (i više), debljine 5 do 6 mm. List je krupan 15 – 20 cm dug, kopljastog oblika, gol do slabo dlakav i širok oko 8 mm. Cvat je metlica duljine 10 – 30 cm, a u vrijeme cvjetanja je raširena. Sjeme je krupno (do 1,3 cm dugo) i oko 2 – 3 mm široko, vretenastog oblika i bez osja s izraženim rebrima na obuvencu. Masa 1 000 zrna je 3 – 4 grama.

Biološka svojstva

Stoklasa bezosata je dugogodišnja trava čiji je vijek trajanja 10 – 12 (i više) godina. Razvija se kao trava ozimog tipa. Uz sušu, otporna je i na golomrazice i dubok sniježni pokrivač. Dobro podnosi poplavu u trajanju do 40 dana. Odgovaraju joj rahla, laka pjeskovito-ilovasta, suha i ocjedita tla, no može se sijati i na teškim tlima. Dobro podnosi navodnjavanje. Cvjeta krajem svibnja. U prvih mjesec dana raste sporo, tako da busanje počinje 35 – 40 dana poslije nicanja. Vrlo je otporna na niske temperature, tako da čvor busanja može podnijeti i do -46 °C zimi te do -18 °C u proljeće.

Agrotehnika proizvodnje

Sije se u kolovozu i početkom rujna, a sustav obrade isti je kao i za ozime kulture. Najčešća predkultura su žitarice, ali mogu biti i jednogodišnje mahunarke, suncokret i kukuruz. Sije se u čistoj kulturi s međurednim razmakom do 20 cm, uporabom 25 – 30 kg/ha sjemena. U povoljnim uvjetima niče za 10 – 15 dana. Ako se sije u smjesi s višegodišnjim mahunarkama (leguminozama), tada se sije kada se siju i mahunarke.

Proizvodnja sjemena

Za proizvodnju sjemena sije se u čistoj kulturi na međuredni razmak od 35 – 40 cm, s količinom sjemena od 15 do 18 kg/ha. Najveće urode sjemena daje u drugoj i trećoj godini proizvodnji. Za razliku od drugih trava, stoklasa bezosata cvate pri najmanjoj vlažnosti zraka i to u drugoj polovici dana.

Gnojidba

Gnojidba dušičnim gnojivima značajna je za postizanje prinosa sjemena. U prvoj godini proizvodnje apliciraju se kod sjetve, zatim u jesen za formiranje pupova i izboja i u proljeće. Ovisno o tipu tla, preporučuje se gnojiti sa 60 – 90 kg/ha čistog dušika. Primjenom velikih količina dušika razvija se veći broj vegetativnih izdanaka, pa je prinos sjemena niži.

Žetva sjemena

Obavlja se u vrijeme pune voštane zrelosti jer se sjeme ne osipa. Kašnjenje sa žetvom može dovesti do velikih gubitaka sjemena. U žetvi se skida samo metlica, kako list i dijelovi stabljike ne bi ulazili u vršilicu i bunker sa sjemenom i time povećali vlagu sjemena. Nakon žetve potrebno je ukloniti žetvene ostatke (strn) do kraja kolovoza. Prinosi sjemena variraju od 500 – 900 kg/ha, ovisno o uvjetima proizvodnje.

Izvor: prof.dr.sc. M. Stjepanović, prof.dr.sc. Z. Štafa, prof.dr.sc. G. Bukvić; Trave za proizvodnju krme i sjemena; Zagreb, 2008.

Stoklasa bezosata - Sorte

ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1

ANTO