Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biciklistički turizam
  • 20.09.2016. 19:00

Sezona u ruralnom turizmu tek počinje?

Obitelj Radešić iz Punte nedaleko Buja vidi perspektivu ruralnog turizma kojem država treba više pomoći. Posebice jer gostiju ima, a nemalo je onih na proputovaju poput turista koji traže smještaj i obrok!

  • 2.265
  • 349
  • 0

"Razvoj ugostiteljske i tradicionalne gastro ponude te suradnje i pomoći lokalnoj zajednici kod organiziranja pučkih fešti" priznanje je, koje je obitelj Romana Radešića (43) mlađeg, dobila ovih dana od grada Buje u Istri.

Ta je obitelj u mjestašcu Punta koje broji tek nekolicinu stanovnika, nadaleko poznata po seoskom turizmu kojim se bave. Okruženi maslinicima, vinogradima i poljem gdje uzgajaju svoje povrće, imanje posjetiteljima nudi brojne užitke.

Tisuću stabala maslina i tri hektara vinograda

Počevši od maslinovog ulja kojeg rade od svojih tisuću stabala maslina na tri hektara kao i vina na isto toliko hektara vinograda, ovih se dana kod Radešića bere i grožđe od kojeg će spravljati malvaziju, teran, muškat, merlot, refošk. Stari su to nasadi loze kaže nam Romano mlađi dodajući kako su im zaživjeli i novi sa cabernet sauvignonom.

Ulaz u kuću

Ova godina, za lozu kao i za masline, nije bila dobra kao rekordna 2015. Iako, imanje glasi na Romanovu majku Alidu, on i njegov brat Manuel (39) nastavili su stopama roditelja baveći se seoskim turizmom od kojeg i žive. Kako bi gostima pružili samo ono najbolje, tijekom godine za tov kažu uzimaju oko osam teladi i dvadesetak svinja, a stalno na gospodarstvu broje i po 10 koza i ovaca, kao i domaće kokice.

Divljim svinjama omiljen kukuruz

Tu su i kućni ljubimci i sva sila drugih životinja uključujući i divlje svinje kojih na tom prostoru ima mnogo. Zato kažu više i ne siju kukuruz jer je svinjama bio omiljena poslastica, ali na poljima kako bi zaokružili cjelovit proces gospodarstva, uzgajaju ječam i pšenicu, a imaju i pola hektara krumpira. Gosti Radešića uvelike uživaju u domaćim proizvodima odnosno onim sezonskim jer tvrde braća - "za ponudu kvalitete, tako mora biti". Oni koji im dođu ovih dana mogu kušati jela s tartufima, (sezona im se zahuktava), jer crni su završili, a počinju bijeli.

Na jeloviku maneštra, šugo od kokoši, fuži i sezonska jela

Osim tog prepoznatljivog specijaliteta za Istru, obitelj na jelovniku nudi i tradicionalnu istarsku maneštru, šugo (umak) i žgvacet od kokoši, popularne fuže, jotu sa kiselim kupusom ali i jela od šparoga, vrganja odnosno divljači. Ljeti se najviše traži teletina, a zimi svinjetina pa se zato jelovnik sezonski prilagođava gostima.

U ponudi imaju i krumpir kojeg rade na tri načina: kao polutke, restani odnosno s ružmarinom. Da je riječ o vrhunskoj kuhinji potvrđuju recepture spravljene ispod peke, kada gosti mogu, u sklopu za njih predviđenog dnevnog boravka, sami gledati i uživati u mirisima starinskih jela ali i kušati vina.

Imaju i mogućnost da sami pripremaju roštilj ili pak gledaju kako to čine majstori Radešići. Smještajni kapaciteti njihovog domaćinstva za sada broje dva apartmana odnosno tri sobe sa sveukupno desetak kreveta, a noćenje sa doručkom po osobi stoji im 25 eura. Gospodarstvo na koje su iz Buja svojedobno doselili Romanovovi roditelji, oplemenili su i bazenom pa im se gosti kažu, u sezoni uvijek mogu i osvježiti. U njega su investirali oko 25.000 eura, a braća su puno toga i sami uradili. Za poboljšanje ponude zadužili su se s nešto malo kredita, a bilo bi toga i više kažu da se ne drže mota "sam svoj majstor".

Planiraju urediti još tri sobe sa osam spavaćih mjesta što će gostima biti aktualno na proljeće 2017. godine. Kamena im kuća sa oko 160 četvornih metara (ima i tavernu) broji i dvadesetak kvadrata odvojenih za goste bicikliste, koji u tom prostoru ostavljajiu svoje skupe "ljubimce". To više jer je u Istri razvijen biciklistički turizam kojeg smatraju i turizmom budućnosti, a riječ je o ponudi "bed and breakfast" koju takva vrsta gostiju uvelike koristi.

Nijemci i Austrijanci produžuju jesensku turističku sezonu

Uglavnom su to Nijemci i Austrijanci koji Istrijanima produžuju sezonu i nastavljaju jesensku turističku shemu. Njihovo podneblje u jesenskim danima (ipak) ne broji lijepih dana koliko ih ima kod nas, pa Radešići zato u ponudi imaju i bicikle koje, uz smještaj ne naplaćuju.

Gostima je uvijek sezona

"Gostu prije nego što naplatiš, moraš i dati nešto", ističe Radešić mlađi. Dodaje kako su Austrijanci u pravilu najbolji gosti za razliku od Nijemaca koji nisu tako zahtjevni, ali i ne troše puno kao razgovorljivi Talijani. Potonji vole kušati, ali i ponijeti doma koju bocu vina, masliovno ulje.

Gosti im se u pravilu vraćaju jer kako im kažu kod njih se osjećaju kao doma. Kako bi ponudu gospodarstva podigli na višu razinu, obitelj na imanju organizira likovne kolonije i druge pučke fešte uključujući i koncerte, za što su dobili i spomenuto priznanje. Likovni umjetnici slikari, kipari, fotografi na kolonijama koje se u pravilu rade u proljeće odnosno na jesen, svoja umjetnička dijela ostavljaju u svojevrsnu "muzejsku" arhivu Radešića pa se stvorila poveća količina umjetničkih dijela.

Aukcija umjetnina u humanitarne svrhe

Braća stoga namjeravaju organizirati javnu aukciju umjetnina kako bi se prikupila sredstva za potrebite odnosno proslijedila bi se u druge humanitarne svrhe. Umjetničko ozračje sviđa se i gostima otkrivaju nam braća ogorčena što politika u pravilu ne pomaže dovoljno seljaku i ne daje potpore manjim projektima onako kako to čine sa velikima".

Nije dobro smatraju što politika umnogome ima utjecaja u svemu, uključujući lobije i raznorazne moćnike. Ruralni turizam kažu "ima perspektivu, ali valja poraditi na tome da sezona traje 12 mjeseci jer time svi dobivaju, a prednost treba dati i manjim gradićima koji imaju svoj šarm i mogu privući goste".

Namjera je obitelji renovirati staru kuću i povećati smještajne kapacitete za buduće goste (godišnja pristojba za njih stoji ih oko četiri tisuće kuna), a čeka ih još i poljskih radova. Na imanju imaju troje zaposlenih jer s obzirom na obujam posla ne bi sve stigli sami obaviti, ali ne žale se kažu jer posao koji rade "čovjek mora voljeti".


Fotoprilog


Tagovi

Obitelj Radešić OPG Romano Turizam Biciklisti Smještaj Istra Njemci Austrijanci


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]