Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Život na selu
  • 17.12.2013. 17:43

Okućnica podiže standard, ali zahtijeva vještine

Može se očekivati da će EU poticati, a ne braniti proizvodnju na okućnici

  • 977
  • 89
  • 0

Nerijetko ljudi u urbanim zgradama i naseljima zavide onima s vrtom i okućnicom te i sami priželjkuju takav način života. U razvijenim zemljama oduvijek se standard stanovanja mjerio vrijednošću i unutarnjih i vanjskih sadržaja, a ne samo četvornim metrima stana.

Život na okućnici razvija se i u prigradskim i ruralnim sredinama, a nabolje se živi u selima s dobrom infrastrukturom (voda, ceste, plin), o čemu će u budućnosti i iz EU doći dosta sugestija. Treba međutim znati da za život na okućnici treba naučiti mnoge vještine, od čišćenja snijega, spremanja ogrjeva do obrade povrtnjaka ili uzgoja domaćih životinja.

Osobu, koja to, i još puno drugih stvari radi vješto pronašli smo u Zdenku Hribaru po struci metalcu, a po ljubavi voćaru, vinaru, cjepljaru, uzgajivaču svinja, kunića, peradi, pa k tome još dobrom prerađivaču tih svojih domaćih sirovina bez kemije i na što prirodniji način. Primjerice, i svoja vrhunska vina radi bez kupovnih kvasaca, tako da dio liti započne vrenje te ga onda umiješa u masu.

Suhomesnate proizvode radi od bijelih plemenitih svinja s dovoljnom omašćenošću mišićnog tkiva samo sa solju, bez nitrata i konzervansa. Tako se prerađuje i sezonsko voće, od prvih trešanja, kruškica, marelica do kasnih zimskih jabuka i krušaka. Uzgojio je Zdenko Hribar i starinski zatravljeni voćnjak odgojivši prave divljake za podloge na koje je cijepio sve što je po selima još od djetinjstva dobroga vidio.


Fotoprilog


Tagovi

Voćnjak Vino Okućnica Standard Suhmesnati proizvodi


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt