Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PodŽumberak
  • 13.04.2019. 10:30
  • Zagrebačka, Žumberak

Na idiličnom domaćinstvu obitelji Klanfar gosti osjete sve čari života na selu

Rođeni Zagrepčani, Snježana i Goran Klanfar, prije gotovo dva desetljeća preselili su iz metropole na selo. Danas su ponosni vlasnici prekrasnog seljačkog domaćinstva, a svu hranu koju poslužuju svojim gostima, uzgajaju sami.

Foto: arhiva obitelji Klanfar
  • 2.393
  • 458
  • 0

U samom srcu Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje, velikim trudom i radom bračnog para Klanfar, izniklo je idilično, seljačko domaćinstvo Podžumberak. Posjetitelje ovog raskošnog imanja, u naselju Jurkovo selo, čije su sobe inspirirane cvijećem tog kraja, uz srdačne domaćine, Snježanu i Gorana, dočekuje i prava rapsodija boja, mirisa i okusa organski uzgojenih namirnica. Oni pak koji žele osjetiti onaj pravi duh seoskog života, mogu se i aktivno uključiti u sve poslove, od rada u vrtu i na polju do berbi plodova. 

Temelji ove lijepe obiteljske priče "udareni“ su 2000. godine, kada su se supružnici Klanfar odlučili napraviti vrlo hrabar zaokret te su iz metropole, u kojoj su rođeni, preselili na selo.

Slijedili smo svoju ideju, spakirali kofere i preselili na selo

"Po zanimanju sam strojarski tehničar, a supruga je završila poljoprivrednu školu, no iako smo oboje rođeni Zagrepčani, odlučili smo napustiti svoj rodni grad kako bismo, daleko od gužve i gradske vreve, ostvarili svoj san. Željeli smo, naime, pokrenuti seosko domaćinstvo i naš odabir je pao na Žumberak. Slijedeći tu zajedničku ideju vodilju, 2000. godine smo spakirali kofere i trajno preselili iz Zagreba u Jurkovo selo. Već sljedeće godine dobili smo i prvu registraciju svog seljačkog domaćinstva, čime je postavljen temelj svega ovog što smo do danas izgradili“, prisjeća se Goran Klanfar. 

Svu hranu proizvedu sami 

Nedugo nakon što su prvi putnici namjernici otkrili ovaj mali raj, smješten nedaleko od urbanih sredina, Zagreba, Jastrebarskog, Karlovca i Samobora, poželjeli su mnogo više od kratkog, jednodnevnog obilaska. Domaćini su, stoga, odlučili urediti romantične sobe u kojima njihovi gosti mogu odsjesti, a inspiraciju su pronašli u biljkama, točnije u tri cvijeta - maku, lanu i timijanu, koji su karakteristični za žumberački kraj. 

Savršen spoj seoskog turizma i ekološke poljoprivrede

"Zbog velikog interesa ljudi koji su dolazili na imanje, 2005. godine smo uredili sobe te smo postali seljačko domaćinstvo koje se bavi seoskim turizmom. No, temelj našeg OPG-a je u prvom redu poljoprivreda. Na polju, nedaleko od našeg seoskog domaćinstva, na organski način, proizvodimo sve povrće i voće te ih sami i prerađujemo. Sve što na gospodarstvu proizvedemo, prodamo unutar svog domaćinstva, čime smo uspješno zaokružili priču 'od polja do stola', kažu supružnici iz čije kuhinje gosti mogu kušati autentične žumberačke plodove, pripremljene po tradicionalnim, starim receptima.

Osim što predano rade na očuvanju tradicionalne, žumberačke kuhinje, planiraju i poboljšati organsku poljoprivrednu proizvodnju povrća i voća te njihovu preradu i promociju. 

"Razvijamo programe i projekte vezane na gospodarstvo, a kruna uspjeha je uključenje u dva projekta od strane JUPP Žumberak-Samoborsko gorje: "Uživam tradicijo (Enjoy heritage)"- tradicionalna kuhinja na moderan način i njena prezentacija gostima i "ECO KARST" - program PBB - pro biodiversity business, poslovanje bazirano na održivom razvoju koja potiče bioraznolikost“, kaže Goran Klanfar, koji sa svojom obitelji nastoji konstantno obogaćivati i turističku ponudu.

Trude se od zaborava sačuvati šumske staze žumberačkog kraja

"Trudimo se da od potpunog zaborava sačuvamo šumske staze žumberačkog kraja. Naši gosti mogu u planinarske šetnje netaknutom prirodom po zaboravljenim putevima ili na bicikliranje. Oni pak koji žele osjetili sve čari života na selu, mogu se i aktivno uključiti u poslove na imanju, od rada na održavanju vrta i polja, presađivanja i plijevljenja, do ubiranja plodova. Želja nam je omogućiti ljudima, posebno onima iz urbanih sredina, da se bolje upoznaju s praksom organske proizvodnje. Uključili smo se i u prezentaciju Žumberka i vodičke ture, te smo, zahvaljujući tome, privukli pažnju i na stranim tržištima. Upravo su stranci i naši najbrojniji gosti, zbog čega planiramo dodatna ulaganja u marketinšku promociju svog domaćinstva, posebno u Francuskoj, zemljama Beneluxa i zemljama nordijske regije“, kažu Snježana i Goran.

U svojim redovima obitelj sada ima i turističkog vodiča

Bračnom paru, u njihovoj misiji, pomaže sin, koji je ovih dana postao i stručni turistički vodič te se tako još aktivnije uključio u priču koju su počeli stvarati njegovi roditelji, nakon što su se, 2000. godine, iz centra Hrvatske, Zagreba, preselili u centar Parka prirode.

"Uz suprugu i mene, u sve su poslove na gospodarstvu gotovo čitavo vrijeme uključena i naša djeca, Franciska i Josip te snaha Anja. Kako bismo zaokružili svoju seosku priču, naš sin je otvorio turističku agenciju, a od 26. ožujka ove godine posjeduje i licencu turističkog vodiča za Zagrebačku županiju, s naglaskom na Žumberak. Nažalost, baš kao i ostatak Hrvatske, i Žumberak se prazni te je potpao pod posebnu državnu skrb i ako se hitno ne pokrenu neki konkretni projekti, koji bi privukli mladost, obitelji ili poduzetnike, Žumberak će ostati prazno područje s mnogo potencijala, koji nije prepoznat“, upozoravaju Zagrepčani, koji su upravo na žumberačkom području odlučili izgraditi svoj svijet.

"Uložili smo vlastita sredstva te smo, u par navrata, ostvarili i subvenciju za razvoj poslovanja od strane Zagrebačke županije. Problema u poslovanju, nažalost, uvijek ima, a prvi i najveći problem je to što nas svrstavaju u obrte i velike ugostiteljske objekte, a mi to nismo, niti želimo postati. Bit svega što radimo je upravo suprotna, želimo posjetiteljima i gostima pružiti uvjerljiv, intiman, doživljaj autohtonog boravka u ruralnom kraju. Iako ima nekih pomaka, vezano za poslovanje seoskih domaćinstava, oni su, za sada,  još uvijek nedovoljni za ozbiljno pokretanje poslovanja, naročito onima koji su u ovom poslu početnici“, poručuje vlasnik seljačkog gospodarstva Podžumberak, Goran Klanfar.


Fotoprilog


Tagovi

Podžumberak Klanfar Organska poljoprivreda Seoski turizam Seljačko gospodarstvo


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.