Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo turizma
  • 18.05.2020. 16:30

Ministarstvo turizma: Za regionalne centre kompetentnosti dodatnih 388 milijuna kuna

U sektoru turizma i ugostiteljstva imenovano je šest regionalnih centara kompetentnosti; u Dubrovniku, Splitu, Opatiji, Puli, Zaboku i Osijeku.

Foto: JumpStory
  • 691
  • 9
  • 0

Ministarstvo turizma odlučilo je financirati šest projekata regionalnih centara kompetentnosti s dodatnih 388 milijuna kuna, a ministar Gari Cappelli ističe da je financiranje centara dugoročno rješenje za pristupanje problemu nedostatka radne snage.

Ministarstvo turizma objavilo je u nedjelju da je donijelo Odluku o financiranju šest projekata u ukupnom iznosu 388.251.94,33 kuna u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga "Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva“

Projekt se s 85 posto financira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto iz državnog proračuna.

U sektoru turizma i ugostiteljstva imenovano je, naime, šest regionalnih centara kompetentnosti (u Dubrovniku, Splitu, Opatiji, Puli, Zaboku i Osijeku), koji su izravno kandidirali za 300 milijuna kuna raspoloživih sredstava u okviru natječaja za financiranje uspostave centara kompetentnosti, raspisanog u srpnju 2019.

Budući da su podnesene prijave premašile taj iznos, a temeljem ocjene njihove kvalitete, osigurana su dodatna sredstva i to za projekt Srednje škole u Zaboku, Turističko-ugostiteljske škole iz Splita, Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka, Ugostiteljske škole iz Opatije, Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu iz Pule te Turističke i ugostiteljske škole iz Dubrovnika.

Ministarstvo će finanicirati i aktivnosti uspostave organizacije rada i razvoja regionalnih centara kompetentnosti, razvoja i/ili unaprjeđenja te provedbe redovitoga strukovnog obrazovanja, kao i provedbe obrazovnih programa za obrazovanje odraslih i programa cjeloživotnog učenja.

Platit će i aktivnosti namijenjene jačanju kompetencija odgojno-obrazovnih radnika i mentora zaposlenih kod poslodavaca, promocije strukovnih zanimanja i rada centra te inovativnih aktivnosti suradnje između centara.

Dodijeljeni novac pokriva 100 posto prihvatljivih troškova za projekte

Sredstva su osigurana iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., a dodijeljeni novac pokriva 100 posto prihvatljivih troškova u okviru pojedinog projekta.

"Financiranje regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva predstavlja zasigurno dugoročno rješenje kojim će se u razdoblju od sljedećih nekoliko godina sustavno pristupiti problemu nedostatka radne snage", tvrde z Ministarstvu turizma.

Riječ je, kažu, o konceptu regionalnih centara kompetentnosti za čiju uspostavu je osigurano više od 500 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda te Europskog fonda za regionalni razvoj.

Cappelli vjeruje da ovim projektom kreće novo doba za ljudske potencijale u turizmu na korist zaposlenika, koji će dobiti vrhunsko znanje sukladno suvremenim trendovima na tržištu, ali i poslodavaca koji će dobiti kvalitetnu radnu snagu s praktičnim iskustvom.

Koncept regionalnih centara kompetentnosti, ističu iz Ministarstva, zasniva se na učenju temeljenom na radu, pri čemu su poslodavci ključni partneri ustanovama za strukovno obrazovanje, a temelj održivosti centara leži u trajnoj suradnji s gospodarskim subjektima (poslodavcima) i pravodobnom reagiranju na potrebe tržišta rada.

Regionalnim centrima kompetentnosti zadatak je eliminirati ili minimizirati trenutačna uska grla u obrazovanju, a uz poslodavce, značajnu ulogu u procesu uspostave centara imaju i visokoškolske ustanove, ali i strukovna udruženja, komore, strani partneri i drugi zainteresirani dionici.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Regionalni centar kompetentnosti Ministarstvo turizma Radna snaga Turizam