Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šuma hrane
  • 22.04.2024. 15:30
  • Koprivničko-križevačka, Koprivnica

Znate li da je danas posađena najveća šuma hrane u Hrvatskoj?

Radi se o više o 900 biljaka koje će pružiti samoodrživi voćnjak studentima i građanima kao učinkovit alat prilagodbe na sve jaču klimatsku krizu.

Foto: WWF Adria
  • 290
  • 65
  • 0

Povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje, danas je u Koprivnici posađena najveća šuma hrane u Hrvatskoj odnosno više od 900 biljaka koje će pružiti samoodrživi voćnjak.

Kako su priopćili, učinili su to Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF u suradnji s Gradom Koprivnica i njihovim komunalnim poduzećem Komunalac, a "niknula" je na Sveučilištu Sjever u Koprivnici, kao učinkovit alat prilagodbe na sve jaču klimatsku krizu. 

"Šuma hrane dinamičan je ekosustav dizajniran da oponaša strukturu i funkcije prirodne šume u kojoj raste voće, povrće i drugo korisno bilje", istaknuli su, kao i to da se sastoji od slojeva jestivih biljaka, stabala, grmova i biljaka, pažljivo posađenih kako bi se stvorio održiv i produktivan krajolik. Na 1/10 hektara zemlje sadnjom na permakulturan način može se uzgojiti, dodaju, više od 2.000 kg hrane godišnje.

Klima nas čini sve ranjivijima

"Prvu smo šumu hrane posadili prošle godine u Koprivnici, središtu Europske Amazone, UNESCO-vog petodržavnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav", istaknula je Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adrije.

Kako su naveli, uoči same sadnje, u kojoj su sudjelovali gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, kao i brojni vrtićari, učenici i studenti iz tog grada, tijekom kratkog osvrta na Dan planeta Zemlje, direktorica programa zaštite prirode u WWF Adriji Dunja Mazzocco Drvar istaknula je zašto je šuma hrane najbolji način sadnje s obzirom na klimatsku sadašnjost: "Iz mjeseca u mjesec svjedoci smo različitih klimatskih rekorda pa i vremenskih ekstrema koji nas podsjećaju da se klima već promijenjena te da se i dalje mijenja i čini i prirodu i nas sve ranjivijima".

Sve više danas s ekstremnim toplinskim stresom

Dodala je da je baš danas objavljen izvještaj europskog klimatskog servisa Copernicus u kojem uz ostalo stoji da je u 2023. godini zabilježen rekordan broj dana s ekstremnim toplinskim stresom te da se smrtnost povezana s vrućinom povećala za 30 posto u posljednjih 20 godina.

Zelene površine u gradovima jedan su od efikasnijih načina smanjenja toplinskog otoka, a ovako sađene šume i same će sebe očuvati u promijenjenim klimatskim uvjetima. "Upravo su ovakve akcije i ohrabrivanje građana da repliciraju šume hrane u svojim domovima koristan alat prilagodbe na klimatsku krizu i sve vremenske ekstreme s kojima se suočavamo", zaključila je.

Istaknuli su da se sadnja održala zahvaljujući financijskoj podršci partnera i prijatelja ovog događaja, grupacije Intesa Sanpaolo. 


Tagovi

Dan planeta Zemlje Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF Grad Koprivnica Šuma hrane Samoodrživi voćnjak Klimatske promjene


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijedlog za vikend! Muzej bećarca u Pleternici mjesto je na kojem ćete puno naučiti, zabaviti se, vratiti u prošlost, uz pomoć tehnologije postati i sami bećaruša ili bećar, otkriti kakve veze ima bećarac i repanje... Ma ovo je zabava za č... Više [+]