Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Green week
  • 15.01.2016. 11:40

Ujutro kuršlus - a već navečer sve kao po špagi!

Messe Berlin, Grüne Woche, Green Week pojmovi su za najveći sajam hrane i poljoprivrede. No dan prije je to prezentacija vjerojatno najveće gužve koju možete zamisliti. Stolari rade bravarima nad glavom, čistačice usisavaju dok još moleri skupljaju četke.

  • 494
  • 64
  • 0

Ogromni sajamski prostor Messe u Berlinu svake je godine u siječnju domaćin najvećeg svijetskog sajma poljoprivredne proizvodnje, hrane, ali i cvijeća i kućnih ljubimaca. Dan prije otvaranja na sajmu je doista jako živo. Oko 30 ogromnih hala, prostor je zakrčen kamionima, viljuškarima, trube osobni automobili, sudaraju se ljudi angažirani na montaži štandova.

Svaki štand je remek djelo

A iskreno, svaki štand je pravo remek djelo. Još ujutro u četvrtak nije bilo za vjerovati da to može biti gotovo do idućeg dana. Kažu da se svakih sat vremena dogodi miminalno dvije kvrcavice. To je ludnica. U isto vrijeme press centar i City cube Berlin sala puni su događaja. IFAJ, svjetska organizacija novinara koji prate poljoprivredu održavala je svoj izvještajni kongres na kojem sam bio prisutan kao kolumnist Agrokluba.

Osim kao delegat, radio sam i u komisiji za članstvo i animaciju novih članica. Inače na kongresu se predstavile i nove članice, Hrvatska, Kongo i Burundi. Christian Schmidt, njemački Ministar hrane, poljoprivrede i zaštite potrošača održao je konferenciju za tisak. Dan prije organizirao i svečani prijam za delegate IFAJ.

70 ministara poljoprivrede iz cijelog svijeta

Svoju pressicu održao je Joachim Rukwied, predsjednik asocijacije njemačkih poljoprivrednika, nešto apari našem Matiji Brlošiću, ali sa znatno većim utjecajem na politiku i stanje u poljoprivredi.

Održana je i službena ceremonija otvaranja Zelenog tjedna na kojem su bili prisutni ministri iz gotovo cijelog svijeta. Ovo je inače 81. Zeleni tjedan i po mnogima bolji i jači od svih prije. Sajam govori i o snazi njemačke proizvodnje hrane koja na dnevnoj bazi potrošačima nudi više od 170 tisuća proizvoda. Čak 1.731 izlagač je na sajmu, posjetiti će ga oko 415 tisuća posjetitelja, prisutno je 70 ministara poljoprivrede iz cijelog Svijeta. Četvorni metar štanda u unutrašnjem prostoru stoji od 145 do 153 eura. No, treba pogledati fotografije i pokušati dočarati atmosferu pred otvaranje sajma.


Fotoprilog


Tagovi

Messe Berlin Grüne Woche Green week Berlin Zeleni tjedan Ministri


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.