Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro-tok d.o.o.
  • 14.06.2022. 09:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

U Osijeku predstavljen inovativan atomizer

Specijalnost mu je što ima niski volumen, pojasnio nam je Filip Tokić iz tvrtke Agro-tok koja je predstavila i brojne druge strojeve poput sakupljača lješnjaka.

Foto: Marija Ribić
  • 878
  • 122
  • 0

Na ovogodišnjem Farm Show-u u Osijeku svoj je asortiman predstavila i tvrtka Agro-tok d.o.o. Tako su posjetitelji ondje mogli vidjeti atomizer, sakupljače lješnjaka, kultivatore, ali i na licu mjesta saznati koju riječ više o tim strojevima.

O izloženom sakupljaču lješnjaka razgovarali smo s Filip Tokićem iz te tvrtke. Kako kaže, osim lješnjaka, model Facma Mek 1800 može sakupljati i drugo jezgričavo voće poput kestenja i oraha. "No, nije prilagođen za sorte lješnjaka koje teško ispadaju iz komušine poput istarskog sortimenta, Lamberta i slično", napomenuo je.

Ovaj stroj za razliku od mnogih drugih već dobro poznatih kombajna marke Facma, odlikuje to da nije aspiracijski. "To znači da ne radi putem usisne i potisne turbine nego ima četke kojima mete sam plod, ubire ga i transportira do prikolice", navodi Tokić.

Novitet u Hrvatskoj

Riječ je o relativnom novitetu na svjetskom tržištu, no u Hrvatskoj je on potpuni novitet, kaže naš sugovornik, jer tek posljednjih godina domaći proizvođači počinju prelaziti s tradicionalnih domaćih sorti na talijanske, čiji su plodovi okrugli i lako ispadaju iz ljuske.

Sakupljač lješnjaka Mek 1800

"Brže mogu pokupiti plodove od aspiracijskih kombajna, uz već navedene limite vezane uz sortiment koji sakupljaju", napominje Tokić.

Na izložbenom prostoru ove tvrtke mogli su se vidjeti poljoprivredni priključci renominiranog svjetskog proizvođača Hatzenbichler, koji je izumio kultivator i štrigl kakvog danas poznajemo te ga unaprijedili naprednim opcijama kao i štrigl. "U današnje vrijeme su nezaobilazni u ratarskoj, a dobrim dijelom i povrtlarskoj proizvodnji te pogotovo u ekološkoj gdje pomažu u eliminaciji korova mehaničkim putem", naglasio je naš sugovornik.

Precizno podešavanje dubine kultivatora

Pokazao nam je kultivatore iz njihovog asortimana, a na sajmu su izložili četveroredni za kukuruz i suncokret te šestoredni za repu i soju.

"Ovaj sa zahvatom od četiri reda ima sanduk za doziranje gnojiva. a od konkurencije ga izdvaja što ima precizno podešavanje dubine putem paralelograma, pocinčanu šasiju i spremnike gnojiva, metalne kotače za precizno praćenje reda kako bi se izbjeglo zasijecanje biljke koju kultiviramo te gumene prste za plijevljenje", ističe Tokić. Tu je i doziranje gnojiva putem dvije cijevi za svaki red koje omogućuju da prilikom gnojidbe neće dođe do upadanja gnojiva između listova kukuruza, što bi moglo spaliti biljku.

Kultivator ima gumene rotacijske prste

Kultivatori ove marke su opremljeni gumenim rotacijskim prstima za plijevljenje, a njihova prednost je da će eradicirati korov tako da će pokidati njegov korijen, eliminirati mu dotok hrane radi čega se on na kraju suši.

Najučinkovitiji atomizer na svijetu

Posjetiteljima sajma za oko je zapeo i nošeno vučeni atomizer Martignani NewPort 20. "Takvi strojevi najčešće budu nošeni pa imaju mali kapacitet spremnika ili vučeni pa je njime teže manevrirati", priča nam Tokić.

No, ističe, Martignani je priskočio tome da pogonski dio ovog atomizera bude fiksiran na stražnjem trotočju traktora tako da će stroj pratiti njegovu putanju, a vuče za sobom tank s mješavinom za tretiranje željene kulture i opremom za manualno upravljanje.

"Odlikuje se velikom kvalitetom rada, to je daleko najbolji atomizer na svijetu čija specijalnost je što ima niski volumen", pojašnjava Tokić dodavši da to znači da omogućuje ostvarivanje uštede i do 80 posto vode, a ima i sustav elektrostatskog nabijanja čestica, odnosno kapljica.

Više o strojevima ispričao nam je Filip Tokić

"Sredstvo za zaštitu ovaj stroj raspršuje na biljke u vidu mikrokapljica čime na listu ne može nastati curak. Naboj kapljica je suprotan onom na listu tako da se zaštitna sredstva lijepe na list i ostaju na njemu", kaže. Kako dodaje, gubici na sredstva su nikakvi do zanemarivi, a rezultat su uštede od 25 do 40 posto sredstava. Stroj je uz sve navedeno i izveden iz iznimno kvalitetnih materijala te prekriveni antikorozivnim zaštitnim slojevima.

Za više informacija ili eventualni demo rad sa strojem javite se tvrtki Agro-tok na jedan od niže navedenih kontakata.


Fotoprilog


Tagovi

Agro-tok FarmShow Filip Tokić Atomizer Kultivatori Štrigl Sakupljač lješnjaka


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Agro-tok d.o.o.

Vukovarska 239E - Industrijska zona Nemetin, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 98 9109 900, e-mail: info@agrotok.hr web: http://www.agrotok.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]