Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osječko-baranjska županija
  • 17.04.2016. 15:00

Seoski ugođaj uz vino na gradskim ulicama

Dani vina i turizma, obuhvaćaju sva slavonsko-baranjska vinogorja, a sljubili su dobru kapljicu i domaće autohtone proizvode.

  • 594
  • 221
  • 0

Prekrasno vrijeme, nekoliko desetaka bogato ukrašenih štandova s cijelim nizom domaćih, autohtonih proizvoda i zanimljivi sadržaji, dočekali su nekoliko stotina posjetitelja tradicionalnih, osmih po redu Dana vina i turizma Osječko-baranjske županije, koji su se proteklog vikenda preselili u Beli Manastir, na središnji gradski trg.

Svatko je mogao pronaći nešto za sebe, a budući da je cilj manifestacije, na neki način, predstaviti sva slavonsko-baranjska vinogorja, krenimo od izlagača sa zlatnim kapljicama.

Dani vina i turizma Osječko-baranjske županije

Nažalost, belomanastirskom dijelu Dana vina i turizma odazvala su se samo dva proizvođača, Belje i Obiteljski podrum Kolar. No, kako bilo da bilo, zahvaljujući njihovom bogatom asortimanu, posjetitelji su mogli uživati u blagodatima Baranjskog vinogorja. Belje i njihovi podunavski prinčevi potvrdili su status in kontinentalnih vina, bilo da je riječ o sveprisutnoj Graševini ili, pak, crnim sortama, poput Marlota odnosno Frankovke. Oduševila su i vina iz podruma Kolar.

Kontinentalna vina i dalje osvajaju

"Odučili smo se sa prezentaciju prošlogodišnje graševine, koja je ovih dana od nadležnog državnog Zavoda dobila potvrdu da je riječ o vrhunskom vinu", rekao nam je Lajoš Kolar, naglašavajući kako se ne stidi ni ostalih sorti, prije svih njihovih rosea, koja su privukla pažnju pripadnica ljepšeg spola.

Istaknuo je kako su mu, osim graševine, vrhunski još Chardonay i Pinot bijeli te kako neke adute čuva u podrumu, poput sauvignona, silvanca zelenog i traminca, njih nije poslao na analizu, ali vjeruje da će i oni biti u kategoriji vrhunskih.

Nezaobilazan je bio i veliki štand zvan Bakin šporet, s kojeg se nadaleko širio miris svježe pečenih langošica. Izlagali su i medari, OPG-ovi koji se bave izradom ručne radinosti i brojni drugi. Opet je, neslužbeno, epitet najljepšeg štanda ponio onaj kojega je opremila obitelj Bošnjak iz belomanastirskog prigradskog naselja Branjin Vrh. Njihov OPG, naime, nadaleko je poznat po izvrsnoj zimnici, različitim proizvodima od povrća iz vlastitog vrta, odnosno raznog bilja koje se može ubrati po baranjskim šumama i livadama.

Zimnica OPG Bošnjak, najljepši štand i vinski žele

"Budući da je naglasak Dana vina i turizma na vinima, opet smo se, između ostalog, odlučili ponuditi vinski žele. On je naš hit, premda se za njega zna već stoljećima", kaže Ljubica Bošnjak, objašnjavajući kako su saznali da je pronađen i u rimskim amforama prilikom gradnje hotela Osijek, a spominje se i u povijesnim knjigama. S vinskim želeom susretala se i u Mađarskoj, ali samo na rijetkim mjestima. Tvrdi kako za njegovu izradu koriste samo vrhunska vina kakvih u Baranji ima dosta.

Kod štanda OPG Bošnjak

"Proizvodim ga tako da u, primjerice, litru Cabarneta, dodam 20-ak grama šećera i određeno vrijeme miješam na vatri. Za vezivo koristim samo prirodne sastojke, a najviše ih ima oko koštica dunje i jabuke. Od litre vina, dakle, dobijem isto toliko želea, koji sipam u čaše ili manje staklenke. Može se poslužiti uz dodatak suhog ili svježeg voća, posebice oraha, potom kao hladni desert, a odličan je i kao umak uz meso, najbolje uz ono crveno. Isto tako, odlično paše uz sireve, posebice tvrde, a može poslužiti i kao obična dekoracija za tanjure", ističe Ljubica.

Pazite se pandura

Središnjim gradskim trgom prošatali su se i trenkovi panduri, zajedno s caricom Marijom Terezijom (glumci Gradskog kazališta), a svi oni koji su se zaželjeli romantike, mogli su se gradskim ulicama provozati kočijama u vlasništvu članova Konjogojske udruge Baranja. Oko podneva, članovi udruge Pelmonostor završili su s kuhanjem graha u najvećem kotliću na svijetu, zapremine 500-injak litara. Osim 40-ak kilograma graha i po približno isto toliko raznog povrća, u grah su dodali ne baš zanemarive količine slanine i kobasica.

Sprema se nešto fino

Odzivom na Dane vina i turizma zadovoljan je bio Matej Perkušić, direktor TZ Baranje. Istaknuo je kako žele sudjelovati u svim turističkim manifestacijama koje organizira Osječko-baranjska županija, pa tako i u ovoj, te ujedno najavio manifestacijama bogati svibanj odnosno lipanj. U svibnju će, naime, biti otvoren Etnološki centar Baranje, dok će lipanj biti rezerviran za Gator fest i jagodnjačku Kulinijadu, dva turističko-gastro-zabavna događaja koja će po prvi puta biti organizirana zajedno, premda na različitim mjestima, sve u cilju zadržavanja turista u Baranji nekoliko dana.

Svibanj i lipanj u Baranji

Direktor županijske TZ, Antonio Sobol, pak, naglasio je veliku važnost Dana vina i turizma, koji obuhvaćaju sva slavonsko-baranjska vinogorja, dodavši kako se iz Belog Manastira premještaju u Dalj planinu i Našice. Ravnodušan raznovrsnom i bogatom ponudom nije ostao ni župan osječko-baranjski, Vladimir Šišljagić.

"Ponuđeni su domaći, autohtoni proizvodi slavonsko-baranjskih OPG-ova, koji ne samo da upotpunjavaju turističku ponudu Baranje, već su i značajan segment u njoj", rekao je Šišljagić, naglasivši kako se od proizvodnje na kućnom pragu sasvim solidno može živjeti. Dodao je kako Dani vina žele poslati poruku o kvaliteti domaćih proizvoda, koji su, uz ulaganja i potencijale, jamac nastavku razvoja kontinentalnog turizma gdje je Osječko-baranjska županija već daleko odmaknula. Nije propustio pohvaliti ni baranjsko gostoprimstvo.


Tagovi

Davi vina OBŽ Cikloturizam OPG


Autor

Nikola Ivić

Više [+]

S dugim novinarskim stažem, Nikola je veliki zaljubljenik u fotografiju i poljoprivredu.


Partner