Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvijeće i ukrasno bilje
  • 09.06.2014. 13:00

Sajam cvijeća i ukrasnog bilja u Dalj Planini

Sajam cvijeća u Dalj Planini postaje tradicionalan događaj koji je rado posjećen i jedan je od rijetkih događaja takve prirode u ovim dijelovima Hrvatske.

Foto: depositphotos.com, Copit
  • 383
  • 10
  • 0

Proljeće je vrijeme koje većina žena, a i pokoji muškarac, jedva dočeka kako bi se uhvatili ukrašavanja balkona i okućnica. Iako je u današnje vrijeme većini građana postao luksuz kupovati bilo što osim onih osnovnih namirnica i potrepština, pronađe se pokoja kuna i za dodatno uljepšavanje pogleda kroz prozor. Pa još ako su u pitanju i sajamske cijene, tim bolje. Tako se nedavno u Dalj Planini održao sajam cvijeća, koji polako već postaje tradicionalan, a i jedan je od rijetkih takve prirode u ovim predjelima Hrvatske. Izlagati su mogli svi proizvođači koji su se prijavili organizatoru, a besplatan štand i prostor bili su osigurani. Da su sajmovi odlična prilika za plasiranje proizvoda, složiti će se svaki OPG.

"Nekad smo se bavili prodajom rasade, a onda su došli veliki trgovački lanci, što nam je uvelike smanjilo posao, tako da smo krenuli i sa cvjećarstvom pa sada "krpamo" malo iz jednog, malo iz drugog sektora. Uzgajamo cvijeće u plastenicima na površini od 600 kvadrata, a trenutno u ponudi imamo oko 15 vrsta cvijeća, što balkonskog, što vrtnog pa tako kod nas možete naći puzave muškatle, surfinije, salvije, begonije, vodenike" kažu iz OPG Lobora.

Uzgajivači kažu kako se s ovim poslom jedva preživljava pa tako proširuju svoj asortiman kad god za to bude sredstava. Tako je obitelj Mikanović odlučila proširiti svoj asortiman i na ukrasno bilje pa danas uzgajaju na pet jutara, sve od repromaterijala pa do odraslih biljaka. Danas imaju sveukupno 150 vrsta biljaka koje su prilagođene našim klimatskim uvjetima. Uzgoj cvijeća možda zvuči kao opuštajući hobi, ali zapravo je vrlo težak fizički posao. Posla je svakodnevno, pa tako i vikendom, a kako je nastupilo izrazito toplo vrijeme, trenutno je primarno obilno zalijevanje.

Proizvođači uglavnom nemaju otkupljivače već idu po sajmovima diljem Hrvatske ili pak prodaju na tržnicama i štandovima ispred trgovina i velikih trgovačkih lanaca. Vodeće poljoprivredne institucije često ističu da se poljoprivrednici moraju početi udruživati kako bi mogli koristiti sredstva iz europskih fondova. Postoje mogućnosti za razne poticaje, no čini se kako uzgajivači jedva koriste i one domaće. Tako je obitelj Kolarić iz Osijeka dobila poticaj za izgradnju plastenika, no nisu tražili i za uzgoj cvijeća jer kažu, to sami financiraju.

Posjetitelji sajma nisu mogli skriti zadovoljstvo i odlazili su punih ruku jer, prije svega, sajamske cijene su iznimno prihvatljive. Možemo se samo nadati da će se događanja ovakve vrste odvijati sve više, ne samo kako bi ukrasili svoje balkone i vrtove, već i da bi se proširila svijest o uzgoju cvijeća, uređenju krajobraza i zaštiti okoliša, a hortikultura postala dio svakodnevne čovjekove kulture.

Foto: depositphotos.com, Copit1606


Tagovi

Sajam Cvijeće Dalj planina OPG Lobora Obitelj Kolarić Obitelj Mikanović Plastenici Uzgoj Asortiman cvijeća Europski fondovi Poticajna sredstva


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com