Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja hrane
  • 15.05.2024. 13:30
  • Istarska, Opatija

Potpore i državno poljoprivredno zemljište usmjeriti na proizvodnju i preradu kvalitetne hrane

Važno je povezivati primarnu proizvodnju i preradu, odnosno proizvodnju visoko finaliziranih proizvoda s većom dodanom vrijednost, izjavio je na 17. Konferenciji o sigurnosti i kvaliteti hrane Dragan Kovačević potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam

Foto: HGK
  • 281
  • 65
  • 0

Prilagodba prehrambene industrije klimatskim i okolišnim ciljevima, primjena umjetne inteligencije u prehrambenoj industriji, tzv. doručak direktiva i neurogastronomija – neke su od tema 17. Konferencije o sigurnosti i kvaliteti hrane koja se još danas održava u Opatiji, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva zdravstva i Državnog inspektorata.

Kako usmjeriti potpore? 

"Inovacije u proizvodnji hrane više nisu samo ekonomski imperativ povećanja produktivnosti i konkurentnosti već će postati ključni alat za rješavanje izazova koje krize, klimatske promjene, ali i novi potrošački trendovi stavljaju pred poljoprivredu i prehrambenu industriju", istaknuo je Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam dodavši da ohrabruje činjenica da prehrambena, u odnosu na druge prerađivačke industrije zapošljava najviše radnika, ima najveći promet i udio u BDV-u. Kaže da bilježi i višegodišnje povećanje proizvodnje te da imamo i sjajne prehrambene brendove koji ravnopravno konkuriraju na najzahtjevnijim tržištima EU. 

"Zato je važno povezivati primarnu proizvodnju i preradu, odnosno proizvodnju visoko finaliziranih proizvoda s većom dodanom vrijednosti. U tom smjeru treba fokusirati i politiku potpora i politiku raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem i ne dopustiti da se novim natječajima razbijaju proizvodno-tehnološke cjeline velikih proizvođača koji su već zatvorili ciklus te uz primarnu proizvodnju imaju i preradu", zaključio je Kovačević.

Važno je povezivati primarnu proizvodnju i preradu, poručio je Kovačević

Afrička svinjska kuga i hrana

Prošla godina je bila vrlo izazovna zbog pojave afričke svinjske kuge, podsjetio je Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede. Naveo je da iako ova bolest nije izravna prijetnja sigurnosti hrane, već je riječ o mogućoj prijetnji dostatnoj opskrbi hranom, obzirom na ugroženost zdravlja životinja, smatra da je ključan pristup Jednog zdravlja u okviru kojeg Ministarstvo poljoprivrede osigurava financijska sredstva u područjima od najveće koristi za građane te primarne proizvođače i prehrambenu industriju u RH tako da se mogući negativni učinci izbijanja zaraznih bolesti životinja i zoonoza u potpunosti spriječe ili svedu na najmanju moguću mjeru, kazao je Pavić. 

Ministarstvo s tim ciljem, dodao je, provodi godišnje monitoring programe kao što su program kontrole salmoneloze, kontrola hrane životinjskog podrijetla koja se stavlja na tržište te kontrola kakvoće mora i školjkaša na proizvodnim područjima. 

Što je "doručak direktiva"?

Prehrambenoj industriji poseban izazov predstavljaju novi propisi u području ambalaže i ambalažnog otpada odnosno nova EU Uredba o ambalaži, u smislu osiguranja zdravstvene ispravnosti i kvalitete hrane. Najproblematičniji elementi Uredbe odnose se na minimalni reciklirani sadržaj u plastičnoj ambalaži te na ponovnu upotrebu i ponovno punjenje ambalaže. 

Novost struci su i izmjene "doručak direktive", koja regulira standarde u proizvodnji i označavanju meda, džemova, voćnih sokova i kondenziranog mlijeka. Posljedica je to najave Europske komisije da će razmotriti predlaganje proširenja obveznog navođenja podrijetla na određene proizvode, kako bi se potrošačima olakšao odabir održive hrane na temelju pouzdanih informacija.

Zelena transformacija sektora odnosno proces prilagodbe na ekološki prihvatljive poslovne prakse i proizvode zahtjevan, na čemu se već intenzivno radi, bit će u fokusu u nadolazećim godinama.

Održivost kao poslovni model Podravke 

U strategiji Podravka Grupe do 2030. godine održivost predstavlja jednu od šest korporativnih vrijednosti. Ključne komponente održivog poslovnog modela Podravke su investicije i ljudski resursi, a do 2025. godine namjeravaju uložiti oko 100 milijuna eura u kapitalne investicije koje će doprinijeti ostvarenju strateških ciljeva.

"Održivi poslovni model nije moguć bez jake korporativne kulture koja se potiče kroz edukacije zaposlenika kako bi se integrirali principi održivosti u razmišljanje i poslovne odluke, a što predstavlja dugoročni proces na koji je stavljen veliki naglasak", poručila je Irena Ivanković, voditeljica tima za održivi razvoj u Podravki otkrivši da je u strateškim ciljevima naglasak je stavljen na energetsku učinkovitost, smanjenje otpada, pozitivno djelovanje na zdravlje potrošača kroz sastav prehrambenih proizvoda, brigu o zaposlenicima i društvenoj zajednici te dobro korporativno upravljanje.

Konferencija se održava još danas, 15. svibnja 

Digitalna rješenja 

Matija Žulj, osnivač i direktor hrvatske agro-tehnološke tvrtke AGRIVI, potvrđuje kako postoji snažan interes poduzeća iz prehrambene industrije za digitalna rješenja koja im mogu pomoći unaprijediti lance opskrbe hranom te da u Hrvatskoj već imamo odlične primjere implementiranja takvih digitalnih platformi.

"Digitalizacija u lancu opskrbe hranom pomaže poduzećima u mnogim aspektima, poput povećanja produktivnosti proizvodnje, unapređenju količina i kvalitete poljoprivrednih proizvoda, osiguranju sljedivosti i sigurnosti hrane, smanjenja propadanja hrane, te povećanju profitabilnosti proizvodnje i za poduzeća i poljoprivrednike u opskrbnom lancu", kazao je Žulj i istaknuo kako nove generacije potrošača traže transparentnost i sljedivost u proizvodnji hrane.

Što je neurogastronomija? 

Tijekom dvodnevne konferencije više od 350 stručnjaka uključenih u poslovanje s hranom upoznat će se s najnovijim trendovima u prehrambenoj industriji, novostima koje nameće zakonodavstvo, ali i onima iz područja znanosti. Jedno od predavanja bit će o neurogastronomiji, novoj grani znanosti čiji je cilj poboljšati razumijevanje veze između mozga i prehrambenih iskustava, kako bi se stvorila kvalitetnija hrana, unaprijedile prehrambene navike i osiguralo zdravlje. Neurogastronomija  je zanimljiva prehrambenoj industriji jer može pomoći u stvaranju jela koja pružaju najveći užitak i zadovoljstvo za potrošače.

Umjetna inteligencija danas je ključan pokretač digitalne transformacije u gospodarstvu, a sve važniju ulogu ima i u prehrambenoj industriji. Njena primjena u ovom sektoru kao i u kontroli ispravnosti hrane također je jedna od tema stručne konferencije koja se održava u Opatiji.


Fotoprilog


Tagovi

Proizvodnja hrane Potpore Državno poljoprivredno zemljište HGK Konferencija Sigurnost hrane Neurogastronomija Doručak direktiva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]