Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Manifestacija
  • 02.10.2021. 11:10
  • Ličko-senjska, Gospić

Nema jeseni do Jeseni u Lici - očekuje se 10.000 posjetitelja

Čak 286 izlagača, najbolje rakije, med i sirevi, izložba pramenki, buša i hrvatskih hladnokrvnjaka, tek je dio onoga što vas očekuje na već 23. Jeseni u Lici.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
  • 1.447
  • 527
  • 0

Nema jeseni dok ne počne Jesen u Lici. A ovogodišnja 23. po redu započela je u petak 1. listopada. U središtu Gospića na Trgu Stjepana Radića u 10 sati posjetitelji su počeli razgledavati brojne štandove koje su postavili izlagači, njih više od 270 iz Like, cijele Hrvatske i susjednih država Slovenije i BiH.  

Na Stočnom sajmištu u Smiljanskoj ulici prvi put otkad postoji ova manifestacija može se vidjeti i mnoštvo poljoprivredne mehanizacije i opreme.

Što je došao nije požalio ni premijer Andrej Plenković.

Plenković: Lika je srce Hrvatske 

“Ovakav entuzijazam, privrženost tradiciji, ovakvu ljubav prema svojem kraju mogu se samo poželjeti. To krasi Ličanke i Ličane pa svi s pravom konstatiramo da je Lika srce Hrvatske. Hvala na iskrenom gostoprimstvu i čast mi je da smo danas ovdje”, rekao je i otvorio Jesen u Lici.  

Uz premijera, na svečanom otvorenju bili su ministri Oleg Butković, Marija Vučković i Nikolina Brnjac, hrvatska predstavnica u EU Sunčana Glavak, nekolicina državnih tajnika, predstavnika braniteljskih udruga, hrvatske vojske i policije, kao i predstavnici devet županija koji su partner ove manifestacije.

Starčević traži promjene pravilnika o dodjeli poticaja

Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević pohvalio je mlade izlagače koji primjerom pokazuju da se od poljoprivrede može dostojanstveno živjeti te je obećao da će gradska uprava poljoprivrednicima i dalje pomagati, a posebno kućanstvima koja se odluče da im proizvodnja hrane bude glavni, a ne samo dopunski izvor prihoda.

No, Starčević je i ovom prigodom istaknuo razloge za promjene pravilnika o dodjeli poticaja, koji po njegovim riječima, samo “pune džepove pojedincima, proizvodi se sve manje hrane, dok je Lika i dalje najveća zelena pustinja u Europi”.

Izlagači iz devet županija, BiH i Slovenije

“Želim Liku modernih Starčevića, suverenih Jelačića, vizionarskih Tesla", rekao je Ernest Petry, župan Ličko senjske županije. Poimence je zahvalio šampionima u proizvodnji meda, sireva, šljiva, base i mnoštva tradicijskih proizvoda ovog kraja.

Petry nije krio zadovoljstvo što se na ovogodišnjoj Jeseni u Lici predstavlja čak 287 izlagača od kojih je polovica iz te županije, a ostali iz osam drugih županija i to: Varaždinske, Primorsko - goranske, Sisačko – moslavačke, Karlovačke, Krapinsko - zagorske, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Virovitičko-podravsku te Bjelovarsko-bilogorske, koje su i partneri u organizaciji manifestacije.

Srdačnu dobrodošlicu uputio je i gostujućim izlagačima iz Bosne i Hercegovine i Slovenije. Svi izlagači predstavljaju isključivo svoje proizvode. Izlažu se autohtoni poljoprivredni, prehrambeni, uporabni i ukrasni proizvodi visoke kvalitete koje proizvode mala poljoprivredna gospodarstva i mali poduzetnici što daje posebnu draž. "Zato u tri dana, koliko traje izložba, očekujemo 10.000 posjetitelja", rekao je Petry.

Izložbe pramenke, buše i hrvatskih hladnjokrvnjaka

Osim prodajnih izložbi, u subotu 2. listopada, održava se 11. izložba ličke pramenke Hrvatska u organizaciji Agencije za poljoprivredu i hranu i Udruga uzgajivača ovaca Lika – Gospić. 

Pozornost privlači i 2. Državna izložba pasmine goveda lička buša kao i prva izložba konja hrvatski hladnokrvnjak Ličko-senjske županije čiji su organizatori Udruga uzgajivača konja Sokol iz Otočca u suradnji s Konjogojskom udrugom "Dorat" iz Gospića i Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka. Uz veliki broj posjetitelja cijeli ovaj program se odvija na Stočnom sajmištu Gospić u Smiljanskoj ulici.

Manifestaciju upotpunjuju i izložbe etnografskih zbirki, nastupi kulturno-umjetničkih društava koji su izvođenjem tradicijskih plesova i pjesama predstavili folklornu baštinu kraja iz kojeg dolaze. KUD Eugen Kumičić – Križišće, Hrvatski gajdaški orkestar KUD Korenica, Zavičajno društvo Sinac Zagreb…

Revija konjskih zaprega, najbolje rakije, med i sirevi

Odmah nakon svečanog otvaranja 15-ak konjskih zaprega u režiji Udruge "Dorat" prodefiliralo je ulicama Gospića. Prizor kao iz filma podsjetio je na tradiciju, staru Liku koja nije mogla bez konja.

Jesen u Lici je prigoda i za kušanje najbolje ocjenjene rakije, meda i sira. Nestrpljivo se isčekuje proglašenje rezultata 19. ocjenjivanja meda, 15. ocjenjivanja sira i 13. voćnih rakija proizvedenih na području ove županije. Udruga Nit iz Korenice demonstrirala je kako se pekao pekmez od šljiva. Događaja kao u priči, a u subotu u popodnevnim satima još i poduzetnički forum. Prigoda da se čuje što o tradiciji Like ima reći struka. 

Slijedi otvorenje 5. Srednjoeuropskog poduzetničkog foruma-CEEF2021 (Central European Entrepreneurial Forum) u dvorani KIC-a Gospić. Na istoj lokaciji u 15.45 sati zakazano je predstavljenje monografije "Intelektualni kapital – 30 godina teorije i prakse u svijetu i Hrvatskoj", u izdanju Zajednice za unapređenje intelektualnog kapitala (ZUIK) pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Potom od 16.30 sati organizira se svečana dodjela priznanja najuspješnijim izlagačima na izložbi Jesen u Lici 2021 i dodjela nagrada TZ-a Grada Gospića – Zeleni cvijet. Slijedi modna revija Etno butika Mara i glazbeni program.

U nedjelju, uz prodajnu izložbu koja neprekidno traje sva tri sajamska dana, očekuje se nastup Tamburaškog sastava Velebit, a nakon toga nastup KUD-a Jelsa i nastup Pododbora SKD-a Prosvjeta Udbina. Program i cijela manifestacija završavaju u 17 sati.

U Centar  za razvoj poduzetništva uloženo 19 milijuna kuna

E, ali da ne zaboravimo još jedan za budućnost Like izutetno važan događaj. Na mjestu nekadašnje derutne vojarne bivše JNA podignut je Razvojni centar namijenjen poduzetništvu. U sklopu tog centra djelovat će i županijska Razvojna agencija, a poljoprivrednici će moći prerađivati med i voće.

Otvarajući centar premijer Plenković je rekao da će ulaganje oko 19 milijuna kuna omogućiti i samozapošljavanje i nova zapošljavanja te da će mnogima omogućiti da se koriste i drugim potporama i mehanizmima s milijunskim sredstvima da izađu na tržište. Posebno mladima koje je  pozvao neka prate globalne trendove, uključuju se u četvrtu industrijsku revoluciju, u sve što je digitalno, zeleno i konkurentno. Podsjećajući kako je kroz proteklih pet godina mandata ove Vlade za potpore u poljoprivredu Ličko-senjske županije izdvojeno 1,2 milijarde kuna, od čega 250 milijuna kuna iz državnog proračuna.

Prihvaćeni su strateški dokumenti među kojima i Nacionalni plan oporavka i otpornosti te je osigurano 25 milijardi eura “što su izdašna sredstva za cijelo desetljeće pred nama” rekao je i pozvao sve županije da iskoriste novac. Vjeruje da su svi shvatili da je smjer projekata zelena i digitalna transformacija. "Svi koji budu na tom tragu naići će na pozitivna rješenja a slijede i natječaji", najavio je Plenković.


Tagovi

23. Jesen u Lici Otvaranje Andrej Plenković Program Izložbe pramenki Buša i konja Najbolje rakije Med i sirevi Razvojni centar Ličko-senjske županije


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."