Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EXPO 2015
  • 16.10.2015. 10:30

Na EXPU je ipak bilo i hrvatskih predstavnika

Zbog nedostatka novca, Hrvatska ove godine nije među zemljama sudionicama EXPA u Milanu. No petero Hrvata ipak je sudjelovalo u dijelu vezanom za poljoprivredu, a odlazak su im pomogle domaće i strane udruge.

Foto: Kinookus
  • 182
  • 24
  • 0

Zahvaljujući suradnji dubrovačke Udruge Kinookus, Slow Food konvivija Zagreb Agram i Slow Fooda Youth Networka, peteročlana hrvatska delegacija sudjelovala je na manifestaciji Mi hranimo planet održanoj u talijanskom Milanu.

Mreža mladih poljoprivrednika, studenata i aktivista Terra Madre, raspravljala je o pet tema važnih za budućnost poljoprivrede i to inovacijama, preraspodjeli moći u globalnom prehrambenom sustavu, prehrambenom naslijeđu, komunikaciji i novim strategijama za zajednička dobra.

Predstavljali Hrvatsku

Razgovaralo se o temama važnim za budućnost poljoprivrede i htjeli smo biti dio toga!

Hrvatsku su predstavljali Tomislav Grković iz Slow Food Dubrovnik, zaposlenik Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Zrinka Filipović Dermit, predstavnica hrvatske Međunarodne platforme mladih stručnjaka za razvoj poljoprivrede poznatije kao YPARD te članovi YPARD-a i to Tone Grubešić iz obiteljske sirane Vesna Loborika iz Marčana u Istri, Dorian Šiljan iz Pule, proizvođač organskog povrća i član grupe solidarne razmjene Istria te Matija Žulj iz Kutine uzgajivač borovnice i osnivač i direktor agrotehnološke tvrtke Agrivi.

Stanovnike ove planete ne hrane koorporacije, nego obiteljska gospodarstva

Hrvatski su predstavnici sudjelovali u bogatom programu radionica i predavanja na temu uloge žena u poljoprivredi, povezivanja mladih poljoprivrednika Balkana, mana i opasnosti koje nosi Transatlansko trgovinsko i investicijsko partnerstvo (TTIP), poduzetništva mladih u poljoprivredi, a nazočni su bili i na sastanku mladih proizvođača sira.

Susrete pod nazivom Mi hranimo planetu, svojim su govorima otvorili Joris Lohman, predsjednik Slow Food Youth Networka i Carlo Petrini, osnivač i predsjednik Slow Fooda. Sve je završilo simboličnim maršom na milanski sajam EXPO 2015. s ciljem skretanja pažnje sudionicima i organizatorima te poznate manifestacije na činjenicu da planet ne hrane velike koorporacije, već mladi poljoprivrednici i njihove obitelji.

Podsjetimo, na Svjetskoj izložbi o hrani, ekologiji i turizmu EXPO 2015. među 145 svjetskih država, nije bilo Hrvatske, a kao razlog, naveden je nedostatak novca.

Foto: Kinookus


Tagovi

Udruga Kinookus Milano EXPO 2015 Prehrambeni sustav Slow Food Dubrovnik Terra Madre Tomislav Grković Slow Food konvivijum Zagreb Agram Zrinka Filipović Dermit Tone Grubešić Sirana Vesna Loborika Marčani Istra Dorian Šiljan Pula Organsko v


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/