Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Majstori fiša
  • 10.09.2021. 16:30
  • Osječko-baranjska, Beli Manastir

Majstori baranjskog fiš paprikaša "ukrstili" kotliće - tko je najbolji?

Baranjski fiš-paprikaš nedavno je svrstan među stotinu najboljih tradicionalnih jela na svijetu, a četiri suca na natjecanju imala su pune ruke posla ocijeniti 130 fiševa.

Foto: Marinko Petković
  • 486
  • 63
  • 0

Najbolji majstor fiša u Hrvatskoj, koji se kuhao na trećem državnom prvenstvu u Belom Manastiru je Boris Lordan, koji dolazi iz Udičarskog doma Josipovac. Drugo mjesto osvojio je fiš Erika Munka, a treće Nikole Bašića. Rezultat je to natjecanja 25 profesionalaca dok su najbolji majstori-amateri, među čak 105 natjecatelja iz svih pet slavonskih županija na tradicionalnom prvenstvu Baranje, bili oni iz Hladnog piva, drugi  je caffe bar Lymmar, a treći Žolt Faraho.

"Baranja je regija ljute paprike i još bolje slatkovodne ribe. Držim da je ključ baranjskog fiš-paprikaša, koji je nedavno svrstan među stotinu najboljih tradicionalnih jela na svijetu, u dobroj vatri na otvorenom jer se kotlić s ribom mora vrtjeti samo sat vremena na natjecanju", kazao nam je Damir Zrno iz Čingi lingi čarde u Bilju, koja je prošle godine pobjedila u pripremi ove gastro delicije. 

Čips od šarana iz Vukovara, ali i uvozna paprika za fiš    

Inače, na prvenstvu u kuhanju fiša prije dvije godine, u ovom se gradu okupilo rekordnih 270 kuhara, a tradicija nije stala ni u doba pandemije, pa je lani bilo 20 najodvažnijih kuhara. Kuhar Nebojša Rajković nam je otkrio da nema dobrog fiša bez kvalitetne ribe, koja dolazi na stolove baranjskih restorana iz Vukovara, a prezentirao nam je čips od šarana dok za tradicionalno jelo perkelt ide krupnije meso od smuđa i sitnije od soma.

Fiš-paprikaš imaju danas standardiziran u ponudi tako da je on isti u bilo koje doba godine, ali se riba na istoku Hrvatske, bilo da se radi o somu, smuđu, šaranu, kečigi, mreni ili tolstobiku i dalje malo jede.

Natjecatelji su imali sat vremena za skuhati fiš 

Naime, šef kuhinje najstarijeg restorana u Baranji, Citadele u Vardarcu, Igor Vlatković, koji obitelj Lazar uspješno vodi od 1978. godine, (a ove godine su dobili i nagradu zlatni Suncokret ruralnog turizma Hrvatske kao i Međunarodnu nagradu za najbolji fiš na svijetu, op.a.), kaže da na Badnjak i Veliki petak skuhaju tradicionalno od 600 do 700 kotlića fiša, što je godišnje blizu 50.000 porcija.

Čuli smo da  se na samo na ribarskim danima potroši između 10 do 15 tona ribe, a nešto manje i na skoroj mafinestaciji Dani baranjske paprike. No, ljute paprike, kaže, nema dovoljno u Slavoniji, Baranji i Srijemu pa se ona mora uvoziti iz Mađarske, a sve se kuha na drva, pa ih godišnje potroše čak 200 metara.

Vlatković nam se pohvalio da oni jedini u Baranji uzgajaju slavonsko-srijemskog podolca, čiji uzgoj traje pune dvije godine, ali i dalje mjesečno troše dvije tone ribe. Dakle, trude se da moderni koncept hrane od polja do stola, saživi i u lokalnoj gastronomiji, koja se polako oporavlja od pandemije Covida-19.  

Predstavili projekt "Riba Hrvatske - jedi što vrijedi"

S druge strane, hotel Lug ima 120 godina stari vinski podrum, te u njemu čuva vina 70 poznatih hrvatskih vinara, a cilj je doći od njih 120 do 150. Naime, dva decilitra kvalitetnog vina se dodaje u fiš pet minuta prije nego li on bude gotov, a prije tog valja provjeriti ljutinu paprike i slanost, jer je njihov omjer u kotliću presudan za dobar fiš na moderan način pripremljen. Šef kuhinje Saša Vojnović je pristigao iz Opatije te se trudi spojiti eno i gastro punudu Baranje, bilo iz rijeke ili polja, zasnovanu na lokalnim proizvodima.

Natjecanje u spravljanju najboljeg fiša je pak bila prilika i za promociju Nacionalnog projekta  pod nazivom 'Riba Hrvatske - jedi što vrijedi', jer treba znati što i kako staviti u kotlić.

Suci su imali zahtjevan posao 

Četiri suca na natjecanju imala su pune ruke posla ocijeniti 130 fiševa, a trebalo je skupiti čak 25 bodova za najbolji kotlić, po deset za okus i miris i pet za njegov izgled. Član ocjenjivačkog suda Zvonko Barać nam je otkrio da je bilo i pripetavanja, odnosno odmjeravanja snaga u foto-finišu, kad su i suci tražili repete, a zaštitari su držali 'na oku' one koji su bili previše radoznali saznati pobjednike prije svečanog proglašenja.

Prilikom simboličnog paljenja prvog plamena na prvenstvu, gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob je kazao da drži da je lokalna gradska voda dobar recept za uspješan fiš. Cilj manifestacije je što veće korištenje lokalnih namirnica iz domaćeg uzgoja, poštivajući njihovu tradiciju i običaje. Na marginama natjecanja je 11 lokalnih OPG-ova predstavilo svoje proizvode, a cijela manifestacija u organizaciji Turističke zajednice Baranje ima i humanitarni karakter.


Fotoprilog


Tagovi

Fiš paprikaš Natjecanje Baranjski fiš Riba Hrvatske Jedi što vrijedi


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]