Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Life Artina
  • 02.05.2019. 10:30
  • Dubrovačko-neretvanska, Lastovo

Life Artina: Mreža za očuvanje morskih ptica u Jadranu

Cilj projekta je identificirati morska područja u južnom dijelu Jadrana važna za 3 vrste morskih ptica (sredozemni galeb, kaukal i gregula), procijeniti glavne prijetnje koje utječu na njihove populacije te definirati i provoditi aktivnosti koje će ih ublažiti.

Foto: Biljana Ječmenica/Life Artina
  • 228
  • 40
  • 0

Projekt LIFE Artina – "Mreža za očuvanje morskih ptica u Jadranu“, održat će se u petak, 3. svibnja 2019. u 11 sati na Pjevoru u Lastovu.

"Cilj projekta je identificirati morska područja u južnom dijelu Jadrana važna za 3 vrste morskih ptica (sredozemni galeb, kaukal i gregula), procijeniti glavne prijetnje koje utječu na njihove populacije te definirati i provoditi aktivnosti koje će ih ublažiti. Naziv Artina potječe od lokalnog lastovskog naziva za gregulu, koja je ujedno i endem Sredozemlja, a s obzirom da gnijezdi samo u središnjem dijelu Jadrana, njezina populacija je pod velikim pritiskom. Projektno područje je vrlo važno ne samo za gregulu, već i za kaukala i sredozemnog galeba čije populacije na tom području čine do 70%, odnosno 100% ukupne populacije prisutne u Hrvatskoj.

Sve tri vrste su isključivo morske i na kopno, odnosno otoke, dolaze samo radi gniježđenja te su uvelike ugrožene prisutnošću predatora poput štakora i mačaka, dok je sredozemni galeb ugrožen i zbog kompeticije oko staništa s galebom klaukavcem. Potencijalne prijetnje su i morski otpad te slučajni ulov prilikom ribolova. Projektno područje obuhvaća dva područja unutar ekološke mreže (Natura 2000) Lastovsko otočje i Pučinski otoci, odabrana su zbog svoje važnosti za ugrožene vrste morskih ptica obuhvaćenih projektom", objašnjava Vida Zrnčić, voditeljica komunikacija projekta Life Artina.

Riječ je, stoji u pozivu, o jednom od 40 projekata na razini Europske unije koji je u 2018. sufinanciran sredstvima LIFE Programa Europske iz potprograma LIFE "Priroda i biološka raznolikost“. Također, ovo je jedini projekt iz tog potprograma odobren u 2018. za Hrvatsku u kojem je vodeći partner iz Hrvatske i prvi LIFE projekt koji će biti vođen od strane hrvatske nevladine organizacije. Projekt je započeo 1. rujna 2018., a završit će 31. kolovoza 2023. Provodi ga udruga BIOM zajedno s partnerima Udrugom za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Javnom ustanovom "Park prirode Lastovsko otočje“ i BirdLife Malta".

Ukupan proračun projekta LIFE Artina "Mreža za očuvanje morskih ptica u Jadranu“ iznosi 1.921.387 €, a sufinanciran je sredstvima LIFE Programa Europske unije pod brojem ugovora LIFE17 NAT/HR/000594, dok je na razini Hrvatske sufinanciran sredstvima Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, zaključuje se u priopćenju.


Tagovi

Morske ptice Sredozemni galeb Kaukal Gregula Life Artina


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).