Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • WineOs
  • 13.01.2019. 09:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Ispratili smo WineOs: Budućnost vinarstva je u proizvodnji prirodnih vina?

Nas koji se bavimo organskom proizvodnjom nazivaju "novima". No, suvremena proizvodnja vina je započela 1970., dakle prije 50 godina, a vino se proizvodi 8.000 godina. I sad, ako se nešto proizvodilo na jedan način 7.950 godina, a drugi 50, tko je tu novi?", zanimljivo je upitao vinar Bojan Baša. 

Foto: Maja Celing Celić
  • 362
  • 174
  • 1

Ispratili smo i jubilarni, 5. WineOs, međunarodni Festival vina, delicija i ugodnog življenja koji je u Osijek doveo vinare iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja. Najveći vinski festival na istoku Hrvatske tijekom dva dana ugostio je i brojne predstavnike gastronomskih delicija koje se, dakako, sljubljuju s vinom. 

Dolazak čak 75 izlagača pozdravila je na otvorenju festivala i pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica, rekavši da je i vinska manifestacija snažan motiv dolasku turista u Slavoniju. "Imamo sve bolja vina, naši vinari su u zadnjih desetak godina puno radili na edukaciji i ušli u velika ulaganja, što se vidi i po kvaliteti vina koja nude", rekla je pomoćnica ministra te dodala da se nada da će vinari i dalje povlačiti sredstva iz europskih fondova te raditi na daljnjoj edukaciji i organizaciji posla". 

Promocija bogatstva vinske i gastro ponude

Festival su i ove godine obilježile brojne radionice na kojima su predstavljeni naši, ali i brojni manji i veći vinari iz susjedstva. "Radionice i jesu osmišljene tako da predstavimo i sjajne vinare koji imaju vrhunska vina, ali su po količinama mali. Da promoviramo bogatstvo naše vinske ponude", rekao je i voditelj radionica Željko Garmaz, vinski pisac i autor knjiga Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i Vinske priče Dalmacije. 

Uz legendarnog Ivana Enjingija te vinske gigante Iločku vinariju i Vina Belje, predstavili su se, između ostalih, i mali vinari okrenuti organskoj proizvodnji (poput Enjingija). Kako je i sam Garmaz rekao, riječ je o prirodnom svijetu vina, možda najljepšem u ljudskom smislu jer toliko solidarnosti, međusobnog pomaganja i potpore, nigdje nije vidio. Predstavili su se tako Danijel Bastijančić, Ivan Kosovec, Denis Bogoević Marušić, ali i vinari iz susjedne Srbije Bojan Baša i Aleksandar Todorović koji su redom naglasili da je proizvodnja prirodnog vina zasigurno budućnost vina uopće. 

"Nas koji se bavimo organskom proizvodnjom nazivaju "novima". No, suvremena proizvodnja vina je započela 1970., dakle prije 50 godina, a vino se proizvodi 8.000 godina. I sad, ako se nešto proizvodilo na jedan način 7.950 godina, a drugi 50, tko je tu novi?", zanimljivo je upitao B. Baša. 

Organska i biodinamička proizvodnja

Svoja biodinamička vina predstavio je i Josip Brkić iz Čitluka, za čiju je radionicu bilo i najviše zanimanja (iako su sve bile popunjene!). Kako nastaju njegova tražena biodinamička vina koja radi od autohtonih hercegovačkih sorti Žlahtine i Blatine - baš kao i brojne druge priče, čitajte uskoro na stranicama Agrokluba. 

Sve u svemu, WineOs  u organizaciji Vinoteke Vinita, Udruge Dekanter i Udruge Graševina Croatica održan u Muzeju okusa, je bio odlična uvertira za proslavu Dana svetog Vinka.


Fotoprilog


Tagovi

Osijek WineOs Vino Festival


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).