Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 30.08.2008.

Hrvatski agrar i EU

  • 2.416
  • 112
  • 0

Držanje ovaca i koza sve je popularnije, a posebno na hrvatskim otocima. Sve je više pobornika i u ostalim dijelovima Dalmacije, Like i Gorskog kotara. Okupljenima na Noćnjaku, međunarodnoj manifestaciji maslinova ulja, Noćnjak 2008, Ladišić je održao zanimljivo predavanje o kalkulaciji proizvodnje mlijeka i sira. Obzirom na naše turističke potencijale, te našu tradiciju i sociološku sliku sela i kraja u kojem živi naše ruralno stanovništvo ovakva proizvodnja je idealna. Ladišić je počeo je zanimljivim konstatacijom «Maslina i ovca od pamtivjeka zajedno». Istakao je da treba voditi računa o prvoj i najjednostavnijoj računici. To je da od 100 litara mlijeka ovčari dobiju 15 kilograma sira. Ako se računa da se kilogram prodaje po prosječnoj cijeni od nekih 150 kuna onda je prihod približno 2.250,00 kn. Onda 10 ovaca daje 150 kilograma sira, a onda i prihod od 22500 kuna. Istakao je i kako je Pag doslovce zlatni rudnik. Muze se oko 20 tisuća ovaca. Prema Ladišiću za sir i mlijeko treba se od jedne ovce dobiti 300 eura, te još 50 za janje. Velike su perspektive ovčarstva u Hrvatskom priobalju i otocima i mnogo je prostora za razvoj. No, da nije sve kao na Pagu govori i podatak da se na Braču muze samo tisuću ovaca. Mora se znati da je Brač jedan od najvećih otoka u Hrvatskoj, s velikim prostranstvima i mogućnostima za uzgoj ovaca. No, već na susjednom Hvaru, ovaca gotovo da i nema iako postoje razne mogućnosti. Naveo je primjer i kako talijanski otok Sardinija muze više ovčjeg mlijeka nego li cijela Hrvatska zajedno pomuze kravljeg.

Dakako naveo je i koliko košta hranidba, objekti, veterinarske usluge i slično. U Hrvatskoj se pretežito ovčarstvom bave starija gospodarstva, ali na samom noćnjaku smo uvidjeli da se za mužnju i proizvodnju sira odlučuju u pravilu mlađi ljudi. Prije svega je riječ o poduzetnijim osobama koje su se odlučile i za suvremeniju proizvodnju. Primjerice, na predavanju je bio i Slavko Petrović, iz Pakovog sela, jedan od zasigurno najuzornijih i najnaprednijih hrvatskih proizvođača sira. Ujedno je na ocijeni kvalitete sira dobio i najviše nagrada.

U proizvodnji sira treba voditi računa da domaćinstvo treba posjedovati sirarski kotao, radni stol, kalupe za sir, sudpoer, hladnjake, protočni električni bojler te viseće stelaže od inoxa, a ako je riječ o tradicionalnim proizvodima police su drvene. Prema podacima iz Hrvatskog zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu trošak legalizacije proizvodnje sira procjenjuje i do 100 tisuća kuna. Tu spadaju troškovi izrade elaborata, unutarnje uređenje, instalacije, opremanje objekta, kamate i slično. Hrvoje Klarić i Ivica Peranić izračunali su za potrebe savjetodavne službe kalkulaciju proizvodnje Paškog sira. Oni su dali primjer na osnovu jednog gospodarstva veličine 80 ovaca. Uzgoj ovaca temelji se na pregonskim pašnjacima. Prema njima jedna takva ovca daje oko 130 litara mlijeka, od čega se nekih 30 potroši na hranidbu janjeta, a za jedan kilogram sira utroši se oko sedam litara mlijeka. Smatraju da prihod osim sira i janjeta donosi i prodaja izlučene ovce, te državni poticaj za uzgojno valjane rasplodne ovce. U toj strukturi troškova su svakako i izdaci za sijeno, krmne smjese i pašnu. Smatra se da jedno takvo stado iziskuje dnevno četiri sata rad 150 dana u godini. Tu treba voditi računa i da određenu cijenu imaju i veterinarske usluge, potrošni materijal, sredstva za čišćenje i dezinfekciju. Po ovci se može računati, na Pagu, da prihod iznosi 323 eura u što osim sira, janjeta, skute, ulazi i prihod od nekih 10 eura za izlučenu ovcu i ovca i to računajući po postotku iz cijelog stada koji pripada jednoj godini i jednoj ovci. Obnova stada, stočna hrana, rad, sirilo, veterinarski troškovi, kalo, i troškovi selekcije izinosili bi nekih 180 eura, pa bi dobit po toj računici bila 155 eura. U toj računici troškivi veterinara po po ovci iznose svega 1,15 eura, a rad 30, dok troškovi hrane na Pagu iznose oko 104 e. U to su uračunali nekakvu cijenu paše od 5 eura po ovci, sijena 30, mlijeka za janjad iako se ono ne mora kupovati 36 eura, a tu je po desetak eura troška za kukuruz, peletiranu lucerku i krmu smjesu. Za jednu ovcu se računa da treba oko 200 kg sijena, ali i 50 kg kukuruza. Valja voditi računa i o tome da se paša uglavnom ne plaća, ali i da cijene ostale hrane uglavnom rastu. Trošak proizovodnje sira po jednom kilogramu iznosi oko 7,75 eura. No to se računa tako kao da se mlijeko kupilo. Dakle, po mnogim takvim kalkulacijama moguće je i smanjiti razne troškove, posebice hrane i ljudskog rada. A isto tako ne može se uvijek sa sigurnošću reći da li će se kilogram Paškog sira prodati po 100 ili 140 kuna

Nada Murgić je priručniku HZPSS-a dala kalkulaciju proizvod Ličkog škripavca. Za proizvodnju tog kravljeg sira koji se tradicionalno proizvodi u Lici potrebno je od 6 do 9 litara mlijeka s četiri posto mliječne masti i 3,2 posto proteina. Za taj sir koji se prodaje po prosječnoj cijeni od 50 kuna za kilogram po jednoj kravi utroši se 1.049,00 eura u što ulaze izdaci za sirilo, kao, ali i proizvodnju mlijeka potrebnog za proizvodnju od 507 kilograma sira. Ako se bude manje uspješan, ili imamo manje mlijeka, pa primjerice dobijemo 362 kilograma sira treba računa da će troškovi iznositi 6.491,30 kuna, što po kilogramu iznosi oko 17,92 kune. Općenito treba imati na umu da bi za kilogram sira trebali potrošiti 2,41 euro.

Tounjski sir je dobio naziv po malom mjestu na nekadašnjoj Jozefinskoj cesti a ishodišno se proizvodio od kozjeg mlijeka. No, danas se on pravi od kravljeg. Prema tekstu koji je napisao Krešimir Fumić, za izradu jednog sira težine 800 grama potrebno je oko šest litara mlijeka. Kod njega je trošak izrade po kilogramu oko 2 eura, a trenutno se za kilogram dobije minimalno 40 kuna.

Zanimljiv je i posebno sir iz mišine. Pravi se od kravljeg, kozjeg ili ovčjeg mlijeka, pa su i troškovi proizvodnje samim tim različite. Tim problemom se pozabavio Boris Perić koji je ukalkulirao sve moguće troškove. Po ovci se prema Periću može ostvariti prihod od 291 euro, a potroši se oko 90. Dakle jedna ovca bi proizvodnjom sira iz mišine trebala osigurati takozvanog «čistaka» 200 eura.

Damir RUKOVANJSKI

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Slavonski poljoprivrednici danas su traktorima stigli u središte Đakova, ispred Župne crkve Svih Svetih, gotovo na samom korzu. #prosvjed
Uskoro više!
Foto: Željka Rački-Kristić