Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osijek Drone Expo
  • 14.05.2018. 09:00

Bespilotne letjelice u poljoprivredi neizbježna su bliska budućnost

Iako su dronovi u poljoprivredi i njihova ideja bili gotovo minimalno zastupljeni na Sajmu dronova na Pampasu ipak je onima koji su vezani za poljoprivredu bilo jasno da je to nešto što nas slijedi i da je za nas jako važno.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 491
  • 35
  • 0

Iako je svima nama dron najpoznatiji kao leteći aparatić koji je na jedan nogometni stadion unio zastavu koja se nije smjela unijeti, ili ga vidimo kako leti i snima fotografije iz zraka, za poljoprivredu je on daleko kompliciraniji, važniji i znatno veći. Primjerice, kada vam taj dron, ili bespilotna letjelica snimi parcelu i uz pomoć određenog softvera to sve ubaci u računalo znate sve. Kako i koliko sijati, gnojiti, prskati i slično.

Sajam Osijek Drone Expo, prvi sajam dronova u Hrvatskoj u subotu na osječkom Pampasu je bila prilika i da na predavanju tvrtke In2 malo bolje upoznamo mogućnosti koje nude ove bespilotne letjelice.

Vizalno praćenje stanja usjeva 

Razvoj bespilotnih letjelica i senzora otvara mogućnost za potpuno nove poslovne scenarije koji će omogućiti tvrtkama da uz manje troškove i u kraćem vremenu prikupe potrebne informacije s ciljem bržeg i efikasnijeg donošenja poslovnih odluka, osnovno je što je važno za upotrebu ovakvih letjelica, iako je glavno ono što čini softver. Ova tvrtka, In2, razvija rješenja prema zahtjevima korisnika, a tu su i usluge integracije prikupljenih podataka u GIS sustave, usluge izrade rješenja za integraciju prikupljenih podatka u postojeće informacijske sustave te analizu i izvještavanje dobivenih informacija, analize prikupljenih podatka i pripremu izvještaja prema definiranim poslovnim scenarijima (BI), ali i edukacija i osposobljavanje djelatnika za upravljanje bespilotnim letjelicama.

Inače, nama je glavni, da tako kažemo, bio klik o važnosti upotrebe dronova jedna takva prezentacija na Belju prije godinu dana. Belje koristi dva drona za potrebe snimanja svojih ratarskih površina a nova generacija dronova omogućuje svojim povećanim dometom detaljno snimanje velikih oranica od 100 i više hektara. Prikupljeni podaci iz drona su prebacuju se u suvremeni GIS sustav i u kojem tehnolozi obrađuju podatke i kreiraju karte prihrane koje se prebacuju u računala satelitski navigiranih traktora i prema njima se izvodi točna prihrana pšenice. To znači da biljka dobiva potrebnu količinu gnojiva, ni više ni manje od optimuma koji je definiran računalnim programom.

Korištenjem dronova u poljoprivredi smanjuju se troškovi repromaterijala i povećava produktivnost rada te ekološka komponenta ratarske proizvodnje. Danas dronove koriste i za vizualno praćenje stanja usjeva, rano otkrivanje bolesti i štetnika te prikupljanje i brojne informacije koje su nevidljive ljudskom oku kao što je NDVI-bujnost biomase.

Dron race kup Hrvatske 

Na dvodnevnom sajmu su hrvatski izlagači, njih 15, posjetiteljima dočarali svijet dronovakada govorimo o svijetu dronova i suvremenim tehnologijama. Na posebno uređenoj stazi održavala se i utrka Dron race kup Hrvatske, s 30 natjecatelja iz Hrvatske, Austrije, Mađarske, Bosne i Hercegovine te Srbije, a što će, kako je rekao Alen Vukašinović, direktor osječkog sajma, dodatno brendirati Osijek u budućnosti.

Sajam je otvorio Željko Požega, predsjednik osječkog Gradskog vijeća i rekao kako vjeruje da će Osijek po ovome sajmu biti prepoznatljiv u Hrvatskoj. "Želimo nove sajamske sadržaje, sajmove gdje nije samo zastupljena kupnja i prodaja. Sve to radimo kako bi brendirali Osijek kao grad sajmovanja i siguran sam da ćemo u tome uspjeti“, rekao je Požega.

Istaknuto je na otvaranju i da je ovaj sajam "iskorak u odnosu na tradicionalne sajamske teme na koje smo navikli". Uz brojne zanimljive eksponate modernih tehnologija, dronove, predavanja, natjecanja i radionica, na sajmu je predstavljen i novi Pravilnik o sustavima bespilotnih zrakoplova koji ima tri glavne promjene

Liberalizirali su se tehnički uvjeti kojima moraju udovoljavati sustavi bespilotnih zrakoplova, a kako je rečeno, odobrili su izvođenje letećih operacija noću, što do sada nije bilo dopušteno.


Fotoprilog


Tagovi

Sajam Pampas Dronovi


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]