Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BBio radionica
  • 27.01.2015. 10:00

7. Radionica za uzgajivače autohtonih pasmina

U cilju očuvanja agro-biološke raznolikosti, u okviru BBio projekta - Održivi razvoj pograničnih regija kroz očuvanje autohtonih pasmina i otvaranje genskih centara u Buhovu i Biokovu, održat će se radionica pod nazivom "Tehnologija proizvodnje, skladištenje i marketing mlijeka od buše".

  • 309
  • 11
  • 0

U petak, 30. siječnja 2015. godine u Baškoj Vodi, na lokaciji Omladinski dom, održat će se sedma, u ciklusu od deset radionica za uzgajivače autohtonih pasmina i proizvođače u okviru projekta "Održivi razvoj pograničnih regija kroz očuvanje autohtonih pasmina i otvaranje genskih centara u Buhovu i Biokovu - BBio projekt".

Tema ove radionice bit će "Tehnologija proizvodnje, skladištenje i marketing mlijeka od buše", koju će sudionicima približiti stalni predavači projekta BBio s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr.sc. Ante Ivanković i doc.dr.sc. Jelena Ramljak.

Cilj je očuvati agro-biološku raznolikost

Projekt BBio financira Europska Unija u iznosu od 385.288,43 eura, u sklopu IPA programa za prekograničnu suradnju Hrvatska - Bosna i Hercegovina. Osmišljen je s ciljem očuvanja i valorizacije agro-biološke raznolikosti pograničnih područja, kroz teritorijalnu suradnju između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Za provedbu projekta zaslužni su: Javna ustanova RERA S.D. i Ministarstvo gospodarstva Zapadnohercegovačke Županije s partnerima Parkom prirode Biokovo i Udrugom za zaštitu i očuvanje izvornih pasmina domaćih životinja.

Kako je, gotovo nestala, okosnica govedarske proizvodnje

Buše su nekada bile okosnica govedarske proizvodnje

Buša je izvorna pasmina područja Dinarida koja je sve do prve polovice XX. stoljeća činila okosnicu govedarske proizvodnje. Zbog promjena u proizvodnim sustavima, intenzifikacije animalne proizvodnje u prvoj polovici XX. stoljeća, buša se karakterizira kao ne konkurentna pasmina koja ne može udovoljiti zahtjevima uzgajivača i "trkom za profitom". Taj trenutak je početak sustavnog pretapanja buše, kao i početak njenog postupnog nestanka kao čiste pasmine. Program sustavne zaštite buše u Hrvatskoj je pokrenut 2003. godine, a aktualnu populaciju buše čine 782 uzgojno valjane jedinke.

Mlijeko buše pogodno za proizvodnju eko-mliječnih proizvoda

U suvremenom dinamičnom društvu postoji interes potrošača za specifičnim i tradicijskim namirnicama pa tako i mlijekom posebnih odlika kakvoće. Budući da je količina mlijeka koje se može proizvesti po jednoj odrasloj jedinci buše relativno mala, potrebno je oplemeniti (finalizirati) proizvod, te ga na primjeren način prezentirati potrošačima. Uzimajući u obzir da su buše dugovječne i pogodne za ekstenzivnu ili ekološku proizvodnju, mlijeko buše je sadržajno i pogodno za proizvodnju ekološkog sira, jogurta i drugih mliječnih proizvoda dodane vrijednosti.

Edukacijsko-informativni centar u Parku prirode Biokovo

Kako bi se osigurao održiv razvoj navedenih područja BBio projekt će uspostaviti edukacijsko-informativni centar u Parku prirode Biokovo i edukativnu višenamjensku dvoranu u Centru za očuvanje genoma autohtonih pasmina i obrazovanje Buhovo. Svrha centara je održavati matično stado pasmina za daljnju selekciju i reprodukciju, potaknuti uspostavu jedinstvenih istraživačkih jedinica koje će pridonijeti očuvanju neprocjenjivog genetskog bogatstva, podizati svijest javnosti o očuvanju pasmina kroz obrazovne aktivnosti, razvijati pustolovni i eko turizam, održavati pasmine u njihovom prirodnom okruženju, čime se ujedno održava raznolikost krajobraza i posredno doprinosi zaštiti od požara, što je izrazito važno u kontekstu očuvanja Parka prirode Biokovo.

Prije same radionice, uzgojno Udruženje uzgajivača buše, koje djeluje u Hrvatskoj, održat će godišnju skupštinu uzgajivača.

Dnevni red BBio radionice možete pronaći u prilogu članka.


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Buša Uzgajivači autohtnonih pasmina Godišnja skupština uzgajivača Park prirode Biokovo Udruženje uzgajivača buše Eko turizam Edukacijsko-informativni centar Ekološka proizvodnja Govedarska proizvodnja IPA program Prekogranična suradnja Ante Iva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]