Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj ribarskog sektora
  • 25.09.2015. 08:15

Vraćaju se uzgoju algi kako bi povećali prihode

Alge su višestruko korisne i komercijalno isplative jer se koriste u raznim proizvodima, od pasti za zube do dodataka u hrani. Međutim, lokalni ribari žale se kako se voda polako zagrijava, a to rezultira smanjenjem količine algi. Zbog toga su ih prošle godine izlovili četiri tone manje.

Foto: Sonu Jainm The World Bank
  • 182
  • 11
  • 0

Na otoku Zanzibaru u Tanzaniji ljudi već dugo vremena pristojno žive izlovljavajući alge. Tijekom niže plime, poljoprivrednici koji se njima bave, gaze do pola uronjeni u vodu odjeveni u tradicionalne Svahili haljine za žetvu. Većinom su ti poljoprivrednici žene.

Alge, naime, imaju višestruku komercijalnu korist jer se koriste svuda, od pasti za zube do dodataka u hrani. Međutim, lokalni ribari žale se kako se voda polako zagrijava, a to rezultira sa sve manje algi u njoj. Zbog toplijeg vremena, prošle su godine farmeri izgubili četiri tone algi.

Uz to što je poznat kao turistički raj, na otoku Zanzibaru u Tanzaniji pokrenut je projekt za zaštitu ribarstva!

Klimatske promjene dovode do gubitaka

Mogući učinci klimatskih promjena samo su jedan od mnogobrojnih problema s kojima se suočava obalna zajednica Zanzibara poznata po svojoj bogatoj mješavini kultura, bujnom morskom ekosustavu i veličanstvenim koraljnim grebenima. Stoljećima su ovdje stanovnici obale prilagođavali svoje životne uvjete morskim i obalnim izvorima.

Ribarsko naselje Kizimkazi je simbol toga suživota i oslanjanja na jugozapadni Indijski ocean. To je središte za stanovnike koji pripadaju zaštićenom području zaljeva Menai, zaštićenom ekosustavu koje vrvi morskim kornjačama, koraljnim grebenima, dupinima i turistima. Jedna stanovnica Kizimkazija, 70-godišnja Amina Taku hvata plimu i skuplja školjke za prodaju hotelima. Ona, kao i ostali ribari koji rade još od 1970.-ih godina prošlog stoljeća kažu kako su uočili da im se smanjuje ulov i količina ribe.

Danas se vraćaju praznih ruku

"Ribarim još od 1973. Godine. Znali smo imati puno ribe, a danas znamo dva dana loviti i vratiti se praznih ruku, s ništa ulova ili tolikim ulovom da možemo pokriti tek troškove goriva" kaže Shaaban Foum Haji.

Teška vremena vratila su i razornu praksu izlovljavanja ribe eksplozivom u Tanzaniji. Spuštanje eksploziva u vodu za ribe nedavno je dosegnulo razinu prave epidemije. Potrebno je samo osam dolara za dinamit kako bi se omamilo i usmrtilo oko 400 riba. Posao kupoprodaje mina zbog toga je povećao rizik sigurnosti širom zemlje.

"Suočavamo se s mnogim izazovima. Izlovljavanje eksplozivom urušava cijeli ekosistem i biološku raznolikost pretvarajući koraljne grebene u pepeo i uništavajući sve riblje vrste. Ilegalni ribolov industrijskim brodicama je još jedan problem koji uz volatilnost klimatskih promjena duboko utječe na zaradu u regiji", kaže Ramala Talia, koordinatorica projekta.

Učinkovito upravljanje ribarstvom

Pripremajući svoj angažman u regiji Indijskog oceana, Svjetska banka je identificirala ključne visoke vrijednosti ribarstva, kao i prepreke za učinkovito upravljanje njime. Nova uprava za ribarstvo jugozapadnog Indijskog oceana i Zajednički program rasta (SWIOFish) uključuje Komorske otoke, Madagaskar, Mauricijus, Mozambik, Tanzaniju i Sejšele. SWISFish usredotočen je na tune, škampe, male pelagičke ribe, hobotnice, ribarske grebene i marikulturu kao što su alge, za izgradnju ekonomske važnosti toga ribarstva i marikulture u lokalnom zapošljavanju.

"Integrirani regionalni pristup SWIOFISH-a obalnoj zajednici na Indijskom oceanu odnosi se kao sumenadžer vlastitih izvora. Projekt je usredotočen na prioritetno ribarstvo, dugogodišnji problem izlovljanjanja ribe eksplozivom i relativno nisko ulaganje privatnog sektora u osuvremenjavanje morskog ribarstva", kaže Ann-Jeanette Glauber, voditeljica projektnog tima.

Uključiti obalne zajednice

Prethodni Projekt morskog i obalnog upravljanja okolišem (MACEMP) pokrivao je 147 zajednica te uključivao širok spektar aktivnosti. Novi 36 milijuna dolara vrijedan Tanzanijski projekt SWIOFISH intenzivno je fokusiran na prioritetno ribarstvo u 60 zajednica te cilja na transformaciju načina života kroz poboljšanje upravljanja ribarstvom.

Sudjelovanje obalnih zajednica temelj je toga projekta kao i svakodnevna suradnja s vladom oko upravljanja morskim resursima. Zajednice također razvijaju ekoturističke mogućnosti sudjelovanjem u upravljanju zaštićenim područjem Menai zaljeva, popularnim turističkim, ribolovnim i ronilačkim rajem, kao što je Jozani Chwaka Park poznatiji po svojim stablima mangrova i rijetkim Colobus majmunima.

Stoga ovdje postoji nada kako kombinacija dobrog upravljanja, ekoturizma i ulaganja privatnog sektora mogu transformirati egzistenciju i razvoj ribarskog sektora u bliskoj budućnosti, piše The World Bank.

Foto: Sonu Jainm The World Bank


Tagovi

Zanzibar Tanzanija Alge Ribarstvo Izlov Eksploziv Projekt Resursi Transformacija Upravljanje Ekosustav Biološka raznolikost Ekosustav Klimatske promjenem Svjetska banka Marikultura Tune Škampe SWIOFish MACEMP


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)