Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gospodarski pojas na moru
  • 11.11.2020. 16:30

Talijani proglašavaju gospodarski pojas na moru, što to znači za nas?

Prema riječima zastupnice Petir, njihova odluka neće imati negativan utjecaj ako će se talijanska strana pridržavati crte razgraničenja i ako zaštitu proglase u svom dijelu mora.

Foto: Bigstock/ _jure
  • 1.650
  • 52
  • 0

Gospodarski pojas na moru uskoro bi mogli proglasiti Talijani, no ta odluka - prihvati li je tamošnji Parlament, neće utjecati na Hrvatsku, uvjerena je predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir. 

"Oni do sada nisu imali proglašenu nikakvu, niti ekološku niti ribolovnu, razinu zaštite što je imalo negativan utjecaj i na njihov i na naš dio jer su u njihov mogle slobodno ulaziti ribarice iz trećih zemalja i nesmetano loviti ribu", navodi Petir i dodaje da je takva praksa posljedično utjecala na sve lošije stanje ribljeg fonda i predstavljala opasnost za morski okoliš, ali i za sigurnost.

Kako podsjeća, u želji da bolje gospodari živim bogatstvima Jadrana i zaštiti morski okoliš, Hrvatska je još 3. listopada. 2003. proglasila svoj Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP) koji sadrži sve bitne elemente isključivog gospodarskog pojasa.

Svojom odlukom, Italija će isključiti treće zemlje iz ribolova, ali ne i države članice te sukladno tome, ako će se talijanska strana pridržavati crte razgraničenja i ako zaštitu proglase u svom dijelu mora, neće biti negativnog utjecaja. 

Bespilotne letjelice za kontrolu teritorija

"Njihova odluka u skladu je s europskim politikama koje su usmjerene prema zaštiti okoliša i mora, a može pripomoći i našim nastojanjima da se snažnije zaštiti Jadran", istaknula je.

Time će njihove postati vode EU-a, u njima vrijediti europska regulativa (zajednička ribarstvena politika i propisi iz zaštite okoliša) te će imati jurisdikciju nad svojim dijelom mora, a mi nad svojim. 

"Mi ne smijemo ući u teritorijalne vode Italije kao niti oni u naše, a Hrvatska je u svrhu kontrole nabavila i bespilotne letjelice", dodaje Petir i naglašava da je briga o zaštiti prirodnih resursa Jadrana i suradnja vezano za održivo ribarstvo u fokusu Hrvatske pa smo zajedno s Italijom uz podršku Europske komisije proglasili zone zabrane ribolova u području Jabučke kotline.

Ministarstvo poljoprivrede i MORH Hrvatskoj ratnoj mornarici predali brze brodice VGB M-46

Pojasnila je i da RH ostvaruje u Jadranu, kroz pravni režim ZERP-a i kroz režim epikontinentalnog pojasa (na morskom dnu i podzemlju), sve sadržaje isključivog gospodarskog pojasa osim onih koji se odnose na pravo na izgradnju umjetnih otoka i pravo na proizvodnju energije korištenjem mora, morskih struja i vjetrova.

Kada je riječ o pravu izgradnje umjetnih otoka, već imamo pravo izgradnje uređaja i naprava (instalacija) za potrebe istraživanja i iskorištavanja morskog dna i podzemlja (kao što su, primjerice, platforme za istraživanje i iskorištavanje ugljikovodika (nafte i plina).

Uporaba snage plime i oseke neće biti iskoristiva

Vezano za proizvodnju energije korištenjem mora, morskih struja i vjetrova, koje je jedino drugo pravo koje Hrvatska ne uživa kroz ZERP, studija o troškovima i koristima proglašenja gospodarskih pojaseva u Sredozemlju na koju se poziva Vlada RH, ukazuje na to da zbog iznimno male razlike u plimi i oseki u cijelom Sredozemlju uporaba te snage neće biti iskoristiva. Jednako tako ni uporaba snaga valova najvjerojatnije neće biti značajnije iskoristiva u budućnosti. 

Kada je riječ o snazi vjetra, sve instalacije koje koriste tu vrstu energije pričvršćene su uz morsko dno i podzemlje pa čak i one koje plutaju na moru. Takve instalacije koje su pričvršćene za morsko dno Hrvatska bi imala pravo postaviti na temelju pravnog režima epikontinentalnog pojasa.

Ribolov u ZERP-u odvija se isključivo sukladno zajedničkoj ribarstvenoj politici Europske unije, ribarska plovila EU imaju jednako pravo pristupa tim vodama i ne može im se zabraniti pristup (niti naplaćivati), a pravo nadzora i kontrole provedbe tih pravila imaju svi hrvatski inspektori koji sada kao inspektori Unije mogu u ZERP-u kontrolirati sve ribarice, uključujući i one drugih drżava članica, pojasnila je.


Tagovi

Marijana Petir Gospodarski pojas voda Italija ZERP Kontrola teritorija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]