Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribnjačarstvo Končanica
  • 20.01.2017. 19:00

Otvaranje zamrznutih ribnjaka u Končanici

Ove zime je na ribnjacima 15 do 20 cm leda i to već od početka prosinca Na jednom ribnjaku radi se otprilike 4-5 rupa. U slučaju da u ribnjaku žive male ribe, potrebno je napraviti više rupa u ledu!

  • 5.524
  • 684
  • 0

Ribnjačarstvo Končanica je tvrtka koja se brine o 24 ribnjaka sa površinom od 1.362 ha od čega je 90% pod vodom. Prošle godine je potpisan novi ugovor o zakupu. Tvrtka zapošljava 46 djelatnika, većina od njih su Česi.

Godišnja proizvodnja doseže do 500 tona ribe, najviše šarana. Ribnjačarstvo Končanica ove godine slavi 117. obljetnicu osnutka. Prije tri godine je došlo do obnove suradnje sa Češkom republikom koja je postala jedan od najznačajnijih partnera.

U posljednjih nekoliko godina smo doživjeli blage zime, i evo, ove godine nas je iznenadila stvarna zima sa debelim minusima.

Razbijanje leda

U Daruvaru se siječanjske temperature kreću oko -5 do -17 °C, ali ipak - nije to polarna zima koju je ovaj lječilišni grad doživio prije 54 godina, kada je u siječnju 1963. godine temperatura bila niža od 20 stupnjeva ispod nule.

Mraz pogađa ne samo ljude, pogotovo one bez krova nad glavom, ali i životinje. Zanimalo nas je kako se sa zimom nose u najstarijem ribogojilištu slatkovodne ribe u Hrvatskoj, Ribnjačarstvu Končanica.

Nekad se po ribnjacima vozilo traktorima

"Ribnjaci su se zadnji put smrzli 2013. godine. Bilo je na njima 30 cm leda", saznajemo od direktorice Nade Lukić Kolundžić.

"Ove godine debljina leda je 15 do 20 centimetara i to već od početka prosinca 2016. U to vrijeme se na njega nije moglo. Morali smo pričekati dok ojača, i da se napravi minimalna debljina leda od minimalno 10 cm, kako bi se po njemu bez bojazni moglo hodati", dodao je stručnjak za uzgoj ribe u ribnjačarstvu, tehnolog Stevo Beleg, koji u tvrtci radi više od 25 godina, tako da ima golemo iskustvo. Prisjetio se 90-ih godina prošlog stoljeća, kada su se na smrznutim ribnjacima vozilo traktorima.

Mihaela Ružička

"U to vrijeme, je debljina leda bila od 40 do 50 centimetara!" rekao je. "Na ribnjacima smo svaki dan", doznali smo od dviju djelatnika tvrtke koje smo posjetili kada su radili rupe u ledu.

A što ako netko ipak upadne u rupu?

Vodio nas je Luka Stričević. "Prvo se mora označiti pravokutnik veličine 3 m2 i motornom pilom na specijalnom postolju izrezati rupu. Odrezana santa leda se onda pomoću kuka poteže ispod površine leda.

Rupe se moraju sa svih strana označiti, kako se ne bi desilo da u nju sljedećih dana upadne netko tko radi na njihovoj obnovi. Za to sve se koriste sjekire, pijuci i lopate. Nije to lagan posao, i jako je opasno.

Kad bi se dogodilo da je netko kroz rupu ipak upao, mora se koristiti poseban šest metara dugačak štap pomoću kojeg se unesrećeni spašava. Taj, koji ga iz ledene vode vadi, mora ležati na drvenoj dasci da ne bi za njim isto propao kroz led", objašnjeno nam je.

Rupe, osim za kisik ribama, služe i za kontrolu njihovog stanja

Rupe, tako zvane oduške osim što su izvor kisika za ribe, služe i za kontrolu njihovog stanja, sadržaja kisika u vodi i mjerenja temperature vode. Pod ledom se stvara amonijak, kojega se potrebno riješiti. Snijeg, koji leži na ledu sprječava prodor Sunčeve svjetlosti, nema fotosinteze koja osigurava potrebni kisik, objasnio je Beleg.

"Na jednom ribnjaku se radi otprilike četiri do pet rupa. U slučaju da u ribnjaku žive male ribe potrebno je napraviti više rupa u ledu nego na ribnjaku". Od stručnjaka smo također saznali, da je ovih dana nužno riješiti se leda i oko objekata na ispustima ribnjaka, ali i na ustavama za upust, kao i za ispust vode, da ne bi došlo do njihovog oštećenja.

Led se razbija i oko ispusta

Ako se to ne bi napravilo i došlo bi do oštećenja, tada bi voda sa sobom uzela u proljeće i ribu. Led se oko tih građevina mora razbiti do najmanje pola metra. Na svakom ribnjaku je različita debljina leda. To ovisi o smjeru vjetra, temperaturi zraka, količini ribe u ribnjaku, i drugim čimbenicima. "Voda je danas oko tri stupnja iznad nule, što je idealno za ribe", rekla je Michaela Ružička, koja je odgovorna za reprodukciju slatkovodnih riba u modernom mrijestilištu.

Pravi se rupa u ledu

Na nekim ribnjacima se nije nužno brinuti za led u zimi, a tome je razlog - zato što su prazni. To se zove zimski san. S vremena na vrijeme se naime ribnjaci zimi ili ljeti ne pune vodom kako bi se ubrzao proces truleži blata, koje inače smanjuje kvalitetu vode. Kada se to radi ljeti - sušenjem dna se uništavaju riblji paraziti.

I ribe "spavaju"

Što ribe rade u zimi?, interesira nas. "Spavaju. Njihov metabolizam je minimalan, isto kao otkucaje srca. Od listopada do travnja ribe konzumiraju nataložene zalihe. Dva kilograma težak šaran može u zimi izgubiti i 0,5 kilograma" odgovara Beleg.

I kako to izgleda sa opstankom riba u zimi? "Ako se riba nalazi u najvećoj dubini, preživi. Ako se preseli u plićak, prijeti joj smrt."


Fotoprilog


Tagovi

Ribnjačarstvo Končanica Nada Lukić Kolundžić


Autorica

Alena Rais

Više [+]

Završila je Poljoprivredni fakultet u Pragu - agronomija gdje je i tri godine radila na Poljoprivrednom institutu - mikrobiologija i zaštita bilja u Pragu - Ruzyně. U češkom tjedniku Jednota Daruvar piše o poljoprivrednim temama od 2001. godine. Kod kuće sa suprugom uzgaja čemprese i vinovu lozu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰