Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatsko ribarstvo
  • 16.10.2013. 08:00

Održavanje 18. susreta ribara na Hvaru

Na ovogodišnjem 18. susretu ribara, koji će se održati od 17. do 19. listopada u hvarskom hotelu Amfora, najavljena je otvorena, žustra, vruća i žestoka rasprava

  • 2.247
  • 218
  • 0

Očekuje se kako će sudionici tradicionalnog 18. susreta ribara, koji će se održati u danima od 17. do 19. listopada ove godine u hvarskom hotelu Amfora, raspravljati o mnogim pitanjima vezanima za aktualne probleme, ne samo u hrvatskom morskom ribarstvu. Naime, ovogodišnji stručni skup o ribarstvu održava se u organizaciji Hrvatske obrtničke komore čiji je domaćin Obrtnička komora Splitsko-dalmatinska komora. Mjerodavni u Cehu za ribarstvo i akvaturu HOK-a kažu kako Osamnaestom hrvatskom tradicionalnom susretu ribara, koji neki nazivaju i kongresom, neće biti nazočni i sudjelovati u njegovu radu ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i njegov pomoćnik za ribarstvo Miro Kučić, uslijed održavanja sastanka ministara ribarstva Europske unije ovog tjedna u Luksemburgu.

Osamnaesti susret ribara održat će se u Gradu Hvaru

Inače, za ovogodišnji tradicionalni 18. susret ribara vlada veliko zanimanje ne samo hrvatskih ribara, vjerojatno i zbog programa njegova rada. Na skupu će se, osim stručnih izlaganja i rasprava, zasigurno razmotriti mnogi tematski sadržaji i u svezi obnavljanja ribarske djelatnosti u RH, napose u hrvatskom morskom ribarstvu. Očekuje se kako će sve najavljene teme biti itekako zanimljive, poput uvodnog izlaganja predsjednika Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK-a. No, pozornost sudionika susreta sigurno će privući i tema o aktualnom stanju i mogućim perspektivama razvoja hrvatskog ribarstva, posebice rasprava o morskom ribarstvu u Splitsko-dalmatinskoj županiji, na njezinu priobalnom i otočnom području. U programskom miljeu rada, izazovna je i tema o aktualnom trenutku u marikulturi, baš kao i znanstvena tema o stanju resursa u Jadranskom moru.

Ribari u Hrvatskoj

Osim Zakona o morskom ribarstvu, značajno mjesto u radu skupa ribara zasigurno će imati i djelovanje inspekcija u hrvatskom ribarstvu. Ipak se naslućuje kako će se na susretu najviše raspravljati o hrvatskom morskom ribarstvu nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju te o najavljenim temama u svezi ribolova malim ribolovnim alatima, kao i kočarskom ribolovu, o ribolovu sitne plave ribe. Sudionici tradicionalnog 18. susreta će razgovarati i o Operativnom programu ribarstva koji objedinjuje moguće poticaje i potpore u ribarstvu nakon ulaska Hrvatske u EU. Također su najavljene i teme o registru ribolovne flote, o ovlaštenjima u ribolovu, ribarskim lukama i privezima u njima, te o minimalnom broj članova posade na ribarskim brodovima, koje će isto tako izazvati žustru raspravu.

Zanimljiv, privlačan i koristan program rada 18. susreta ribara

Sve govori kako će ovogodišnji 18. skup ribara na Hvaru biti itekako koristan ne samo za hrvatsko ribarstvo, na kojem će sudionici otvoreno razgovarati o važnim ribarskim i životnim temama i za cjelokupno hrvatsko društvo, posebice kad se zna kako je hrvatski dio Jadranskog mora, poput prirodne tvornice zdrave hrane, značajne i za turizam. Tim više što talijanski ribari desetljećima nemilice eksploatiraju sve vrste riba iz dubina hrvatskog mora, čini se još više - ističu ribari - nakon što je RH postala pridruženom članicom Europske unije. Dakle, s obzirom na važnost problematike, značajniji dio skupa je predviđen za raspravu njegovih sudionika, analizu, stavove i prijedloge. Potvrđeno je kako će skupu nazočiti i predstavnici županijskih obrtničkih komora, dakako i dužnosnici Hrvatske obrtničke komore, osim velikog broja ribara, predstavnika znanstvenih institucija i ustanova. Nazočit će mu i državni dužnosnici, predstavnici resornih ministarstava, saborski zastupnici, predstavnici Obalne straže Republike Hrvatske, kao i predstavnici ličke uprave i županijskih čelnika. Očekuju se i ini ugledni gosti te predstavnici medija.

Podsjetimo kako je prošlogodišnji tradicionalni 17. susret ribara Hrvatske obrtničke komore održan u Dubrovniku, na kojem je konstatirano kako Hrvatsku čeka nova prilagodba - novoj, još restriktivnijoj ribarskoj politici Europske unije - nakon što je prošla mukotrpno usklađivanje pravnih propisa pravnoj stečevini EU. S tog je skupa upućena poruka svijetu kako su hrvatski ribari gotovo najveća žrtva ulaska u Europsku uniju. Naime, u memoriji mnogih sudionika 17. susreta, ostale su i izgovorene riječi Vladana Bojića, predsjednika Ceha za ribarstvo i akvaturu Hrvatske obrtniče komore, poput ovih:

Hrvatski ribar

Nakon što smo propustili provedbu ZERP-a, Europa nam je u poglavlju 13 nametnula iznimno velika ograničenja. Očekivali smo kako ćemo lakše doći do novca iz europskih fondova, no Europska unija mijenja politiku uvodeći nove restrikcije. S druge strane, Hrvatskoj je zadnjih dvadeset godina napravljen popriličan nered.“

Na ovogodišnjem tradicionalnom 18. susretu ribara u Hvaru svakako će se analizirati i ostvarenost zaključaka usvojenih na prošlogodišnjem Sedamnaestom skupu koji je održan u dubrovačkom Grand hotelu Park, u organizaciji Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK-a, a čiji je domaćin bila Obrtnička komora Dubrovačko-neretvanske županije te pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede RH. Neki od usvojenih zaključaka ribari nikada neće zaboraviti, poput ovih:

Zahtjevi ribara od Vlade Republike Hrvatske

Tražimo od Vlade Republike Hrvatske da se formira nacionalni fond iz kojeg bi se financirao otkup ribarskih mreža potegača. Predlažemo da se mreže potegače povuku iz uporabe uz pravičnu naknadu po kriteriju aktivnosti i veličine alata. Ujedno tražimo da se povlačenje brodova iz ribolova (uništavanje brodova), uz financijsko obeštećenje, može dopustiti samo kriteriju aktivnog alata, radi kojeg je nužno smanjivanje veličine ribolovnog napora. Također tražimo od Vlade Republike Hrvatske da se donese nova Odluka o subvenciranju cijene goriva za ribarska plovila po istom modelu iz 2012. godine. Zahtijevamo da se donese poseban Zakon o marikulturi kojim će se precizno urediti korištenje pomorskog dobra na moru i kopnu te način dobivanja koncesija i povlastica za uzgoj. I na kraju, tražimo odgovarajuću zamjenu za dosadašnji način poticanja po kilogramu ulovljene ribe do ulaska Hrvatske u Europsku uniju.“

Ribarica

Ribari tvrde kako morsko ribarstvo i marikultura imaju izvorni izdašni potencijal očekujući kako će hrvatska država sa svojom Vladom i resornim ministarstvima, a u jačoj koordinaciji i sinergiji s lokalnim zajednicama (županijama, općinama i gradovima) te mjerodavnim institucijama, učiniti neusporedivo veće napore kako bi svi njezini ribari kod kuće imali bolje uvjete za proizvodnju ribe i marikulture, kao i bolje organizirano tržište ribom i ribljim proizvodima. Čini se kako su manje-više svi svjesni činjenice kako hrvatsko ribarstvo, unatoč mnogim teškoćama i problemima nastalih i kao posljedica dugotrajne gospodarske krize, ipak bilježi pozitivne rezultate u vanjskotrgovinskoj bilanci, iako je sudionika u hrvatskom ribolovu vjerojatno i previše. Nadaju se kako će država u godinama koje dolaze intenzivnije raditi na osiguranju sredstava za povlačenje iz ribolova, tzv. scrappinga, za što je Europska komisija - tvrde upućeni - odobrila prolonganciju do 2017. godine.

Najavljena otvorena, žustra, vruća i žestoka rasprava na 18. susretu ribara

Ne smije se zaboraviti kako su hrvatski ribari u velikim problemima, tim više što je novi Zakon o morskom ribarstvu ustvari zakon Europske unije. Problem je to veći što mi nemamo vlastite planove upravljanja. Na ovogodišnjem tradicionalnom 18. susretu ribara u Hvaru bit će itekako zanimljivo i 'vruće'. Prepoznali smo to još na prethodnom 17. skupu ribara koji je prošle godine održan u Dubrovniku“, rekao je ovih dana pred novinarima Vladan Bojić, predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu, najavivši kako slijedi još jedan otvoreni, vrući, žestoki susret ribara.


Tagovi

Rasprava Susret ribara Hvar Tržište Nacionalni fond Vladan Bojić Stručni skup Operativni program

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]