Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državna potpora
  • 14.04.2024. 15:00

Kako do državne potpore male vrijednosti u ribarstvu i akvakulturi?

U javnom je savjetovanju Prijedlog pravilnika o provedbi državne potpore male vrijednosti u ribarstvu i akvakulturi.

Foto: Vesna Mijat (ilustracija)
  • 370
  • 26
  • 0

Prijedlog pravilnika o provedbi državne potpore male vrijednosti u ribarstvu i akvakulturi u javnom je savjetovanju. 

Kako pojašnjava Ministarstvo poljoprivrede, riječ je o potporama poduzetnicima koji se bave primarnom proizvodnjom proizvoda ribarstva i akvakulture u sektoru:

  • gospodarskog ribolova na moru
  • uzgoja školjkaša
  • uzgoja hladnovodnih vrsta slatkovodnih riba
  • uzgoja toplovodnih vrsta slatkovodnih riba
  • lokalnih akcijskih skupina u ribarstvu.

Između ostalog, navode i da je kod uzgoja školjkaša izračun sljedeći: Potpora (EUR) = Ukupna proizvodna površina (m 2 ) x 0,17 EUR

U obzir se uzimaju samo one proizvodne površine u m 2 na kojima su postavljene uzgojne instalacije i na kojima je zabilježena proizvodnja školjkaša u kalendarskoj godini, koja prethodi godini podnošenja Zahtjeva za potporu, a za koje je dostavljen očevidnik u propisanom roku te točno ispunjen, pri čemu se proizvodnjom smatra prva prodaja.

Kod uzgoja hladnovodnih vrsta slatkovodnih riba: Potpora (EUR) = Ukupna proizvodna površina (m 2 )* x 7,96 EUR

U obzir se uzimaju samo one proizvodne površine za koje je dostavljen očevidnik u propisanom roku te točno ispunjen, za kalendarsku godinu, koja prethodi godini podnošenja Zahtjeva za potporu.

Uzgoj toplovodnih vrsta slatkovodnih riba: Potpora (EUR) = Ukupna proizvodna površina (ha) × 53,09 EUR

U obzir se uzimaju samo one proizvodne površine za koje je dostavljen očevidnik u propisanom roku te točno ispunjen, za kalendarsku godinu, koja prethodi godini podnošenja Zahtjeva za potporu.

Lokalne akcijske skupine u ribarstvu: Potpora (EUR) = ukupan broj članova iz sektora ribarstva u Lokalnoj akcijskoj skupini x 1.327,23 EUR.

Gospodarski ribolov na moru: Potpora (EUR) = GT plovila × 9,29 EUR + ukupni broj ribolovnih dana × 29,20 EUR

U obzir se uzimaju samo oni ribolovni dani za koje je dostavljen očevidnik/izvješće o ulovu u propisanom roku te točno ispunjen.

Plovila koja koriste ribolovne alate čije je korištenje ograničeno zbog preklapanja s ekološkom mrežom NATURA 2000 sukladno Planu upravljanja: Potpora (EUR) = u iznosu godišnjeg prihoda koji je ostvaren tim ribolovnim alatom. Godišnji prihod se odnosi na jednu od prethodne tri godine, a koja je financijski najpovoljnija za korisnika, a dokazuje prodajnim listovima ili računima.

Cjeloviti prijedlog pravilnika pronađite ovdje

Savjetovanje je otvoreno do 28. travnja. 


Tagovi

Državna potpora Javno savjetovanje Ribarstvo Akvakultura Izračun potpora


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]