• Ribnjačarstvo
  • 24.12.2020. 13:30
  • Virovitičko-podravska, Orahovica

Izazovna, ali uspješna: Ove sezone izlovili 3.000 tona slatkovodne ribe

Uglavnom je riječ o šaranu, ali i amuru, somu i štuki te bijelom i sivom tolstolobiku, kažu u PP Orahovica dodajući da vjeruju da će kampanja zdrave prehrane u kojoj riba zauzima važno mjesto, uroditi plodom.

Foto: Goran Gazdek
  • 458
  • 28
  • 0

Godina na izmaku je na devet ribnjaka PP Orahovica, vodećeg proizvođača slatkovodne ribe u Hrvatskoj, bila zahtjevna, ali uspješna. Od početka listopada do sredine prosinca s pet tisuća hektara ribnjačarskih tabli, izlovljeno je planiranih 3.000 tona svih vrsta riba i kategorija, uglavnom šarana, ali i amura, soma i štuke te bijelog i sivog tolstolobika.

Dio ribnjaka, oni u Narti kod Bjelovara, Jasinju kod Slavonskog broda i Pisarovina zbog rekonstrukcije bili su tek u djelomičnoj funkciji.  

Ove su godine, objašnjava voditelj Poslovne jedinice ribnjačarstvo Josip Tokić, izazovi bili veći jer je u zimskom razdoblju bilo malo oborina, odnosno nije bilo snijega da bi se zemlja saturirala vodom pa u proljetno vrijeme nisu mogli kvalitetno napuniti ribnjake.

Izazovna, ali ipak uspješna godina 

"Zato smo morali dodatno ulagati u opremu koja nam je pomagala u aeraciji, kupili smo crpku kojom se voda iz jedne, prelijeva u druge table“, kaže i naglašava kako srećom riba nije bila ugrožena pa nije bilo uginuća jer su cijelo vrijeme uspjeli održavati potrebnu razini kisika na optimumu.

Većina ribe preradi se u vlastitoj tvornici Panona Mare, a gotov proizvod, svježa riba, odresci ili delikatese mogu se naći u svim vodećim hrvatskim trgovačkim lancima u Hrvatskoj. "Trenutačno smo u fazi razvoja niza novih, prije svega iz zamrznutog programa s kojima na tržište planiramo izaći za šest mjeseci do godinu dana, ali o tome više na proljeće“, kaže nam. 

Više od 50 proizvodnje ide u izvoz, dominantno u Rumunjsku, Bugarsku, Srbiju, Italiju, Bosnu i Hercegovinu i Slovačku.

U zdravoj prehrani riba ima važnu ulogu 

Riba se u Hrvatskoj jede jedanput tjedno. U PP Orahovici smatraju da bi, obzirom na današnji način prodaje, kad je stalno dostupna, to moglo biti i češće. Vjeruju da će kampanja popularizacije zdrave prehrane u kojoj riba zauzima važno mjesto uroditi plodom i da će se navike hrvatskih građana postupno mijenjati. 

"Neke ankete koje radimo kažu da smo na pravom putu i da se riba ipak jede i više puta na tjedan. Radujemo se i vjerujemo će potrošači prepoznati važnosti slatkovodne ribe. Zato smo u fokus stavili potrebe tržišta i fleksibilnost cjelotjedne isporuke pa pomno radimo na plasmanu ribe po ribarnicama i trgovačkim centrima“, ističe Tokić.


Fotoprilog


Tagovi

Slatkovodna riba Šaran Amur Som Štuka PJ Ribnjačarstvo Josip Tokić


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažem dugim četvrt stoljeća. Profesionalno radio na Radio Daruvaru i Glasu Slavonije. Neko vrijeme bio glavni urednik Bjelovarskog lista. Danas je slobodnjak, piše za Privredni vjesnik, Novosti, Agroglas i Hinu. Urednik je na portalima Sajmovi.eu i Pivnica.net. Dopredsjednik je ogranka HND-a Virovitičko-podravske županije čiji je član od 1992. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako je krenulo dobro je i ispalo :)